40. Wat te doen bij overprikkeling?

7 apr 2021 | Groei

40. Wat te doen bij overprikkeling?

Deze week gaat de aflevering over wat te doen om overprikkeling te voorkomen en vooral wat te doen als je overprikkeld bent. Deze aflevering is opgenomen tijdens de Helweek from Home van Meetings in the Sun, op de dag over focus. Dat sluit precies aan bij het onderwerp wat ik al wilde aanboren, namelijk overprikkeling.

Slecht nieuws

De aflevering begint met slecht nieuws. Dit is de laatste Nederlandse solo aflevering. Volgende week staat er nog een interview klaar, maar daarna ga ik verder in het Engels. De podcast blijft Fearless Adventure Podcast heetten, maar vanaf 17 april is de podcast in het Engels.

Dit is even spannend, maar het voelt als een logische volgende stap om naar het Engels te gaan. Er zijn teveel mensen om mij heen die de afleveringen nu niet kunnen luisteren.

Out of your comfortzone

Ik vertelde iemand dat ik mijn podcast naar het Engels ging omgooien, en daarop kreeg ik de reactie dat ik mezelf zo lekker aan het uitdagen ben. En dat is ook waar. Ik heb mijzelf aangeleerd om nieuwe dingen te blijven doen, die net buiten mijn comfortzone liggen. Het starten van een Engelse podcast is daarin hetzelfde. Ik vind het rete spannend, maar door het iedereen te vertellen, ga ik het sowieso doen. Door het hier te delen, maar ook door het in mijn mastermind te noemen, aan mijn klanten te vertellen of met mijn coach te bespreken, zorg ik dat ik er écht mee aan de slag ga.

Het voelde niet meer logisch om een Nederlandse podcast te hebben, naast een engelse business.

Helweek from Home

Ik was van plan om een aflevering op te nemen over UPW (Unleash the Power within), maar het voelde niet zo goed. Wellicht ga ik hem wel in het engels opnemen, maar voor nu even niet. Op dit moment ben ik bezig met de Helweek from home van Meetings in the sun.

“Ik vind het zonde van mijn tijd om gordijnen open en dicht te doen.”

Tijdens de Helweek is het zo dat je om 5 uur ‘s ochtends op moet staan. Op het moment van opnemen heb ik dit twee ochtenden gedaan. Als je het me nu vraagt, ga ik dit erin houden. Ik heb dit natuurlijk al eerder gedaan, toen ik in 2016/2017 actief bezig was met The Miracle Morning. Daarover vertel ik ook meer in mijn derde aflevering over mijn ochtendroutine. Door het reizen en festivalwerk is het er een beetje ingeslopen en nu sta ik meestal op wanneer de zon opkomt. Sowieso slaap ik zonder gordijnen. Ik vind het zonde van mijn tijd om gordijnen open en dicht te doen en het beïnvloed mijn slaap niet.

Ik struggle daar een beetje mee. Aan de ene kant wil ik heel graag wakker worden zonder wekker, als mijn lichaam daar aan toe is. Maar ik geniet ook van de productiviteit in de ochtend. Op dit moment weet ik dus nog niet helemaal hoe ik hier mee verder ga. Daar zal ik ongetwijfeld binnenkort nog een podcast over opnemen.

Focus

Het thema van vandaag bij de Helweek is Modus en Focus. Dat sluit totaal aan bij één van de onderwerpen waar ik het al een keer over wilde hebben. Er lag al een lijstje klaar met onderwerpen die ik graag nog een keer wilde behandelen en daarop stond ook overprikkeling. Hoe komt het dat je overprikkeld raakt en wat kan je daar aan doen? Het sluit nu perfect aan bij het onderwerp van de Helweek.

Mark Tigchelaar was vandaag te gast bij de Helweek, hij is natuurlijk de focus goeroe van Nederland. Het was heel fijn om weer even op focus te focussen. Ondanks dat ik de kennis gewoon in huis heb, vanwege mijn studie en voorliefde voor het onderwerp, is het fijn om er weer even bewust van te worden.

Doe een braindump

Als ik merk dat ik overprikkeld ben of raak, dan ga ik als eerst alles opschrijven in mijn journal. Alle taken die er in mijn hoofd opkomen, schrijf ik op één lange lijst, beter bekend als een braindump. Door dit te doen, creëer je ruimte in je hoofd. Je weet dat de taken ergens staan opgeschreven en je hoeft ze dus niet meer te onthouden.

Aan de hand van die lijst, ga ik vervolgens kijken wat er echt prioriteit heeft en wat ik ook zou kunnen opschuiven op de lange termijn. Door alles in één lijst te hebben, kan je opeens overzicht creëren.

Wat te doen bij overprikkeling?

Ik heb in mijn Notion een hele lijst gemaakt van alle dingen die ik kan doen, om weer terug in alignment te komen. Een lijst met ontspanningsactiviteiten of juist een lijst met dingen die mij in focus brengen.

Het is belangrijk om zo’n lijst te hebben, zodat je merkt dat je overprikkeld raakt, je er meteen naar kunt handelen. Je hoeft dan niet nog een keer te gaan nadenken over wat je zou kunnen doen om je beter te voelen.

Mijn overwhelm lijstje in Notion

Verandering van ruimtes

Ik merk dat ik altijd enorm gestimuleerd word wanneer ik op verschillende plekken werk. Nu heb ik het geluk dat ik bij mijn ouders thuis met gemak op 5 verschillende plekken kan werken. Die luxe heeft natuurlijk niet iedereen. Maar kijk eens of je niet aan een andere tafel kan eten, of je op de bank kunt werken. Probeer het eens en kijk wat het doet voor je productiviteit.

Dit werk voor mij heel goed en het is natuurlijk niet voor niets dat ik normaliter rondreis. Het liefst ben ik elke keer weer ergens anders aan het werk. Dat is ook waarom ik bijvoorbeeld deze week een huisje aan zee heb geboekt.

Afleveringen die je ook interessant zou kunnen vinden: