37. Structuur voor chaotische ondernemers met Salina

17 mrt 2021 | Business

inleiding

Veerle: Wat leuk dat je weer luistert naar een nieuwe aflevering van de Fearless Adventure podcast. Dit keer is het een ander soort aflevering, want vanaf deze week ga ik ook mensen interviewen. Het idee is dat er om de week een interview komt en om de week een ‘normale’ aflevering.

Het eerste interview is met Salina van Via Salina. Wij kennen elkaar ondertussen een half jaar en het is zo leuk om te zien wat voor een groei we beide hebben doorgemaakt. Ik denk dat Salina het beste zelf kan vertellen wie ze is en wat ze doet. Dus, Salina, zou jij jezelf willen voorstellen?

Salina: Uiteraard, dankjewel Veerle. Allereerst supertof dat ik de eerste mag zijn die in jouw podcast te gast mag zijn. Ik ben Salina, moeder van Luuk, vrouw van Bas en ik ben structuur coach voor ondernemers met ADHD of zoals k ze ook noem chronische chaoten. Diagnose is niet belangrijk. Wat ik doe is ik help deze prachtige mensen met prachtige breinen, om helemaal naar hun eigen voorwaarden te ondernemen. Dus ook een ondernemersreis in vrijheid met de juiste structuur.

Veerle: Het mooie is dat we eigenlijk hetzelfde doen, we staan voor hetzelfde. Dat is zo mooi.

Salina: Ja dat is het helemaal, mijn vrijheid is vooral het stuk in je hoofd. Die vrijheid voelen, voor jou is het helemaal prachtig dat je ook nog eens de vrijheid van geen fysieke plek hebt. Wie weet dat we hier zelfs mensen mee bereiken die ADHD hebben en een nomadisch leven willen, dus wees welkom. Wellicht kunnen we samen helpen.

Veerle: En hoe ben je hier zo ingerold? Want toen elkaar leerde kennen, deed je dit eigenlijk nog niet. Toen deed je meer VA (virtual assistant) taken. De afgelopen maanden is dit echt totaal ontwikkeld.

Salina: Klopt, het is wel een beetje story of my life. Als ik terugkijk vallen er voor mij heel veel puzzelstukjes op hun plek. Vorig jaar (2020) februari heb ik mijn baan opgezegd. Ik had een hele goeie baan bij een bank. Ik wilde meer, vrijheid. Ik liep tegen een VA business academy aan en ik dacht ‘DIT IS HET’. Ik ben er in gesprongen en ben begonnen als Online Business Manager en dat heb ik welgeteld 2 maanden volgehouden. Toen was ik het alweer beu. Iets met alle kanten opgaan. Ik heb wel nog twee hele leuke klanten die ik daar mee help.

Ondertussen ben ik dus mijn eigen coachings business begonnen omdat ik erachter kwam dat ik zelf een chaoot ben en dat dat de ideale basis is om te ondernemen. Ik kwam erachter dat ik een gave heb om bepaalde structuren aan te brengen die bij mij helpen, maar ook bij anderen. Ik ben een chronische bemoeial en daarmee merk ik dus ook dat ik mensen direct help. Zo is het balletje gaan rollen.

Mijn zoon van 8 heeft onlangs de diagnose ADHD gekregen, mijn man heeft ADD en dat weten we al jaren. Zelf heb ik geen diagnose, maar ik kan al mijn eigenschappen naast het rijtje leggen naast hoog gevoeligheid er nog bij. Dus ik ben het levende bewijs, dat je wel degelijk je executieve functies (je denkvermogen) om te zetten in handelen, kunt trainen. Doordat je die in kleine stapjes kunt trainen, kan je een prachtige bloeiende onderneming maken.

Veerle: Het mooie is, dat je zegt, je hebt zelf niet eens het stempeltje en toch heb je hier heel veel baat bij. Ik herken me hier ook volledig in, ik zeg al jaren dat ik heel veel trekjes heb van ADD/ADHD, maar ik ben er nu meer achter gekomen dat in mijn geval ik gewoon multi-passioneel ben. Ik vind zoveel dingen leuk en dat zie ik bij jou ook. Dat jij altijd alles aan het doen zit en dat structuur daar bij aan brengen er voor zorgt dat je alles kunt doen wat je leuk vind.

Salina: Ja, absoluut. Dat het ook oké is om veel dingen tegelijkertijd leuk te vinden, maar dat je jezelf wel focuspunten durft te geven. Dat het dus ook oké is als je over een half jaar wellicht weer eens wat anders aan het doen bent. Dat is ook zo belangrijk. Een klant van me zei van de week: het is een soort van toestemming aan jezelf geven dat het oké is dat je dingen anders doet dan een ander dat doet. Dat is mindset. Dat is iets waar ik juist de ondernemers mee help, acceptatie. Je mag er zijn op deze wereld. Mijn missie echt om de taboe op ADD/ADHD bij volwassen eraf mag. Je hebt het, je bent het niet. Je bent wel chaotisch, maar je bent geen chaoot. Dat is niet iemand, het is een karaktereigenschap.

Veerle: Dat je een stempeltje hebt gekregen, betekent niet automatisch dat het iets negatiefs is. Het betekent alleen dat je moet zorgen ermee te moeten leven.

Salina: Klopt en zelfs dat nog, dat je mag gaan zien als een kracht. Dat je dus juist doordat je dingen op een andere manier benaderd, een hele groep andere mensen kunt helpen, met jouw vermogen om op een andere manier na te denken. Het feit dat jij misschien slecht bent in plannen en organiseren, betekent niet dat je ze maar niet moet doen, het betekend dat je ze op een andere manier moet doen. Dat je dingen mag uitbesteden, of dat je jezelf mag trainen. Laat je alsjeblieft niet vertellen dat de dingen die jij doet, dat die niet goed zijn. Dat hebben we te vaak gehoord als kind.

  • Doe dat nou niet zo
  • Nee dat moet je anders aanpakken
  • Nee zo hoort het niet.

Daardoor zit er een stemmetje in je achterhoofd, dat zodra jij iets anders wilt doen dan anderen, dan hoor jij weer die stem. ‘Dat kan niet hoor, hoe jij dit nu wilt doen’ We kennen allemaal die uitspraak:

Iedereen zei dat het niet kon, tot degene kwam die het wist.

Dit is zo typerend voor mensen met ADHD.

Veerle: Het is ook nog eens zo, dat als jij gaat proberen te leven conform de regels die anderen je opleggen, dan kost het je alleen maar meer energie en zal je er alleen meer in vast lopen. Je moet juist je eigen manier vinden. En dat is ook waar ik heel erg veel met mijn coachingsklanten over praat, dat ze meer hun eigen leven gaan vormen en inderdaad ook meer toestemmingsbriefje hebben om volledig zichzelf te staan.

Toevallig is dit de afgelopen weken echt een thema bij meerdere van mijn coachees. Dat ze vene volledig mogen focussen op wat ze willen, waar zij gelukkig van worden, zodat zij beter in hun bedrijf gaan staan. En dat voelt heel gek, dat je minder werken om beter van dienst te zijn, maar het klopt zo. Het is zo belangrijk.

Salina: Absoluut en wat daar dan ook direct een gevolg van is, wat heel veel mensen niet zien, is dat op het moment als jij jezelf toestemming geeft om echt te doen wat je wilt, om dat echt te voelen. Dan stromen de juiste klanten naar je toe, die met jou aan het werken willen, op jouw voorwaarden. Of je nou een tekstschrijver bent of een coach of een creatief persoon. Het maakt niet uit, jij mag laten zien wie jij bent. Alleen dan komen de mensen die je geen energie kosten, bij jou terecht.

Maar die drempel over, dat is heel lastig.

Veerle: Dat is zo moeilijk, om echt volledig te gaan staan voor wie je bent en wat je doet en je dan te openen voor mensen. Heel vaak gaan mensen daar de mist in, dat ze denken dat ze het weten, maar dat ze het vervolgens nog niet helemaal durven laten zien.

Salina: Nou Exact

Veerle: Als je je niet laat zien, weet niemand wat je aan te bieden hebt en dan werkt het nog steeds niet. Je moet de tijd voor jezelf nemen, je moet je openen en zichtbaar zijn.

Salina: Je mag het jezelf gunnen om het op jouw manier te doen. Onlangs een krant van mij die is bijna klaar in mijn traject. Het verschil wat ik bij haar zie, zij is alles helemaal opnieuw aan het opzetten.

Zij begon met ‘Ik moet een structuur hebben, want als ik structuur heb, dan heb ik houvast. Ik heb heb deze template en deze template. Ik ga het zo doen. Dit wordt mijn agenda. En het verschil wat je nu door hebt gemaakt, is dat je van ik moet een structuur naar ik gun mijzelf een structuur ben gegaan.

Daar zit zo een wereld van verschil in. Dat is zo’n enorme energie shift. Zodra jij het jezelf gaat gunnen, dan wordt het geen verplichting meer. En die verplichting mag er af. Het is jezelf gunnen om te doen wat je durft, wat je wilt en wat je kunt. Het is jezelf gunnen om dat op een manier te doen, met jouw regels. Het is ook jezelf gunnen dat iemand anders er altijd iets van zal vinden. Want daar lag die voor mij. Ik noem het continu mijn coming out.

Het voelt echt zo, sinds ik heb letterlijk heb uitgesproken, ik wil ondernemers helpen met ADHD. Heel lang zat dat stemmetje in mijn achterhoofd ‘wie ben ik dat om dat te zeggen, omdat te kunnen, ik heb geen volledige coaching opleiding.

Tot iemand tegen mij zei: maar jij bent de grootste ervaringsdeskundige die iemand zich kan wensen. ‘Ooh ja, daar zit ie’

En zo stapje voor stapje door uit te spreken wat je wilt. Eerst een klein beetje naar de mensen om je heen, dan krijg je feedback van mensen die in je geloven. In die manier dan opeens over die hobbel te kunnen stappen. Het begon daarna echt te stromen. Als een malle.

Veerle: Ik vind dit ook zo een mooi om te zien. Jullie horen ons alleen, maar wij zien elkaar ook. Ik zie Salina en ik zie dat ze helemaal aan gaat. Ik vind het zo mooi. Wat je ook zegt over dat je soms heb je iemand anders nodig die tegen je zegt en daarmee tackelt met wat je over jezelf denkt.

Het stomme is, vaak weten we het wel, maar durven we het niet te geloven. Als jij naar de situatie gaat kijken vanuit een vriendin en jij gaat dan advies geven. Dan weet je het opeens wel.

Dit probeer ik ook vaak aan mensen mee t e geven. Als jij onzeker bent ergens over. Ga dan in de voeten van jouw beste vriendin staan en geef jezelf advies. Snap je wat ik bedoel?

Schrijven

Salina: Absoluut. Ik doe dat inderdaad in het verlengde hetzelfde. Ik raad al mijn klanten aan om te gaan schrijven. Uiteraard krijgen ze van mij een notitieboekje. Altijd een bullet journal, ik geloof er namelijk in dat mensen die in chaos leven, die zijn ook erg creatief. Als ze lijntjes zien, blokkeren ze. Geef ze een open veld en laat ze tekenen en schrijven.

Op het moment als jij merkt dat je in zo’n flow zit van ‘wie ben ik nou en waarom zou ik dit andere mensen mogen vertellen?’ schrijf op, letterlijk je gedachten op die je op dat moment hebt. En ga eens lezen wat je nou eigenlijk hebt omgeschreven. 9 van de 10 keer zal je denken ‘wat ben ik onaardig naar mezelf’ dan kan je, exact wat jij zegt, het advies geven wat je aan je beste vriendin zou geven.

Want dan zie je namelijk hoe stom je tegen jezelf doet. Zo is het gewoon.

Veerle: Want de dingen die je tegen jezelf zegt, zal je nooit tegen je beste vriendin zeggen. Het is zo bizar.

Salina: Klopt, dat is het volledig. En er gebeurd zoveel in dat hoofd. Dat is gewoon ongelofelijk. Vooral voor ons chaoten. Veerle en ik hebben een deel voorgesproken en we hadden het er net al over, we gaan het op letten dat we netjes na elkaar gaan praten. En wij zitten nu, je zou ons moeten zien zitten, we zitten af en toe echt op ons lip te bijten van enthousiasme, omdat wij allebei een hoofd hebben wat alle kanten op gaat en zo graag alles willen delen. Dus ook dat weer, het geeft zoveel aan dat wat je in je hoofd zit, mag er uit. Gun jezelf en dus gun de ander jouw kennis. Daar zit die ook. Eigenlijk neem je iemand anders de kans om met jou samen te werken, om van jouw kennis te mogen genieten.

Veerle: Die sluit precies aan wat ik afgelopen weekend bij Unleash The Power WIthin van Tony Robbins heb geleerd. Eén van mijn grootste dingen en ik ga hier nog een podcast over opnemen. Eén van de grootste dingen die bij mij binnenkwam, was dat als je op jezelf blijft focussen, dan blokkeer je. Omdat je dan alleen focust op ik doe het niet goed, ik ben bang, ik ben onzeker, noem maar op. Maar als je focust op kennis overdragen op een ander, dan gaat het stromen. Dan klopt het. Je moet echt loslaten dat je iets voor jezelf doet, maar non-stop je klanten dienen. En natuurlijk zeg ik klanten, omdat wij allebei een business hebben over klanten, maar het kan ook over relaties gaan of over public speaking. Het kan op alle niveaus van het leven, dat is het mooie.

Salina: Klopt. Volledig.

Veerle: Ik vind dit zo leuk, dat jij nu mijn eerste gast bent, ik zei het net ook al tegen je, maar alles klopt hier gewoon aan. En het mooie is dat ik heb je natuurlijk gevraagd om het over het structuur stukje te praten en nu hebben we het over een kwartier over volledig in alignment leven.

Salina: Maar dat is het. Ik wil mensen ook meegeven dat structuur niet betekend dat je je agenda goed plant. Structuur werkt op alle vlakken van je leven en in je business. Het is jezelf de regels geven en je eigen kaders schetsen. Dat kan je heel spannend vinden, kaders schetsen. Veel mensen willen juist los van de kaders, die willen limitless. Limitless is keileuk, maar kan ook veroorzaken dat je van vandaag op morgen geen inkomen meer hebt. Dat je dan echt een probleem hebt.

Je mag je eigen regels opstellen.

Wat we net ook al zeiden, als jij het jezelf gunt om die regels te geven, dan voel je het niet meer als regels, dan ben je het. Dan leef je in vrijheid. Dat heeft ook met die alignment te maken. Het is echt de combinatie dat als jij een business wilt hebben, want ik help vooral ondernemers. Als je een business wilt helpen, zal je bepaalde regels mogen volgen om succesvol te zijn. Maar die kun je perfect verweven met je eigen persoonlijkheid en je eigen flaws en krachten. Dat is ook echt de enige manier dat je succesvol zult zijn, want dan accepteer je jezelf ook volledig met wie je bent. En daarnaast verzinnen we wel dat jouw leadstrategie eruit moet zijn of hoe jouw dag eruit moet zijn of hoe je dag er niet uit wilt zien. Die vergeten we nog wel eens. Het stukje uitstelgedrag, dat heeft ook finaal met mindset te maken. En alles wat ik nu noem, is structuur. Structuur is geen vies woord. We kunnen het echt allemaal.

Veerle: Dat vind ik een hele mooie, structuur is geen vies woord.

Plannen

Veerle: Ik zie inderdaad, ik zie mijn agenda als een richtlijn. En tuurlijk het is een ideaal wereld om geen afspraken te hebben en volledig alles zelf in te plannen, maar als je die totale vrijheid overal in hebt, dan is het ook weer te vrij, dan loopt je daar ook weer in vast. Ik geloof echt dat je die focus moet hebben, omdat je anders alle kanten op gaat. Dan kom je ook niet.

In mijn agenda is het altijd zo dat ik een paar afspraken in de week heb en daar omheen alles vrij is. En dat is precies wat werkt voor mij. Op die manier heb ik wel de vastigheid van werken met een X aantal klanten in de week. Ik neem een podcast op dat staat elke week vast in mijn agenda en zo heb ik een paar dingen die vast staan, maar daar plan ik de rest omheen. En op de dag zelf zie ik wel wat ik dan daadwerkelijk ga doen. Hoe laat ik ga wandelen, een boek lezen, hoe laat ik aan mijn website ga werken, noem maar op. Ik heb heel veel taken die op elk moment in te plannen zijn en ik heb maar 1 of 2 vaste afspraken staan. En dat werkt voor mij.

Salina: Ja top, dan heb jij ook echt de discipline om het te doen. Kan ik je vertellen, wellicht heb je dan wel niet heel snel Add of adhd, maar ben je een heerlijke chaoot. Ik ben geen specialist in dat vaststellen, maar waar het vaak wel aan schort is dat de focus en discipline een dubbel iets is. Wat ik mijn klanten aanraad, maar wat jij ook doet, is die weekplanning maken. Eerst je afspraken, dat is het belangrijkste, die wil je je aan houden. Dan ga je kijken welke werkzaamheden heb ik liggen en die plan je in. Vervolgens ga ik kijken naar hoeveel tijd ik voor mijzelf over hou of moet ik het nog meer uitsmeren. Dat is even heel basic voor iedereen. Dat is voor iedereen verschillend.

Veerle: Ik heb dus een andere volgorde. Ik laat mensen eerst hun afspraken inplannen, dan hun vrije tijd en dan pas de rest van de werkzaamheden, omdat in mijn optiek moet je jezelf voorop stellen en hoe meer ruimte je voor jezelf hebt, hoe beter jij van dienst kan zijn in de rest van je werkzaamheden. En dat betekent dus soms dat ik naast mijn coaching afspraken maar 4 uur in de week werk. Maar daardoor kan ik wel beter van dienst zijn in mijn coaching afspraken.

Salina: Dat klopt, dat ben ik helemaal met je eens. Ik ga meteen de nuance uitleggen. Jij bent een coach, dus jij hebt geen werkzaamheden in de zin voor anderen. Jij hoeft geen teksten voor mensen te maken, designs maken en dergelijke. Veel van mijn klanten zijn creatievelingen die in opdracht werken, daar ligt de nuance. En ik ben het helemaal met je eens je moet jezelf eerst voorop stellen. Dat geef ik ook altijd aan. Het eerste wat je op een dag doet is aan jezelf of je eigen business werken, anders schieten die erbij in. Het is een loyaliteitsshift van je klant naar jezelf. Die is onwijs belangrijk. Dus de nuance zit in de werkzaamheden pak je op, waarvan jij deadlines hebt. Daar ligt vaak het probleem, dan hebben ze het gevoel dat ze de hele dag voor die klant bezig moeten zijn, in een hyperfocus twee/drie uur lang. De kwaliteit daalt dan, maar door te leren om de werkzaamheden op een juiste manier in te plannen, naar die deadline toe, in de combinatie met de juiste tijd voor jezelf en je bedrijf, dan ben je er.

Maar ik ben het met je eens, als je een coachingsjob hebt, dan zijn vooral de afspraken je werkzaamheden. Dan begin je daarna eerst met jezelf.

Veerle: Naja, het is ook zo dat in mijn hoofd zijn de afspraken die voor opdrachtgevers hebt, dat zijn vaste afspraken voor mij. Dat noem ik dus ook afspraken. De werkzaamheden die ik later inplan, dat zijn de teksten voor mijn eigen bedrijf of werken aan mijn cursussen. Al dat soort dingen. Het zit net in de nuance van het woord wat je voor een waarde er aan hecht. In mijn hoofd is dus afspraken coaching afspraken, maar ook als ik voor andere mensen aan het werk zou zijn. Dat valt voor mij dus onder de vaste uren die vast staan. Als ik voor iemand Pinterest bij zou houden en ik heb afgesproken dat ik twee uur in de week doe, dan staat dat op een vast moment ingepland, zodat ik het doe. Als ik dat ga schuiven, dan gaat het mis. Maar dat is echt trial and error geweest. Dat heb ik echt moeten leren. Dat is niet altijd zo geweest.

Salina: En dat zal ook weer veranderen. Jij bent je sowieso heel erg bewust van hoe jij op dit moment wilt werken, dus je bent ook heel bewust als je voelt als het veranderen. Dan kan je het ook aanpassen. Je bent natuurlijk ook al jaren ondernemer, dus dat is een hele grote leerweg geweest. De meeste die nog maar net beginnen of een paar jaar bezig zijn en eigenlijk op het randje staan om weer in loondienst te gaan, die mogen dit opnieuw gaan leren.

Hetgeen wat je zegt over vaste werkzaamheden ook gewoon afspraken te noemen, ga ik meenemen. Daarnaast ook de werkzaamheden voor je eigen bedrijf, die moet je ook inplannen. Het mooie is dat je meteen 2 uur achter elkaar pakt. Ik raad op dit moment mijn klanten aan, vanwege de focus problemen, om 3 kwartier te pakken. Dan pak je je 5 minuten opruimminuten en dan pak je 10 minimaal pauze. Door middel met een klok te werken, blijft de focus helder. Dan kan je dus uitstelgedrag voorkomen. Dan kan je daadwerkelijk kwaliteit leveren en uit de hyperfocus komen.

Veerle: Ik gebruik ook de pomodoro techniek, als ik weet dat ik me niet goed genoeg kan focussen van mijzelf, dan gebruik ik de pomodoro techniek. Dan zet ik de timer voor 25 minuten, dan staat mijn telefoon uit en ligt uit het zicht,. 5 minuten pauze. Nog een pomodoro blokje van 25 minuten en dan 10 minuten pauze. soms pak ik twee pomodoro blokjes en soms 4 blokjes. Over het algemeen zijn mijn werkblokken inderdaad 2 uur, omdat ik weet dat mijn focus dat aan kan. Maar ik heb tussendoor altijd drink en wc pauzes. Anders weet ik dat dit de dingen zijn die me uit focus kunnen halen, dus ik heb liever dat dat op timing gaat.

Salina: Maar dat is top. Dat is het meest perfecte manier. Jij hebt echt gevonden welke manier voor jou werkt. Ik check ook altijd met mijn klanten bij de intake, waar je nu zit qua energieniveau. De helft van degene met wie ik werk, zitten nog in een stresslevel. Dan pak ik een pomodoro stukje van 15 minuten en niet langer. Dan kijken ze me echt aan van ‘doe niet zo betuttelend, ik ga toch niet maar een kwartier werken.’

Let maar op hoe veel jij in een kwartier kunt doen en wat jij allemaal weg werkt. Dat je daarna kan kijken ‘waar sta ik’ en dat je nog een kwartier pakt. En op die manier laat ik ze dat uitbreiden. Vooral als jij een visueel disgner bent en je moet aan een logo werken, dan is een kwartier niet genoeg. Je creativiteit moet daarvoor ook kunnen stromen. Maar je moet wel een factuur moeten sturen, je zult wel je mail moeten bijwerken, dat zijn perfecte kwartier stukjes. De bewustwording van hoe snel werk ik, wat heb ik nodig en hoe blijf ik focust, als je dit hebt, dan heb je goud.

Veerle: Dat is echt, die bewustwording wat voor jou werkt, dat is echt goed. Dan kan j zoveel meer aan dan wat je van te voren weet.

Waar ik ook nog even naartoe wil, is dat je net zei in het begin, dat als klanten bij je komen, dat ze dan vaak ‘ik moet structuur’ en jij, Salina, ziet het nu, jullie zien het niet. Ik zit meteen met gebalde vuisten, mijn hele lichaam is aangespannen. Terwijl als jij een eigen structuur maakt, dan ben je ontspannen, als het goed is. En daar zit zo een verschil en dat heb je dus ook als mensen die beginnen in de stress zitten. Dan zijn ze ook nog aangespannen. Dat is waarom het zook zo belangrijk is om meer op jezelf te focussen, zodat je die ontspannen staat kunt hebben en je dan dus langere blokjes kan werken. Dat moest ik nog even delen.

Salina: Ja, die vind ik fantastisch, dat is het ook echt. Daarom zeg ik ook altijd heel bewust, het is niet alleen de praktische kant, het is ook de mindset. Mijn coaching zijn over het algemeen allemaal online, maar woon je in de buurt, dan heb ik ook wandelcoachings. Ik geloof erin op het moment dat jij die beweging voelt en in je lichaam zakt, je veel meer voelt wat je wilt. En wij maken een structuur vanuit wat jij wilt en niet vanuit wat jij moet. Die moet, die moet eruit.

Veerle: Het is grappig, want ik wil dus ook veel meer gaan wandelen met mijn klanten. En ik woon dan nu in Utrecht, dus voor mij is dit heel makkelijk omdat ik in het midden van het land zit en mensen willen dan wel naar me toe komen. Jij hebt natuurlijk ook een fantastisch mooi gebied om te hoek waar je kunt gaan wandelen/. Dus dat is ideaal. Ik merk ook dat als mensen langere tijd met mij in zee gaan, dan merk ik ze ook een paddleboarding sessie aan. Dan gaan we lekker samen suppen en dat is ook zo’n shift. Je zit op je board, je bent volledig ontspannen en dan ga je het wel over je business hebben. Dan kom je echt tot zulke mooie realisaties. Dat is zo anders dan wanneer je scherm aan scherm zit en het puur over business hebt. Terwijl je net uit een call komt of net een deadline hebt. Ik geniet daar zo van, ik vind het heel mooi dat jij ook die wandelcoaching doet.

