Slovenië

Alles wat je moet weten
als je slovenië wilt bezoeken
Bled area

Hoe kom je in Bled?

Er zijn verschillende manieren om in Bled te komen. De makkelijkste manier om naar Ljubljana te vliegen. Vanaf de airport kan je de bus nemen naar Bled. Deze bus gaat elk heel uur. Op dit moment staan de bustijden nog niet aangegeven omdat deze bus pas sinds juni 2019 rijdt. Je kan de bustijden hier opzoeken, de airport heet ‘Brnik/airport Ljubljana’

 Je kan ook naar Venetie vliegen en vanaf daar de trein naar Bled nemen. 

 

 

Wat is de beste tijd om naar Bled te gaan?

De zomermaanden zijn de populairste maanden om in Bled te zijn. Het hoogseizoen is in juli en augustus. De maanden mei, juni, september en oktober zijn vaak ook erg mooi! Elke maand heeft natuurlijk weer zijn eigen charme.

Het voordeelvan in het hoogseizoen in Bled zijn, is dat er dan nauwelijks meer sneeuw ligt in de bergen, waardoor je makkelijker hikes kunt lopen.

Handige sites

Treintijden in Slovenië
Bustijden in Slovenië

(Internationale) Bustijden in Slovenië en naar Kroatië

Wat te doen als je in bled bent?

Er zijn een hoop toeristische dingen om te doen 

 

 • Ga naar het kasteel
 • Zwem naar het eiland
 • SUP-pen op het meer (10 euro voor een uur)
 • Wandel naar de uitzichtpunten
 • ga Canyoning met Altitude Activities
 • Ga naar de Vintgar kloof
 • Ga naar het kasteel*

 

* Het kasteel is gratis te bezoeken na openingstijden (na 20:00 behalve in juli-aug dan is het na 21:00)

 

 

UITZICHTPUNTEN 

Ojstrica

Dit is het uitzichtpunt waar iedereen naar toe gaat tijdens zijn verblijf in Bled. Dé foto die je het meeste op Instagram voorbij ziet komen. Elke ochtend tijdens de zonopkomst zijn hier aardig wat mensen die hun mooiste selfies hier maken.

Vanaf de camping is er een pad omhoog wat je kunt volgen naar Ojstrica. Het is een  kleine 20 minuten lopen vanaf de Camping. Hou er wel rekening mee dat het best een stijle wandeling is, dus zorg dat je schoenen draagt en geen slippers.

 

 

Velika Osojnica

Dit uitzichtpunt heeft dezelfde route als Ojstrica. Het begint dus met een stijle 10 minuten omhoog. Het is een 35 minuten wandeling met af en toe een stijl stukje.

Je komt wat obstakels tegen along the way, maar blijf gewoon doorlopen. Wanneer je bij het bordje komt dat je het punt hebt bereikt, zie je eigenlijk nog geen uitzicht. Je moet nog een stukje naar rechts en naar beneden voordat je dit mooie bankje en uitzicht te zien krijgt.

 

   

  DAGTOCHTEN 

  7 alpine wonders

  Voor 80 euro kan je op deze fantastische dagtocht gaan. Het duurt meestal tussen de 8-12 uur, afhankelijk van hoeveel extra stops de gids toevoegt. 

  Je gaat naar verschillende highlights in Noord-West Slovenië, waaronder een waterval en een kloof. In de middag heb je 2,5 uur vrije tijd en je kunt gaan tokkelen(+€55) of raften (+€46).

  Kijk hier voor meer informatie.

   

   

  Soca valley

  De Soca river staat ook bekend als de emerald river. Het is in mijn ogen één van de highlights van Slovenië. Het lastige is alleen dat het moeilijk is om daar te komen, wanneer je geen auto tot je beschikking hebt.

  De plaatsen om heen te gaan zijn Tolmin & Bovec.

   

  • Tolmin Gorge
  • Kozjak Waterfall
  • Boka Waterfall
  • Virje Waterfall
  • izvir Gljuna

  getting there

  Om er te komen vanuit Bled, moet je met de trein naar Most na Soci en dan met de bus naar Bovec. 

  Treinen van Bled Jezero – Most na Soči

  Monday – Friday: 4.30, 6.22, 8.37, 11.30, 14.50, 17.08, 19.20

  Saturday – Sunday: 8.37, 11.30, 17.08, 19.20

  Bus van Most na Soči – Bovec

  Monday – Friday: 07.27*, 8.27*, 12.57*, 13.48, 14.53*, 15.23*, 16.10*, 20.23

  Saturday – Sunday: 20.23

  * Je moet overstappen in Tolmin. Busrit duurt een uur en kost ongeveer 5,20-5,90 EUR

  Lake Bohinj

  Op een kleine 40 minuten van Bled ligt het meer Bohinj. De bus gaat bijna elk uur en er zijn een aantal dingen die je kunt doen bij Lake Bohinj. 

  Als je de laatste stop uitstapt, kom je op een parkeerplaats waar je naar een waterval kunt lopen. Je kunt ook naar Mt. Vogel

  Lake Bohinj laat wel kano’s en kayaks toe op het water, dus als je op het meer wilt varen, is dit je kans.

  Let op dat als je met openbaar vervoer gaat, dat de laatste bus terug om 19:47 gaat. Die wil je niet missen! In het weekend gaan er ook zeker minder bussen, dus zorg dat je de tijden van te voren checkt.

  Mount Vogel

  In Bohinj gaat de cable car naar jet Vogel gebergte. De prijzen veranderen per seizoen, raadpleeg dus de website

  Vanaf de cable car kan je verschillende tochten lopen, waaronder naar Mt Vogel. Het is een behoorlijk indrukwekkende tocht. Vanaf het beginpunt zou het 6 uur duren om deze tocht te lopen. Je kan een gedeelte met de stoeltjeslift doen, dat scheelt weer iets. Wij hebben het binnen 4 uur gered. 

  Let goed op met je planning, de laatste cable car gaat rond 19:00 en de laatste bus om 19:41 vanaf Vogel.

  Mount Vogel

  WAT DOE JE ALS HET REGENT?

   

  Het weer is in Bled altijd moeilijk te voorspellen. De kans is best aanwezig dat er onweer is voorspeld in de tijd dat je er bent. Blijf het weer goed in de gaten houden en geloof altijd meer je instinct dan je app!

  Zorg dat je een goede regenjas bij je hebt en maak een lijstje van dingen die je ook kunt doen als het regent. 

   

  • Ga naar de spa
  • Doe een wijnproeverij
  • Ga naar de Escape room
  • Speel spelletjes bij Public
  • Ga Canyonen met Altitude Activities
  • Drink koffie bij Art Cafe

  WAAR TE SLAPEN 

  Vila alpina

  Vila Alpina is een relatief nieuw hotel in Bled. Het ligt in Mlino en je hebt het meer en een supermarkt op 5 minuten lopen afstand. Het zijn luxe kamers met alles wat je nodig hebt. Mijn kamer was op de begaande vloer en had een mooi uitzicht op het meer. 

  Ondanks dat ik maar 1 nacht in dit hotel heb geslapen, zal ik het iedereen aanraden. Het is een luxe maar eenvoudig hotel, met alles wat je nodig hebt.  

  Vila Ula La

  Vila Ula La is een Villa met 6 luxe appartementen. Je komt langs het complex wanneer je Bled binnen rijdt. Het is totaal gerenoveerd in 2019 en sinds de zomer van 2019 geopend. Alles is tot in de puntjes afgewerkt en het heeft een fantastische sfeer. Elk appartement komt met een balkon, volledig uitgeruste keuken en een luxe badkamer!