41. Human Design met Hiske

14 apr 2021 | Groei

Human Design met Hiske

In deze aflevering interview ik Hiske van Alles over Human Design. In deze aflevering leggen we uit wat Human Design is, hoe jij met die kennis meer vanuit energie kan leven en hoe alles op zijn plek kan vallen wanneer jij je design hoort. We geven veel concrete voorbeelden aan de hand van onze eigen designs.

Veerle: Zoals ik al had aangekondigd heb ik om de week nu een interview. En deze week heb ik een interview waar ik echt zoveel zin in heb. Ik noemde het in aflevering 36 al, ik wilde heel graag aan de slag met Human Design in de podcast. En ik had echt het idee dat ik daar een expert voor moest hebben en die heb ik gevonden in Hiske. Hiske is van allesoverhumandesign.nl. Je gaat echt amazed zijn in dit interview. Hiske, welkom en leuk dat je er bent. Zou je jezelf even willen voorstellen?

Hiske: Ja super leuk. Leuk dat je me hebt uitgenodigd. Wordt het helemaal warm van dat ik blijkbaar de expert ben. Hoe spannend! Ik ben Hiske, ik ben 31. Ik ben eigenlijk sinds vorig jaar juni, dus dat is nu bijna drie kwart jaar, ben ik human design reader. Een human design reader is eigenlijk dat ik kijk naar iemands human design. En dan mensen uitleg wat dat voor hen kan betekenen en hoe ze daar mee om kunnen gaan. En daar ben ik eigenlijk zo maar ingerold. Dus ik heb een hele andere achtergrond, ik heb een UX-opleiding gedaan of eigenlijk een design opleiding. In UX gewerkt, User Experience Design, tekstschrijver geweest en toen kwam human design op mijn pad als hobby. En toen werd dat opeens mijn business.

Veerle: Maar dat is het ook met human design als je daar eenmaal induikt dan wil je er alles van weten. In ieder geval dat heb ik ook en ik merk dat ik het ook al mee aan het nemen ben in mijn eigen coaching gesprekken dat ik altijd ga opzoeken, oké wat is jouw human design want dan kan ik beter coachen. Maar goed, laten we eerst uitleggen wat Human Design is. Want voor heel veel mensen is dit iets nieuws.

Hiske: Ja klopt. Ik probeer het altijd een beetje uit te leggen als een systeem, wat gebaseerd is op astrologie, Kabbala, Chinese itching. Eigenlijk allemaal systemen waar ik helemaal niets van wist. Ik ben zelf eigenlijk best wel nuchter en niet zo zweverig, misschien ondertussen wel een beetje. Maar ik ben nogal vrij nuchter en wetenschappelijk opgeleid dus ik wil toch altijd wel de feiten weten. En human design was eigenlijk het eerste systeem waar ik me echt helemaal in kon vinden. Human design zegt eigenlijk dat op het moment dat je geboren wordt, dat je een energetische stempel meekrijgt. Je wordt geprogrammeerd hoe jij het beste met energie om gaat. En op het moment hoe jouw design werkt, dan kun je daar in gaan mee bewegen. En als kind weet je dat heel goed, je ziet dat veel kinderen dus ook heel erg in hun design leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer conditioneringen je krijgt en hoe meer je eigenlijk van jezelf afwijkt, waardoor je je leven veel moeilijker maakt dan nodig. Human design geeft je dus handvatten om te zien hoe je energie werkt, hoe je daar mee om kan gaan en hoe kan je dus makkelijker leven, hoe kun je meer in een flow leven. Als je dat stapje voor stapje gaat ontrafelen van jezelf dan wordt het leven gewoon leuker.

Hoe kom je achter jouw Human Design?

Veerle: Dat willen we natuurlijk allemaal. Ik zou dus meteen willen zeggen laten we even kijken hoe mensen hun eigen human design kunnen opvragen. Dan kunnen ze meteen met deze podcast, horen wat het betekent wat ze zijn.

Hiske: Ja als je je human design opvraagt dan kun je dat op verschillende plekken doen. Je hebt Jovian Archive waar je kunt kijken, maar je hebt ook myhumandesign.com. Myhumandesign.com is wat makkelijker want daar hoef je geen account aan te maken. Je geeft je geboortedatum, geboortetijd en je geboorteplaats op en hoe scherper je geboortetijd is hoe beter. Dus deze zou je ook kunnen opvragen bij de gemeente bijvoorbeeld of gewoon aan je ouders. De meeste hebben wel een geboorteboekje of iets dergelijks. Dan krijg je een soort plaatje met allemaal vlakjes, kleurtjes, lijntjes, nummers, nou dat ziet er best overweldigend uit maar dat is eigenlijk de representatie van je design. Het voordeel is dat je design nooit verandert dus als je hem eenmaal hebt uitgeplozen dan blijft dat ook en zul je het nog wel op een andere manier gaan interpreteren. Maar dat plaatje verandert niet, dus als je die eenmaal hebt dan scheelt dat. Dus daar kun je het opvragen en de basics zien. Dingen als je type, je autoriteit en andere elementen waar we straks nog over gaan kletsen.

Veerle: Ja dat wou ik zeggen, er komt heel veel op je af als je je human design chart erbij pakt. Er staan allemaal rare vlakjes en kleurtjes dus het is inderdaad best veel. Daarom is het heel fijn om in ieder geval de basis principes hier uit te gaan leggen. En dat gaan we dus ook doen. Aan de hand van de 5 types die er zijn, ik moet zorgen dat ik het goed zeg want ik gebruik vaak de verkeerde benamingen. Ik heb beloofd dat ik het goed zou doen deze aflevering. Er zijn dus vijf soorten types dus het leek mij goed om die te gaan behandelen.

5 types van Human Design

Hiske: Ik doe het meestal aan de hand van een voorbeeld. Je hebt 5 types en eigenlijk zijn alle 5 de types belangrijk in het geheel. Human design draait heel erg over de science of differentiation, maar dat betekent eigenlijk dat we allemaal uniek zijn maar wel heel belangrijk en nodig zijn voor de puzzel. We beginnen bij de Manifestors, dat is rauw afgerond zo’n 10% van de samenleving. De Manifestors zijn de mensen die de initiators zijn, de mensen die eigenlijk uit de weg ruimen om nieuwe dingen te creëren. Om een voorbeeld te geven, stel dat je een villa gaat bouwen dan is een Manifestors die zegt hoe vet zou het zijn om hier een villa te bouwen met onze eigen koeienschuur. Ik zeg maar wat. Een Manifestor heeft een idee in zijn hoofd en die gaat er gewoon voor. Een Manifestor is dus degene die het begin in gang zet. Die zorgt voor het design of hetgeen wat die Manifestor als interesse heeft. Echt een starter, die zorgt ervoor dat het initiatief op poten wordt gezet. Maar op een gegeven moment raakt eigenlijk de Manifestor een beetje zijn energie kwijt. Want die houdt niet zo van dingen afmaken. Dat is iets wat we in de samenleving niet heel erg chill vinden. En dan komen de Generators om de hoek. De Generators zijn ongeveer 35%, die gaan een beetje samen met de Manifesting Generators. Dat zijn allebei energie types. Die hebben dus de energie om het ook echt in gang te zetten. De Generators zijn dus degene die gaan metselen, die de koeien stal gaan opzetten. Al heb ik geen idee wat je daarvoor nodig hebt, maar dat zullen zij wel weten 😉 Die hebben zeg maar de energie om dat te gaan bouwen en echt fysiek bezig te gaan. De Manifesting Generators en dat is dus een combinatie van die twee. Dus ze hebben die snelle energie maar zij hebben ook de energie om dingen door te zetten en kracht bij te zetten.  Dus ik geef vaak het voorbeeld, een generator is het type dat eigenlijk een soort van vrachtwagen is, dus als die eenmaal in beweging is dan gaan die door beuken. En een Manifesting Generator is meer een soort Tesla, dus die kan je last minute nog zeggen je moet de eerstvolgende afslag hebben. Je geeft jezelf al een schouderklopje, heel goed.

Veerle: Ja want ik ben dus een Tesla, die vind ik heel leuk.

Hiske: Ik ben een vrachtwagen.

Veerle: Ik noem hem zelf altijd een dieselmotortje, omdat het even duurt om op gang te komen. En als je eenmaal op gang bent dan ga je ook door.

Hiske: Ja, precies.

Veerle: Een van mijn klanten die zei toen ik dit aan haar vertelde: “Ik merk heel erg dat ik in het begin niet naar een feestje toe wil, maar als ik er eenmaal ben dan wil ik ook tot het einde door. En dan ben ik de laatste die van de dansvloer afgaat.” Dat vond ik ook een lekker grijpbaar voorbeeld van hoe een Generator is. Dus die wil ik er nog even ingooien.

Hiske: Jazeker, perfect voorbeeld inderdaad. Door tot het einde. Het is een soort van een cyclus die je moet afmaken als Generator. Je kan ook niet zomaar in het midden ergens stoppen want je gaat al, je bent al in beweging. Een Manifesting Generator kan wat sneller bijsturen. Dus die zal meehelpen met bijvoorbeeld het metselen en vervolgens denkt: “Hoe vet zal het vet zijn als er een zwembad komt.” Omdat er iemand zegt dat het warm is, daar reageert die dan weer op. En die begint dan ook gelijk met het scheppen voor het bouwen van een zwembad. Dus dat is iemand die heel veel verschillende interesses heeft en kan wisselen. De Projector is iets van 20%, het is meer de ziener. Ik vind dat altijd een beetje te zweverig woord, maar het is meer de guidance. Dus dat zou bijvoorbeeld de aannemer kunnen zijn, die zien veel makkelijker wat er nodig is en dat het efficiënter kan. Die gaat heel goed samen met een Generator, omdat een Projector heel goed kan zien als er iets verandert in de energie. Ze kijken eigenlijk een soort van door je heen en dat voel je ook. Als je een keer in de trein zit en je voelt je bekeken dan is de kans vrij groot dat een Projector zijn aandacht op jou heeft gericht omdat dat heel erg doordringend kan voelen. De Manifesting Generators en Generators zijn samen 70% van de samenleving. En we gaan er steeds meer naar toe dat er meer Projectors geboren gaan worden. Coaches zijn bijvoorbeeld heel typische Projectors. Als laatste heb je nog 1,5% Reflectors, dat zijn de thermometers van de samenleving. Zij nemen heel erg de energie op van andere en kunnen heel goed voelen waar het niet lekker zit, waar de dynamiek niet stroomt, de magic unicorns.

Veerle: Om nog even een beeld te geven, human design is gebaseerd op 9 centra. Het hangt ervan af of die centra gedefinieerd zijn of niet. Bij de laatste, de reflector, is niets gedefinieerd. En dat is een hele bijzonder dat zie je bijna niet. Voor mij voelt het echt als de holy grail, de unicorn van de human design.

Hiske: Dat geeft gelijk zijn eigen uitdaging. Het klinkt fantastisch om een Manifestor te zijn, want dan kun je alles starten. Maar tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je ook alles afmaakt. Als Generator is het fantastisch dat je zoveel energie hebt, alleen de voorwaarde is dat je iets doet wat je leuk vind. Anders heb je die energie niet en je moet reageren op dingen, dus je kan niet zelf gaan initiëren. En de Projector heeft afhankelijk van welke centers er gedefinieerd zijn niet altijd evenveel energie. En moet dus veel rust nemen. Daar hebben we ook heel erg een mening over, want we moeten 8 uur maken op een dag. En we vinden het al heel wat als we een dag minder gaan werken in de week, laatst staan dat je bijvoorbeeld maar 4 uur op een dag zou gaan werken. Zo heeft elk type zijn eigen voordelen maar ook zijn eigen valkuilen binnen de samenleving.

Veerle: Ik vind het heel mooi dat je dat zegt, want we hebben allemaal een idee hoe de wereld werkt. Maar eigenlijk zijn we allemaal zo verschillend en dat blijkt alleen al uit je human design. Dus het is heel goed om te weten hoe jij werkt en wat voor jou werkt. Dus dat is goed om extra te benadrukken. Wat zijn de dingen waar jij zelf tegen aanloopt, als Generator?

Weerstand tegen Design

Hiske: Best wel veel dingen. Toen ik erachter kwam dat ik een Generator was dacht ik: “Echt niet! Ik ben echt geen Generator, ik heb helemaal niet zoveel energie. Wat is dit voor bullshit, ik ben veel meer een Projector dacht ik.” Maar als Generator merk ik het heel erg sowieso bij het initiëren, ik ben heel erg geneigd om met mijn hoofd te denken in plaats van met mijn lijf. In human design is je hoofd om te analyseren en om te processen maar je lijf is om te beslissen en richting te bepalen. Die twee haal ik nog steeds regelmatig door de war. En wat ik heel erg merkte, ik ben niet gemaakt om te initiëren. En dat was zo’n eyeopener. Ik ben wetenschappelijk opgeleid en daar is het heel normaal dat je proactief bent en daar ligt continu de nadruk op. Maar ik kon alleen proactief zijn op de dingen die ik zag gebeuren, ik heb niet zo maar een idee. Ik zie eerder bijvoorbeeld dat een website niet lekker loopt en omdat ik er zelf geïrriteerd door raak ga ik er achteraan om daar iets aan te doen, omdat ik er dan energie voor heb. Maar als ik achterover moet gaan zitten in mijn baan en brandjes blussen zoals ze het zeggen, heel reactief. Dat wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Ze willen dat je proactief projecten aanpakt. Waardoor ik dingen zomaar ging bedenken vanuit mijn hoofd en er maar achteraan ging. Dat was en is het nog steeds, echt een eyeopener. Ik vind het lastig om dat los te laten, dat ik niet hoef te denken maar moet voelen en mag reageren op dingen.

Veerle: Ik herken dit wel, ik ben Manifesting Generator en ik had voorheen heel erg dat ik 100 projecten startte maar niet de projecten waar ik zelf achter stond. Dat ik dat vooral deed omdat ik dacht dat het van mij verwacht werd. Maar daardoor had ik niet de energie die ik wel heb als ik wel een project vanuit mijzelf start. Dus ik was eigenlijk een Manifesting Generator die was lam geslagen, want ik kon gewoon niets meer. Ik had nergens energie voor, ik kon in 2006 bijvoorbeeld niet lopen omdat ik zo moe was. En dat was echt omdat ik niet volgens mijn design leefde. Dat weet ik nu, maar toen wist ik dat echt niet. Echt een ding waarvan ik denk als ik dat toen had geweten en eerder volledig vanuit mijn eigen energie was gaan leven dan had dat zoveel verandert. En toch had ik het ook niet anders willen hebben want anders was ik ook niet waar ik nu ben. Maar daarom wil ik ook nu zoveel mensen kennis laten maken met human design, omdat het echt je leven kan veranderen.

Hiske: Precies wat jij zegt, eigenlijk zijn Generators en Manifesting Generators in de basis een Generator. In de basis hebben ze ook dezelfde strategie, dat je inderdaad alleen toegang hebt tot die energie als je ergens op reageert maar vooral ook als je iets leuk vind, als je daar energie van krijgt. En dat is ook waarom we in een wereld leven met zo ziek veel burn-out klachten en vermoeidheidsklachten. Omdat we met zijn alle in een stramien te lopen wat helemaal niet bij ons past. We zijn vaak een beetje vergeten wat we leuk vinden om te doen. We hebben een soort van aanname gedaan, of dat is ons aangeleerd, werk hoeft niet altijd leuk te zijn. Zullen we het eens omdraaien? Wat als werk wel leuk mag zijn en ook leuk is? Mijn vriend is daar wel een perfect voorbeeld van. Ik heb altijd in banen gezeten waar ik niet echt op mijn gemak was en in mijn kracht zat. Alleen sommige elementen leuk vond. En mijn vriend die ging met zoveel plezier naar zijn werk altijd, maar die is ook heel goed in zijn grenzen aangeven. Dus die kan heel duidelijk zeggen als hij iets geen leuk project vind. Ik denk dan eerder, het is geen leuk project Hiske dan maak je er maar een leuk project van. Dat zijn de dingen die mij zijn aangeleerd. Als het niet leuk is dan maak je het leuk, heb je geen zin dan maak je maar zin. Ik legde het dus heel erg bij mezelf. Tot in 2018 toen zat ik in een baan waar ik echt niet goed zat en toen ging ik richting burn-out of vermoeidheidsklachten, het ging gewoon niet goed. Dus ging ik met een coach praten. Zij zei vanaf nu ga je in elk geval de komende 6 weken op woensdag vrij nemen of ziekmelden en je maakt een lijst van 100 dingen die je leuk vind om te doen. Dat mocht zo gek en zo breed mogelijk zijn, maar ook kleine dingen. En op die woensdag ga je alleen maar dingen doen je die leuk vind. Eerst kreeg ik paniek, heel de dag alleen maar dingen doen die ik leuk vind wat moet ik dan doen? Dat moest ik dan 6 weken volhouden en dat gaf me steeds meer het gevoel dat er aandacht kwam voor hetgeen wat ik leuk vind om te doen. Toen is het eigenlijk voor mij begonnen omdat er aandacht kwam voor wat ik leuk vind. En dat terwijl ik andere altijd heb verteld dat je moet doen wat je leuk vind. En dat klopte ook want ik deed de studie die ik leuk vond en niet om het werk wat ik erna mee zou kunnen doen. Maar toen ik klaar was met die studie en in banen ging werken, had ik opeens een hele andere omgeving. Daar ging ik ineens doen wat de manager van mij verwachtte in plaats van aangeven wat ik leuk vind om te doen zodat mijn manager kon bijsturen. Ik durfde dat gewoon niet te zeggen. Zo is het langzaam gaan rollen en ben ik meer gaan doen wat ik leuk vind. Maar ook als freelancer en eigen baas vond ik het in het begin lastig om aan te geven dat ik ergens geen energie van kreeg. Het is ook toegeven aan jezelf.

Veerle: Het is het eerste wat ik doe als ik iemand ga coachen is kijken wat degene echt leuk vind om te doen. Daarna wat je vind je niet leuk om te doen want dat moeten we als een malle gaan elimineren. Het is zo waardevol om daar al de focus op te hebben. Dat moet je doen om meer volgens je eigen voorwaarde te gaan leven.

Hiske: En dat is denk ik ook wat we eigenlijk steeds meer ontdekken, er is niet een manier. En dat is bijvoorbeeld ook in de marketing, er is niet een manier van marketing. De reden dat er zoveel benchmark-achtige dingen zijn is omdat het heel erg goed werkt voor iemand. Omdat het erg dicht bij degene zijn design lag en daarmee dacht dat degene de holy grail had. En zo werken we allemaal alleen we moeten vooral gaan ervaren hoe het voor ons is en wat voor ons werkt. Als ik het leuk vind om webinars te geven dan doe ik dat, maar als ik dat verschrikkelijk vind doe ik het vooral niet. Dat is waar human design om draait, het geeft veel handvaten maar zegt vooral ga experimenteren. De theorie zegt het een over jouw human design maar ga het uitproberen. Hoe werkt dat voor jou? Hoe werkt het als je niet initieert maar reageert, of juist andersom. Heb je genoeg nieuwe projecten of heb je jezelf een beetje vastgewerkt en moet je een team gaan aannemen? En dat is vaak bij een Manifestor zo, die denken dat ze iets ook moeten afmaken omdat ze er mee zijn gestart maar dat kan iemand anders natuurlijk ook voor ze doen. Dan kun je zelf weer wat nieuws starten.

Authoriteit

Veerle: Als Manifestor is dat ideaal om te horen dat je mensen mag aannemen om je projecten af te ronden. Dat zou echt fantastisch zijn als Manifestor, dat klinkt heerlijk. Ik luister natuurlijk vaker naar jou Instagram stories of naar de Clubhouse rooms die jij host, daarin geef je ook een mooi voorbeeld over hoe de autoriteit werkt. Vooral het sacrale stuk, ik ben een sacrale Manifesting Generator. Dus voor mij is dat heel belangrijk, maar zou je daar wat meer over kunnen vertellen?

Hiske: Ik zal dan eerst iets over autoriteit vertellen, dat is eigenlijk je besliscentrum. Dus je hebt 9 centra en een aantal daarvan kunnen je autoriteit zijn. En dat stat dus vast en kun je zien als je je design opvraagt. De meest voorkomende is je emotionele autoriteit, vervolgens de sacrale, dan de splenic en zo wordt het steeds minder want het is hiërarchisch. En bij de sacrale autoriteit is eigenlijk dat je reageert op bijvoorbeeld ja/nee vragen. Dat je reageert vanuit je oergevoel, een oergeluid zeg maar. En dat is heel verschillend bij iedereen, vanuit de theorie zeggen ze dat een ‘aha’ of een ‘ah ah’ is. Maar ik gemerkt bij mensen die ik spreek en online dat iedereen zijn eigen geluiden heeft. Ik weet van mezelf dat ik een oehh, dat is voor mij een ja, een gasp zeg maar. Maar voor andere is het misschien meer een jaa of een mhhhhh, allerlei verschillende geluiden. Als je eet, of als je seks hebt kun je merken en experimenteren welke geluiden er bij jou horen. We zijn dus heel erg gewend om ja of nee te zeggen maar wat je eigenlijk voelt druppelt wel vaak een beetje door in wat je zegt.  Een voorbeeld daarvan is als iemand vraagt of je vanavond meegaat naar de bios. En je bijvoorbeeld zegt uhmm, ja kan wel. Je hoort eronder al wel dat er een nee geluid in zit, op dit moment. Sacraal geeft alleen op dit moment weer. Dus dat betekent niet dat ik er vanavond geen zin in heb maar dat ik er nu geen energie voor heb. Ook de zucht bijvoorbeeld als iemand vraagt of je de afwas in de vaatwassen kan zetten, pfff ja tuurlijk. Zo’n zucht is dus ook heel typisch, dat noemen ze de Sacral Sigh, dat geeft eigenlijk aan dat je er om dat moment geen energie voor hebt. Dat is een stuk waar je mee aan de gang kan, op het moment dat je een sacral sigh voelt, hoort of zegt, dan kun je daarop inspelen door daarnaar te luisteren. Het beste is altijd om uit te spreken wat je voelt. Maar wat je ook kunt doen is bewust te zijn van het feit dat je een nee voelt maar ja zegt, hoe voelt het als je dat doet. En hoe voelt het als je wel uitspreekt wat je echt voelt. Maar dit kun je ook toepassen in je werk, als je echt geen zin hebt in die stomme taak, begin dan iets met wat je heel leuk vind. Iedereen zegt wel, begin met wat je het meest stom vind want dan is de rest van je dag goed. En dat kan maar als Generator of Manifestor Generator kun je ook beginnen met hetgeen wat je het allerleukste vind. Daar haal je energie uit en die energie kun je dan gebruiken om dat stomme taakje te doen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik mijn boekhouding zo vaak op momenten doe die ik eigenlijk niet verwacht. Dat ik van plan was om iets anders te doen en dan doe ik ineens mijn boekhouding, dan heb ik dat afgevinkt en dat voelt zo lekker. Maar als ik daarvoor ga zitten op een vrijdagochtend terwijl ik er helemaal geen zin in heb, dan doe ik er echt terror lang over.

Veerle: Ik herken dit zo. Ik doe altijd op vrijdag mijn boekhouding en achteraf denk ik altijd waarom doe ik dit toch? Maar dat is ook het mooie ervan, zoveel mensen beginnen met ‘eat the frog’ terwijl dat helemaal niet past bij wie ze zijn of hoe hun energie werkt. Dat is zo interessant om daar juist naar te kunnen kijken.

Hiske: Je gaat dan ook heel erg ervaren dat je heel erg satisfied bent als je dat wel hebt gedaan, helemaal als generator is dat een belangrijk gevoel omdat daar jou energie dan zit. Dat zijn dus allemaal dingen waarmee je kan experimenteren. Je hoeft mij niet te vertellen wat voor jou werkt maar laat jezelf ook vooral niet vasthouden aan de dingen die je al kent. Humor yourself en probeer iets nieuws.