Salina: Hetis ook bewezen als jij met andere prikkels bezig bent, jouw geest de vrijheid krijgt om bezig te zijn met hetgeen wat jouw belemmert. Je gaat merken dat je dan met jouw belemmerende overtuigingen om te draaien in ondersteunende overtuigingen. Je bent op dat moment ook nog eens bezig, met het paddelen of het wandelen, dan heb je dus ook geen kans of mogelijkheid om jezelf in een cocon te stoppen en vast te blijven zitten. Dat gaat dan niet, je bent in beweging.

Veerle: Dat is natuurlijk heel makkelijk, als jij achter je laptop zit en aan het werk bent non stop, dan ga je zo vast zitten. Ik ben weer mijn vuisten aan het aanspannen. Als ik het over vastzitten heb, dan schiet ik meteen in de ‘dit wil ik niet’ dat voel ik dan meteen.

Bij mij is er in de laatste 5-6 maanden een enorme shift geweest omdat ik echt werkelijk meerdere malen in de week ben gaan wandelen, dit jaar is het elke dag. En ik vind dat heerlijk. Dit is een van die dingen die echt vast staat, dit is geen moetje, maar ik MOET dit gewoon echt. Dit is voor mij een non-negotiable. Ik moet uit mijn ritme en uit mijn structuur en dan ga ik weer even wandelen, opladen. Ik krijg tijdens het wandelen alle mooie ideeën. Dan zet ik dingen om in actie. Dan stuur ik voice berichten naar mensen en ga ik stories opnemen, dan gaat alles stromen. Zo is ook het idee ontstaan om mensen te gaan interviewen. Toen heb ik meteen allerlei berichtjes gestuurd naar alle mensen waarvan ik wist dat ik ze erin wilde hebben. Toen ging het stromen. Iedereen reageerde ook meteen, dat is ook zo mooi.

Salina: Maar je staat gewoon aan en open.

Veerle: Ja dat is het, dat is bij mij echt gekomen door het wandelen en het focussen op mijzelf en me afleiden van het nonstop moeten werken.

Salina: Ja, dat sowieso. Ik heb zelf – als je het over moet hebt – dan zeg ik graag wil. Wat ik wil is heilig. Als ik iets wil en het gaat niet linksom, dan gaat het rechtsom. Bij mij is dat creatief bezig zijn, emt mijn andere business, mijn knutselbusiness.

Op het moment dat ik dat doe, dan doe ik ook vaak een podcast in mijn oren. Ik pak altijd de inspiratie natuurlijk, ik ben groot fan van Kim Munnecom. Ik hou heel erg van de law of attraction. Met de juiste podcast in mijn oren, die helpt mij dan weer verder. Dus ik herken volledig wat je zegt, maar ook weer uit het hoofd, met je handen. Bij jou met je benen. En ik WIL elke week minimaal 3 keer in de week een avond of middag knutselen. Creatief bezig zijn. Laten het maar stromen. Mijn boekje ligt ernaast en ik schrijf alle ideeën op. Dat boekje is ook echt heilig.

Als ik dan daarnaast nog één ding mag meegeven, waarvan ik zeg dat heeft mij het allermeest geholpen om de week door te komen.

Toen ik net begon als ondernemers dacht ik: yeah, ik mag lekker bepalen wat ik zelf wil. En op woensdag dacht ik al ‘Kak, ik weet het niet meer, wat moet ik allemaal doen vandaag.‘ Daar ging het bij mij mis.

Elke maandag ochtend om half 9, maak ik mijn weekplanning. Dat is echt heilig. Ik heb ook een business buddy, daar bel ik dan om 9 uur mee om mijn doelen vast te stellen. Maar wat er ook gebeurd, of Luuk wel of niet naar school moet, weet ik veel wat. Het staat vast: op maandagochtend half 9 maak ik mijn weekplanning. Doe ik dat niet? Dan ben ik op woensdag lost.

Dan weet ik het al niet meer. Dus dit is mijn heilige graal. Jouw heilige graal is het wandelen, mijn eigene graal is mijn weekplanning.

Veerle: He grappige is, ik ben ook heel erg van het weekplanning maken op zondagavond of maandag ochtend. Maar ik kan dus gewoon niet plannen langer dan 3 dagen vooruit. Dan loop ik gewoon vast. Ik weet ook waar dit vandaan komt. Omdat we op donderdagen altijd op mijn nichtjes passen. Nu gaan mijn ouders daarheen omdat mijn nichtje nu naar school gaat. Maar daardoor was elke week op donderdag mijn week ontregeld. Ik merkte dan vervolgens op vrijdag, dat ik geen idee had wat ik dan moest doen. Ik moet eigenlijk op maandag en op woensdag gaan plannen, zodat ik door kan. Dus sinds ik daar achter kwam, doe ik dat en gat het veel beter. Maar dat moet je dan echt even doorhebben.

Voor mij was het 2/3 maanden achter elkaar dat ik er tegen aan liep dat ik op donderdag en vrijdag los zat. Ik dacht ‘dit klopt niet. Maar het heeft er ook mee te maken, dat ik ooit heb gezegd dat ik op vrijdag niet wil werken. Ondertussen werk ik wel weer op vrijdag, dat is een hele bewuste keuze. Omdat ik mnider ben gaan werken, want ik werk eigenlijk nog maar 20 uur per week. Dat begon met 3 volle dagen werken en dat werd 4 a 5 dagen werken, maar dan minder uur.