Veerle: Heel mooi. Dit ging vooral over het sacrale stuk omdat wij allebei het sacrale als autoriteit hebben. Maar heb je ook iets meer informatie over bijvoorbeeld de solar plexus?

Hiske: Als je de solar plexus gedefinieerd hebt dan heb je automatisch een emotionele autoriteit. Autoriteit is dus waar je beslissingen mee neemt. De emotionele autoriteit is dat je eigenlijk een hele wave door moet gaan, voordat je op een neutraal punt komt waar je een beslissing kan nemen. Het typische slaap er een nachtje over is heel waardevol als je een emotionele autoriteit hebt. Als je een sacrale of splenic auotriteit hebt is dat niet nodig. Tuurlijk dat mag wel maar het verandert niets. Bij een emotionele autoriteit wel, in het begin kun je daar in dus in een hoge energie zitten maar vervolgens in een lage energie met misschien wat twijfel tussendoor. Daar gebeurt van alles tussendoor. De kracht hierin is om erachter te komen wanneer jij genoeg emoties hebt gevoeld zodat je op een neutraal punt de beslissing kan maken. Zo kun je op je high en low dus andere dingen voelen en op een neutraal punt kun je deze zaken uitvlakken. Je kan het zien als een steentje die je in het water gooit. Dan komt er zand omhoog en wordt alles helemaal blury, dan zie je het eigenlijk niet en moet je wachten tot alles is gezakt zodat je een beslissing kunt maken. Dat verschilt per persoon maar het advies is 24 uur, zorg er wel voor dat je jezelf genoeg tijd geeft. Dit geldt voor als je een huis koopt, wilt emigreren of bij samenwonen.

Veerle: Ik vind dit heel mooi uitgelegd. Juist omdat het zover van mij afstaat, kon ik er moeilijk een voorstelling bij maken. Maar hoe je het nu uitgelegd, begrijp ik het. Dan hebben we nog splenic.

Hiske: Ja de splenic is ook een interessante. Dat zit in het spleencentrum, links in je chart. Dat is het centrum dat gaat over overleven en intuïtie. Op het moment dat je een splenic autoriteit hebt, dan geeft jouw intuïtie aan wat waarheid is, wat voor jou de juiste richting en beslissing is. De meeste mensen herkennen het wel dat je bijvoorbeeld zegt: “ik weet niet precies waarom, maar..”. Dat is een heel typisch teken van intuïtie en dat is het verschil met sacraal. Sacraal is een onderbuikgevoel, een ja of nee dus binair. Dus je kan wel zeggen of je moet stoppen met het eten van gluten, je sacraal zegt dan ja of nee maar je splenic geeft jou nieuwe informatie. Dus dan kan het zomaar zijn dat je ergens loopt en ineens denkt: “ik moet stoppen met gluten, ik weet niet waarom maar ik moet ermee stoppen”. Dan kan het zomaar zijn dat je als je daar mee stopt dat je geen hoofdpijn meer hebt of geen opgeblazen gevoel meer hebt. Dus iets voor de verbetering van jouw gezondheid intuïtief is aangegeven. Deze mensen kunnen dus ook in een splitsecond iets beslissen. Als je met je hoofd gaat beredeneren dan kan het nergens op slaan, omdat je daarmee dus teveel gaat denken aan alle eisen. Terwijl je intuïtie meteen zegt of het wel of niet iets is.

Veerle: Wat heerlijk. Het grappige is nu je dit vertelt, ik wel denk dat ik hierin veel herken maar dat is niet mijn autoriteit. Is dat ook te verklaren?

Hiske: Ja zeker, ik gluur even naar jouw chart. Ik zie dat jij hem niet hebt ingekleurd dus dat betekent dat jij hier geen constante energie of toegang hebt tot deze informatie in het centrum. Dat betekent dat je het wel kan herkennen maar dat het niet betrouwbaar is voor jou. Dus het is voor jou heel erg afhankelijk met wie je bent die jou beïnvloedt. Dus als je bijvoorbeeld bij mij bent, fysiek in de buurt of dat online ook zo werkt dat weet ik  niet, dan het zijn dat ik jou beïnvloed met mijn energie. Want ik heb dat centrum ingekleurd dus ik zend daar energie uit en jij neemt dat dan op. Dus op dat soort momenten kun je dat soort intuïtie wel ervaren van de mensen om jou heen. Maar dat is niet iets waar jij op kan bouwen als jij de richting bepaald voor jouw eigen leven omdat je daar geen constante toegang toe hebt. Dus je kan het zeker ervaren en voelen. De Manifestors hebben het sacrale centrum niet hebben gekleurd, die zullen dus het onderbuikgevoel wel herkennen maar dat is dus niet constant. En dan kun je er niet op vertrouwen. Als je beslissingen neemt, laat je daar dan vooral niet door leiden.

Veerle: Dat vind ik zelf mooi, dat het gaat om die centra of die gedefinieerd zijn of niet. Als er een centrum niet gedefinieerd is dat je dan beïnvloed wordt door de mensen die dat wel hebben. Toen ik dat wist, viel er voor mij iets op zijn plek. Omdat ik op sommige vlakken heel erg beïnvloedbaar ben door de energie van andere. Maar dat is niet op elk vlak en dat vond ik heel interessant om te merken. Dat klopt dus volledig in je human design. Ik heb veel podcasts over dit onderwerp geluisterd maar dit hoor je dus niet heel vaak. Dus dat wilde ik in dit interview zeker bespreken.

Hiske: Het is zeker een zoektocht hoor, als je gaat zoeken waar je wel door beïnvloed wordt en wanneer niet.  Je bent je vaak niet bewust dat die elementen jou zo beïnvloeden. Om een voorbeeld te geven; ik heb mijn solar plexus, dus mijn emotionele centrum, heb ik niet gedefinieerd. Iedereen zei altijd over mij dat ik zo emotioneel en gevoelig was. En ik dacht dat, ik ben dus een emotioneel persoon. Ik moet al huilen als ik Friends zie, ik moet al huilen bij een page puppy reclame. Ik ben gewoon heel emotioneel. Toen ik in aanraking kwam met human design en daarin dook, toen was het ook corona tijd. Mijn vriend en ik zijn beide niet gedefinieerd in ons emotionele centrum en ik zei tegen mijn vriend dat ik zo lekker stabiel was. Zo had ik het nog nooit ervaren. Ze noemen het cool, calm en collectief als je het ongedefinieerd hebt. Dan ben je zo relaxed en chill. Maar zodra ik weer onder de mensen ben, ben ik weer al over de place. Dus dat is voor mij een les om te leren hoe ik daar om moet gaan en onthoud dat het niet van mij is. Het is zo interessant hoe het werkt maar ook wat het kan betekenen. Ik kom uit een gezin met z’n vijven, 4 daarvan zijn emotioneel gedefinieerd. Dat is best wel heftig. Dus ik was niet de emotionele, dat waren de andere maar ik versterkte alles en moest alles verwerken. Op het moment dat je daar niet gezond mee omgaat dan ga je dat opslaan in je lijf. En dat had ik ook, de afgelopen jaren had ik heel veel last van bijvoorbeeld blaasontstekingen. Dat is een heel typisch probleem gerelateerd aan dit centrum. Je slaat dan de energie op die niet van jou is. Het is de bedoeling dat je die energie binnen laat komen, het ervaart, maar vervolgens weer los laat. Dat je er wijs van wordt door te voelen wat andere kunnen voelen en op die manier empathisch zijn. Dat zijn de lessen maar daar moet je dus niet aan vasthouden. Doe je dat wel dan wordt die energie steeds zwaarder en kunnen zich daarmee ziektes ontwikkelen.

Veerle: Dit is ook voor mij een eyeopener, bij mij is het ook ongedefinieerd. Ik kom uit een gezin van zes en daarin ga ik dus ook nog een keer nakijken wie er wel gedefinieerd is. Dus ik ga nog een keer goed duiken in de charts van mijn familieleden. Ik ken ze niet goed genoeg uit me hoofd maar ik vind dit heerlijk om te horen.

Hiske: Dit is ook echt de reden dat ik dit aanhaal. De helft van de mensen heeft dit gedefinieerd en de andere helft niet. Dus de helft van de samenleving kan hier heel erg last van hebben. In je eerste 7 jaar krijg je de meeste conditionering mee. Als je samen hebt gewoond met iemand die een heel gedefinieerd emotioneel centrum heeft en jij niet leert dat dat van een ander is, dat iemand dat bijvoorbeeld op jou legt of je dat gaat voelen, dan ga je daar heel erg naar schikken. Stel je hebt als kind nieuwe sneakers, ze zijn wit en fantastisch. Op een bepaald moment ga je buitenspelen, je stapt in een moederpoel en ze zijn niet meer wit. Je weet dat je moeder je vaak heeft gezegd dat je als je in de modder gaat spelen je oude schoenen aan moet doen. Dan kom je thuis en dan voel je al dat je moeder al niet zo’n lekkere dag heeft, dan voel je al die spanning. Denk maar niet dat je dan als kind gaat zeggen dat je je schoenen vies hebt gemaakt. Die verstop je bijvoorbeeld in een la en heb je ze vervolgens weken niet meer aan omdat je denkt dat je ze niet kan laten zien omdat ze vies zijn. Omdat je niet die ruimte voelde maar ook op het moment dat jij dat laat zien, dan wordt je moeder waarschijnlijk boos. Ze noemen dat rocking the boat. Zij wordt dan boos en die emoties moet ik vervolgens verwerken want ik versterk dat omdat ik dat opneem. Als je dat heel vaak gaat doen, dan ga je confrontatie vermijden. Dat is de grootste les van dit centrum als je dat niet gedefinieerd hebt, spreek je uit ook als je bang bent voor wat dat met een ander kan doen. Dat kan heel klein zijn als je afzegt omdat je geen zin hebt om af te spreken of dat je niet meer met een vriendin wilt omgaan. Of dat je een project niet wilt terwijl je collega misschien tot over de hoofd zit en denkt nou ik neem het toch wel. Kijk wat jou eigen reactie is en spreek dat ook uit, dat is super belangrijk om te leren. Dat is de grootse les van dat centrum. Mocht je die dus niet gedefinieerd hebben en je bent iemand die heel erg van het vermijden van confrontaties is, ga daar dan eens naar kijken.

Veerle: Andres borrelt het alleen maar langer en ga je er nog minder naar leven. Dan wordt het alleen maar groter in je hoofd en leef je minder naar je design.

Hiske: Precies en dan ga je misschien dingen doen die je niet leuk omdat je dat niet durft aan te geven. Je gaat steeds meer naar andermans maatstaven leven waardoor je uiteindelijk zover van je eigen design afgedreven bent.  Dat je er ziek van wordt of heel weinig energie hebt, of een combinatie daarvan, dan heb je gewoon niet zo’n leuk leven eigenlijk.

Veerle: De conclusie van human design is, volg het anders heb je geen leuk leven. Het is wel zo. Ik denk dat we heel veel behandeld hebben nu. We zitten nu op 45 min en dat was ongeveer mijn streeftijd. Maar ik wil je toch nog vragen wat je mensen aanraad waar ze op moeten letten als ze hiermee gaan beginnen?