Ik had even conflicting plannen in mijn hoofd. Dat uitte zich in dat ik echt niet wist wat ik moest doen, nu heb ik dat getackeld. En nu ga ik op woensdag gewoon nog een keer met mijn planning zitten. Dus dat heb ik net voordat wij elkaar spraken gedaan.

Salina: Perfect. Kijk ik heb onlangs ook iemand gesproken, die had haar weekend op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag. Zij ging haar weekplanning maken op maandag haar weekplanning maken. Zij had in haar hoofd dat op maandag de week begint. Jou week of de romeinse week? Dat mag je dus aanpassen voor jezelf. Je mag dit dus echt voor jezelf plannen. Als iets voor jou als een moetje voelt, dan is het niet het moment.

Wat jij doet met jouw week in 2en knippen, dat is ook gewoon briljant.

Veerle: Maar je moet dat wel bedenken, want dat is zo lastig. Je hoort overal zondag of maandag zijn de beste dagen om je week te plannen. Dat heb ik ook lang gedaan, maar voor mij klopt het niet. Dus je moet gaan kijken wat voor jezelf werkt. Dat is ook precies met structuur, je moet echt je eigen plan ermee maken. Dat is natuurlijk überhaupt met leven, je moet je eigen plan maken.

Salina: Dan is het cirkeltje weer rond, want dat is de enige manier waarop jij fatsoenlijk kunt ondernemen, als je het doet op jouw manier. Op maandag heb ik mijn business dag. Dan ben ik CEO, dan werk ik aan mijn bedrijf. Dan heb ik de calls met mijn business buddy. Toevallig heb ik nog één klant op die dag, omdat dat zo gelopen is, dat is ook oké. Ik maak geen afspraken, ik werk dan aan mijn bedrijf. In het begin dacht ik ‘kan ik dit wel maken?’ Als iemand alleen op maandag kan, dan is dit persoon niet mijn ideale klant. Dat durven uitspreken, dat is weer een structuur, die je heel gelukkig maakt.

Ik heb nooit meer dat blue monday gevoel, want ik vind het heerlijk om op maandag aan mijn eigen bedrijf te werken. Als iets niet past, pas het aan. Aanpassen vind ik een vervelend woord. Ik hou van bijsturen.

Wat wij als ADHD’ers ons hele leven hebben gehoord, is dat wij ons maar aan moeten passen. Nee, niemadn hoeft zich aan te passen, je kunt bijsturen.

Veerle: Ja, het grappige is ik heb ook zo’n business dag. Dat is voor mij ook de maandag. Op maandag heb ik geen afspraken staan. Maandag was toen ik nog in loondienst werkte, was maandag ook mijn vaste vrije dag. Ik had drie dagen weekend en dat stond vast. Daar hield ik me echt aan en dat heb ik nu dus nog steeds. Maandag is mijn eigen dag.

Als ik wil mag ik prima een cursus gaan schrijven of, ik mag alles doen wat ik wil, maar ik hoef niets op die dag.

Het grappige is dat mijn coach altijd op vrijdag haar CEO dag heeft. En dat heb ik een jaar geleden overgenomen. toen vormde de regen dat vrijdag CEO dag werd. Wederom had ik een conflicting belief, dat ik eigenlijk op maandag aan mijn bedrijf wil werken, maar in mijn hoofd moet het op vrijdag. Wat ik nu voor mijzelf heb bedacht. Op vrijdag doe ik alle financiën en op maandag neem ik alle beslissingen. Ik merkte dat die CEO dag op vrijdag die ik in mijn agenda had staan, die deed ik niet. Het klopt niet. Dus ik heb dat moeten schrappen. Nu is het gewoon Finance Friday en nu klopt het weer. Het allitereert dus het klopt.

Veerle: Ik vraag me af, zijn er nog dingen waar je denkt, dit moet ik echt delen. Waarvan je denkt: hier hebben we het nog niet over gehad met betrekking tot structuur.

Salina: We hebben het natuurlijk wel gehad over me time, maar ik wil het nog over iets hebben wat daar ook aan raakt. We hebben al een aantal voorbeelden gehad van dingen die we de afgelopen weken hebben gemaakt. Dit is een voorbeeld van mijn afgelopen dagen. Afgelopen maanden had ik mijn CEO dag en had ik KEIHARD gewerkt. Ik heb mega veel gedaan. Maar dinsdagochtend werd ik wakker met een hoofd, als een bitterkoekje.

Wollig tot te met, moe. Ik zet ook nog eens in mijn female week. En ik dacht ‘wat is er toch aan de hand?’ En ik zit mijn koffie te drinken en opeens valt het kwartje. ‘Ik heb gister helemaal geen pauze gehad‘. Dat is echt mijn allergrootste valkuil. En vooral voor chaoten. We gaan toch niet stoppen als we zo lekker bezig zijn.

Ik heb gewoon als een malle doorgewerkt. Dus deze vind ik zo belangrijk. Pauzes zijn heilig. Ik weet het, ik doe het, maar ik stap er ook nog steeds zelf in. Nobody is flawless. Dat moet ook echt gezegd worden.