Profielen

Hiske: Als je net begint dan, volg dan je interesse. Dat is het belangrijkste. Er zijn verschillende elementen waar je kan starten. Het werkt goed om naar je type te kijken en de strategie daarbij. Dus de Generators, Manifesting Generators etc. Maar stel je dat jezelf daar totaal niet in herkent, kijk dan ook naar de andere elementen. Ik heb ook pas later in mijn proces omarmt dat ik een Generator ben, kunnen voelen en kunnen inzien. Soms zit je zo in een weerstand omdat het even niet resoneert, dan is het gewoon nog niet voor dat moment. Kijk dan naar andere dingen die interessant kunnen zijn, je autoriteit is een hele interessante. Volg misschien mensen op Instagram die vergelijkbaar zijn met jou en je profiel. Ik denk dat profiel ook een hele leuke is want die is vrij toegankelijk. En het is een heel groot onderdeel van hoe jij in het leven staat. Als je daar iets meer over leest en misschien mensen volgt die hetzelfde profiel hebben als jij, dat is bijvoorbeeld 1/3, 2/5, 3/6, dat is een combinatie van 2 getallen. Daarin kun je heel erg op een ander lijken. Stel ik ben een Generator, een 1/3 en een goede vriendin is een 1/3 Manifestors. Ook al hebben wij een andere strategie en gaan we op een andere manier met energie om, vinden we elkaar in het stukje 1/3. De 1 staat voor Investegator, veel research doen. Daarom ben ik dus in human design gedoken, het had mijn interesse en mijn sacraal riep ja! Vervolgens heb ik er achteraan gebeukt. Ik wilde alleen maar meer informatie. De 3 is heel erg experimenteren. Veel proberen, vallen en opstaan, eigenlijk wat kinderen doen als ze leren lopen. Continu opnieuw proberen en dat gaf voor mij heel veel inzicht. Ik herkende mezelf 100% in de 1 en bij de 3 zag ik in dat ik mezelf geen ruimte gaf om te falen. Dat was gelijk een mooi stuk waar ik veel werk op kon doen hoe ik dat makkelijker voor mezelf kon maken. Hoe kan ik er meer ruimte voor maken om te leren van wat ik doe. Door meer te experimenteren, wie kan mij daarin ondersteunen. Op die manier kun je wat stapjes gaan zetten om meer in je design te gaan leven. Het leukste eraan is hoe meer je in je design leeft, ook als dat kleine stapjes zijn, dan komen dingen je aanvliegen. Dan krijg je dat er meer dingen synchroon gaat lopen, meer toevalligheden. Maar dat is geen toeval. Die ene werkgever die jou ineens benaderd, of die vriendin die jou veel verteld over Thailand terwijl jij op vakantie wilt maar daar niet heen durft. Dat zijn geen toevalligheden. Hoe meer je in je design leeft hoe meer dat soort dingen op je pad gaan komen. Je merkt heel snel dat er dingen weer gaan flowen. Maar je merkt het ook als je het niet doet. Dus als jou autoriteit zegt, dit moet je niet doen en je doet het toch, hoe voelt het en wat gebeurt er dan. Voel je dan de weerstand in dat project? Dat zijn allemaal dingen waar je op kan letten.

Veerle: Ik stel deze vraag, waar kan je beginnen, maar indirect beantwoord je ook mijn volgende vraag. Wat is de grootste les die jij geleerd hebt. En dat is dus dat jij echt vanuit je profiel bent gaan leven, daar veel meer de ruimte voor bent gaan nemen. Als ik het voor mezelf  beantwoord dan komt het bij mij ook neer op mijn profiel, ik ben een 4/6. 4 is de netwerker, het connecten met iedereen en dat is ook wat ik altijd gedaan heb in elke functie die ik had. Maar de 6 is de leider, de teacher, de guru om het zweverig te zeggen maar dat is wat ik moet gaan omarmen om nog meer in mijn design te gaan leven. En sinds ik dat ben gaan doen, klopt alles. Dus ik vind het mooi dat jij dat nu ook zegt dat het bij jou ook zo was. Misschien nog even fijn om te zeggen dat je profiel met die nummers, het eerste nummer is wat je bewust leeft en het tweede is wat je onbewust leeft.

Hiske: Klopt. En wat je zegt dat je het moeilijk vindt om die 6 te omarmen, de 6 gedraagt zich voor je 30e als een 3. De 6 is de role model en het is belangrijk dat je die belichaamt en wat je hebt geleerd in die eerste 30 jaar. Die eerste 30 jaar ben je die 3 aan het proberen met vallen en opstaan en vervolgens kun je daar wijs van worden. Ze noemen de fase tussen de 30 en +/- 50 ‘On the roof’, wat betekend dat je een stapje terug neemt, op het dak zit en naar beneden kijkt. Je kijkt naar die ervaringen en dan kun je de puzzelstukjes bij elkaar passen. Dan kun je het gaan integreren in je eigen leven en met die wijsheid krijg je een natuurlijk leiderschap. Je straalt een gevoel uit dat je het hebt geleefd en mensen je kunnen vertrouwen. Het komt uit jezelf zeg maar.

Veerle: Ik begrijp precies wat je bedoelt, ik ben nu 35 en bij mij begint het nu echt langzaam op zijn plek te vallen. Ik ben nu echt aan het puzzelen hoe ik dit het beste naar buiten kan gaan dragen. Dus ik zit nu echt in die tussenfase van de 3 naar de 6 volgens mij.

Hiske: Je gaat dat sowieso nu al ervaren dat mensen dat in jou gaan herkennen en dat wordt alleen maar meer de komende jaren. Ik denk van 30 tot 35 of misschien iets eerder dat zijn de jaren dat je een nieuwe energetische jas aan doet. Dat geld voor iedereen, rond je 30e heb je je saturn return. Om het heel plat te zetten, als je niet in je design leeft dan wordt je dan flink aan je jas getrokken om dat wel te doen. Ik ging daar bijna richting een burn-out. Op het moment dat ik die coach sprak was dat een maand rondom mij saturn return. Dus dat was heel duidelijk. Maar bijvoorbeeld ook mensen die een 6 in hun profiel hebben kunnen ook rond hun 30e een grote relatie verbreken. Of iets groots dat er gebeurt zoals een verhuizing of een kindje krijgen, wat je echt op een nieuw pad brengt. De reden van de 6 is omdat je heel veel hebt geleerd in die 30 jaar en op het moment van die saturn return ga je inzien en voelen hoeveel je geleerd hebt. Ik vind dat een heel leuk onderwerp om te vragen wat er toen gebeurde.

Veerle: Ik weet dus meteen dat ik rond mijn 30e ben begonnen met reizen en dat is nu mijn leven geworden. Ik heb geen huis en buiten corona om zou ik nu aan het rondreizen zijn. Dus dit zo’n typisch voorbeeld. We hebben totaal onvoorbereid hebben die profielen benoemd maar nu laten we er 2 liggen. Dus laten we ook nog even de 2 en de 5 benoemen.

Hiske: Gaan we doen. De 2 is de hermit, een betere naam is de natural. Je pakt dan dingen heel natuurlijk op, je kent vast wel die ene persoon die 3 keer op een saxofoon geblazen heeft en vervolgens saxofoon kan spelen. Waarbij je denkt hallo, dit is niet eerlijk, hoe dan? Dat is een typisch 2e lijn. Ik heb toevallig een oud huisgenoot die zo’n gevoel had voor elk instrument die hij aanraakte. Dat was echt ongekend. Dat het heel erg natuurlijk komt, daarbij is het belangrijk dat je niet perse doet wat heel moeilijk is. Als je een 2e lijn hebt mag je erop vertrouwen dat de dingen die jou makkelijk af gaan, de dingen zijn die voor jou bestemd zijn. Dingen die heel moeilijk gaan zijn op dat moment niet voor jou. Ga daar dan ook niet teveel tijd in stoppen. De hermit is ook terugtrekken in het huisje in het bos. Je mag daar lekker je eigen ding doen, lekker chillen en een beetje in je eigen bubbel. Eens in de zoveel tijd komt daar iemand aankloppen en die zegt hé kun je mij helpen met.. en dan een van die dingen waar jij zo lekker mee bezig bent. Op dat moment voel je of je naar buiten wil treden of trek je jezelf terug. Het is belangrijk om genoeg tijd te hebben om jezelf ook terug te kunnen trekken. Dat zijn dan ook vaak de wat meer introverte mensen, of die zichzelf zo herkennen. Helemaal als dat als eerste getal staat. De 5 is een hele bijzondere, dat is de problem solver. Een soort van de hero saves the day, degene heeft altijd een oplossing. Maar tegelijkertijd is het ook eentje die soms onbegrepen is. Mensen zien altijd wat moois in een 5, dus stel je bent een 5 dan zou ik kunnen zeggen: “ik zie hoe jij bent met mensen en ik zie hoe jij makkelijk connecties legt en ik zie..”. Dan combineer ik allerlei dingen die er echt zijn van jou maar dan zit er een projectieveld tussen. En dan ga ik iets reflecteren van mijzelf. Dus ik zou kunnen zeggen: “je zou het zo goed kunnen doen op TV.” Terwijl jij daar helemaal geen behoefte aan hebt. Dan zou ik heel pushy kunnen zijn omdat ik een stukje reflectie zie van mijzelf omdat ik dat bijvoorbeeld leuk zou vinden of graag die aandacht zou willen. Op die manier krijg je een soort van onbegrip. De 5 kunnen zich best wel onbegrepen voelen. Ook als ze iets anders gaan doen. Stel het is een hele stoere gast en die zegt dat hij net is begonnen met een yoga opleiding. Dan kan het zijn dat heel veel mensen denken: “hallo jij rijdt motor, dit past helemaal niet bij jou.” Dat is dus puur een reflectie van een stukje wat zij niet kunnen zien. Dat kan dus voor mensen heel vervelend zijn omdat ze het gevoel hebben dat zelfs hun beste vriend(in), hun niet kent of volledig ziet. En dat is een situatie waar je als 5 mee moet leren leven. Je hebt daar altijd een stukje reflectie tussen staan. Hebben we ze dan allemaal gehad? We hebben 1 de Investegator,  2 de Natural, 3 de Experimentor, 4 Netwerker, 5 Problem solver, 6 Rolemodel.

Veerle: Wat was het heerlijk om hier even in te duiken. Hier kan ik echt van genieten en ik kan me indenken dat heel mensen denken: “Ik wil hier veel meer van weten!”. Jij doet readings dus ik dacht misschien kun jij vertellen waar mensen jou kunnen vinden en wat jij aanbiedt.

Hiske: Ik ben sowieso het platform allesoverhumandesign.nl gestart omdat ik daar eigenlijk veel ervaringen wil delen. Maar ook informatie omdat ik merk dat er in Nederland nog niet heel veel van is. Daar kun je beginnen, er zijn nog niet veel blogs maar working on it. Dus heb geduld. Als je niet kan wachten dan kun je sowieso een reading bij mij boeken. Bij een reading ga ik eigenlijk de essentials met je door en ik geef je handvatten. Maar wat ook heel tof is, is dat jouw human design kan aangeven wat jouw superpowers zijn. En dat kan ik in een reading zien en bespreken. Dus wat zijn jouw valkuilen en waar liggen jouw krachten? Hoe kun je daar mee omgaan.

Als je een 1:1 reading via ZOOM doet dan krijg je ook heel veel diepgang, dus die is veel langer. Maar ik geef ook in een audioreading waarin ik de basics geef. Daar kun je ook al super veel mee. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je experimenteert en dan heb ik nog wat leuks voor jullie. Ik heb een kortingscode voor jullie aangemaakt, als je een audioreading wilt boeken dan krijg je €20,- korting. Gebruik daarvoor de code ‘hdadventure’ bij de checkout. Dan krijg je een audio toegestuurd waarin ik jou vertel wat ik zie in jouw chart, welke energieën er gaan, hoe jij het beste met mensen om kan gaan, waar je op moet letten, wat je valkuilen en krachten zijn, eigenlijk al die dingen.

Veerle: Je bent ook actief op Instagram, waar kunnen mensen jou daar vinden? Want dat is niet de meest logische handle waar je naar zou zoeken.

Hiske: I know, op Instagram ben ik te vinden onder @allesoverhumandesign (voorheen @komorebi.hd). Ik zal uitleggen waarom, Komorebi is een Japans woord dat staat voor zonlicht dat door de bomen wordt gefilterd. En dat is zo’n prachtig beeld dus ik kan er nog geen afscheid van nemen. Als je het niet kan onthouden kun je dit ook vinden op allesoverhumandesign.nl. Af en toe ben ik Clubhouse te vinden, dat is nog vrij sporadisch en ik praat nogal veel met mijn handen. Dus ik ben benieuwd of ik er veel op ga doen, daar kun je mij ook vinden op Komorebi.copy.

Veerle: Ik wil je heel erg bedanken. Ik vond het een fantastisch uur om hier helemaal in te duiken en ik weet nu al zeker dat de luisteraars dit ook gaan vinden. Dus heel erg bedankt en tot snel!

Meer informatie over Hiske