Ik heb gewoon even Netflix aangezet en ben daarna een aantal calls in gegaan en daarna klopte het weer.

Je moet signalen dat er iets is, ga dan zitten, denken, luisterne en reflecteren. En ga daarna weer opnieuw beginnen. Het is oké. En neem pauzes.

Veerle: Pauze is inderdaad heilig. En dat is het allerlastigste wanneer je in een flow zit en je alles gedaan wilt krijgen. Dan vergeet je hem vaak. Ik heb dat zelf ook nog steeds. Maar het gaat erom dat als jij over die grenzen heen bent gegaan. Als je dat constateert, dan is het ook belangrijk dat je weet welke stappen je kunt ondernemen om daar uit te komen. Dat is voor mij dat ik of naar buiten moet, of ik moet als een malle gaan schrijven. Maar ik heb dus een heel lijstje in mijn Notion bord met alle dingen die ik dan kan doen. Zodat ik daarna wel weer in die goede staat kom. Af en toe moet je even Netflixen en niets hoeven. Maar soms weet je ook dat je met de juiste dingen wel weer in de juiste energie komt. De kracht is om dat aan te voelen en te weten wat je dan moet doen.

Salina: Klopt, het is die combinatie. Het grappige is dat ik ook zo’n lijstje heb, in mijn Trello bord. Voor mij is het Netflix, naar buiten gaan. wat ik ook vaak doe is alle gedachten die ik heb niet opschrijven, maar in mijn dictafoon benoemen. Ik vind het gek om hardop tegen mijzelf te praten, maar door het op te nemen heeft het een doel. Als je dat afluistert, dan kom je weer uit bij waar we het in het begin over hadden. Dan hoor je hoe gek het klinkt wat je zegt, en kan je jezelf advies geven. Dat helpt weer om verder te gaan. En wat je ook zegt, maak het geen excuus om eindeloos te gaan Netflixxen, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor vrouwen is het ook goed om te kijken naar hun cyclus. Heb je rust nodig in deze week of zit je in je inspiratie week? Ga je lijstje af en zorg dat je daarna weer door kan.

Veerle: Nu moet ik wel zeggen, dat wij allebei heel erg van die energie mensen zijn en we allebei heel erg vocaal zijn. Dus ik kan me indenken dat voor anderen de dictafoon oplossing niet werkt. Kijk naar wat past bij jou. Ben je een video, tekst of audio persoon. Dan kan je vinden wat voor jou werkt. Probeer daar echt naar te kijken.

Salina: Of tekenen, die moeten we niet vergeten.

Veerle: wat erg dat ik dat niet meteen zeg.

Salina: Helemaal niet erg. Het is namelijk zo dat je dan je rechterhersenhelft van bevestigt. De rechterhersenhelft is bij chaoten over ontwikkeld tegenover de linkerkant. De rechter hersenhelft heeft ook geen woorden, dus werkt juist het tekernen. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen, maar het gaat erom dat je de rechterhersenhelft even bevredigt.

Veerle: Ja, de reden waarom ik het erg vind dat ik dit niet benoem, is omdat ik ben opgeleid tot Creatief Therapeut Beeldend. Schilderen en tekenen is altijd mijn ding geweest. Dit was voorheen mijn eerste go to. Ik had het daar toevallig in aflevering 36, gaat het over het loslaten van je identiteit. Ik heb het schildermeisje volledig losgelaten en nu ben ik volledig audio en video gefocust. Dat is waar ik nu op aan ga en hoe mensen zich aan mij connecten.

Veerle: Ja, denk ik dat dit het eigenlijk wel is. We zitten redelijk aan de tijd, ik heb wel nog twee vragen voor je. Ik denk dat je de eerste al beantwoord hebt. Wat is de belangrijkste die je wilt meegeven als mensen met structuur aan de slag gaan.

Salina:

  1. Ga voelen bij jezelf wat je nodig hebt. Durf te voelen, en praat daarover.
  2. Begin met je week plannen. Hoe je week eruit komt te zien, dat is de praktische kant. Maar ga ermee aan de slag.

Het hoeft niet perfect te zijn, maar begint ergens.

Veerle: Dan wil ik als derde nog toevoegen, neem pauze.

Salina: Ja, die past mooi in de planning.

Veerle: Dat is wel serieus, je moet het wel inplannen. Je moet je lunch gewoon vastzetten. Dus plan je pauzes in.

Veerle: Dan natuurlijk het allerbelangrijkste is. Stel mensen zijn nu volledig geïnspireerd geraakt door alles wat je nu te zeggen hebt. Hoe kunnen mensen met jou werken, hoe kunnen ze je volgen? Wat voor een producten heb je?

Salina: Ik bied een 10 weken programma aan, waarin we 8 keer 1 op 1 aan de slag gaan om jouw ideale structuur te vinden. Mijn programma staat volledig uitgelegd op mijn website www.viasalina.nl
In die 10 weken gaan we voelen en doen. En lekker praktisch aan de slag gaan. Dat hebben we soms nodig.

Ik heb daarnaast een hele gave Facebook community, speciaal voor ondernemers met chaos. Dus wees welkom. Hij heet ook Ondernemen met Chaos, zoek me daar op.

Instagram