34. Dit moet je doen om van je angsten af te komen

24 feb 2021 | Groei

Dit moet je doen om van je angsten af te komen

Laat jij je soms tegenhouden door angsten? Dit is de dosis motivatie die je nodig hebt om jouw angsten los te laten!

Herken je dat, dat je soms weet dat je iets moet doen, maar dat je toch nog weerstand voelt?

Ik voel nu aan alles dat ik deze podcast moet opnemen. Het is 10 uur ‘s avonds en ik kom net uit een live sessie over zelfliefde. Ik sla mijn boek open en ik lees een quote

“Fear doesn’t excist anywhere, except in the mind”

Dale Carnegie

Ik wist al de hele dag dat ik een podcast wilde opnemen, maar het juiste onderwerp had zich nog niet aangediend. Ik heb wel 10 bladzijdes vol geschreven met vervolg onderwerpen, maar niks voelde goed voor deze week. Vanmorgen zei ik nog tijdens een coaching sessie ‘daar neem ik een podcast over op’ maar vervolgens wist ik niet meer wat het was.
Dus ik liet het liggen en nu opeens, klopt het, doordat ik die quote lees over angst. Dat angst echt nergens anders bestaat dan in je gedachte.

Angst, ik heb er al eerder een aflevering over opgenomen. Toch heb ik het idee dat ik hier nog een aflevering over op moet nemen.

Angst zit in je hoofd

Angst heeft een reden. In mijn ogen is angst een signaal. Dat is helemaal te verklaren waar dat vandaan komt, van vroeger. Maar je hebt er niet veel aan als je dit niet voelt. Je moet dus leren dat het een signaal voor groei is.

Elke keer als jij op een nieuw pad komt, zal jij angst voelen. Dat stamt af van het jagen, dat als je aan het jagen was op een nieuwe plek, dat je dan angst voelde. Je kon opeens een leeuw tegen komen. Je moet dus op je hoede zijn. Dat hebben we nooit afgeleerd en elke keer als wij in een nieuwe situatie komen, voelen we die angst weer.

Dat kan dus zijn als je voor het eerst als je naar school gaat of als je een kroeg binnenloopt.

Voorbeelden waarin angst mij geremd heeft

Dat zijn allemaal situaties waar in ik voorheen angst heb gevoeld. Ik weet het nog goed, de eerste dag dat ik naar mijn vervolgopleiding ging. Het was een MBO en ik was 16. Ik weet nog zo goed dat ik zo nerveus was. Op die dag was ik zo blij dat er iemand naar mij toe kwam om een vraag te stellen, of ik wist waar we heen moesten. Dat antwoord wist en ik en we liepen samen naar binnen en nu 20 jaar later zijn we nog steeds goede vriendinnen. Het is zo mooi dat een moment waarop we allebei heel bang waren, de lijm is geweest voor zo’n goede vriendschap.

In 2012 of 2011 durfde ik een kroeg niet binnen te stappen omdat het een nieuwe locatie was en alle gezichten dan op me gericht waren. Dat wilde ik gewoon niet. Ik zorgde er altijd voor dat als ik ergens afsprak, dat ik vroeg ergens was, zodat ik de persoon met wie ik had afgesproken toevallig voor de deur tegen kon komen en we samen naar binnen konden lopen.

Één keer is het zelfs zo erg geweest dat ik onderweg was naar een borrel van mijn favoriete festival en dat ik voor de deur stond en ik niet naar binnen durfde. Ik ben toen omgedraaid en naar huis gegaan. Tot op de dag van vandaag vind ik het zo bizar dat ik me toen zo heb laten leiden door die angst.

Ik ken veel meer mensen die zich zo laten leiden door hun angsten. Dat is precies waarom ik deze aflevering moet opnemen.

Ego

Angst zit dus gewoon in je hoofd, vanuit het jagen van vroeger. Die angst ben je dus puur zelf, het zijn jouw gedachten die je tegenhouden. Het is jouw ego die je wilt beschermen. Die dan zegt ‘doe maar even rustig, blijf maar veilig waar je nu bent.’

Je moet dus leren dat angst een gedachte is. Maar als jij dat niet voelt intern, dan blijf je naar die angst luisteren.

Hoe tackel je angsten?

En hoe ga je dat nou tackelen dat je aanleert dat de angst die je voelt, dat die niet reëel is?

Dat kan door dingen gewoon te doen, maar dat is best lastig. Om opeens niet meer te luisteren naar je angsten.

Wat je ook kunt doen, is elke keer als jij een angst voelt, dat je iets gaat doen. Een activiteit om je af te leiden, die je laat zien hoe gek de situatie is. Dat kan zijn dat je even een rondje gaat lopen, een frisse neus gaat halen, gaat dansen op een muziekje. Maar het kan ook zijn dat je hoofd, schouders, knie en teen doet.

Hoofd, schouders, knie en teen doen, voelt zo belachelijk, dan ga je automatisch lachen. Daarmee lach je in feite je eigen angst uit en daarmee zal je angst verdwijnen. Het is zo een kleine hack die je kan toepassen maar die zoveel verschil kan maken. Die moest gewoon even met je delen

Ik kan nu 100 verhalen gaan houden naar momenten dat ik naar mijn angst heb geluisterd, maar ik kan ook 100 verhalen vertellen wanneer ik niet naar mijn angsten heb geluisterd en wat dat me allemaal heeft gebracht.

Als ik naar mijn angsten had geluisterd, mijn hele leven lang, dan zou ik niet:

  • een podcast hebben
  • digital nomad zijn
  • geen coach geworden
  • geen festivals gaan organiseren
  • niet naar Slovenie gegaan om daar te werken voor een zomer
  • niet naar Gran Canaria gegaan om daar te werken

Zoveel dingen die ik niet gedaan zou hebben als ik naar mijn angst zou luisteren. Wanneer ik naar mijn angst zou luisteren, dan blijft mijn leven heel klein en veilig.

Maar klein en veilig is niet wat je leven die swung geeft.

Alle momenten die jij je later zal herinneren, zijn de momenten dat jij uit je comfortzone bent gestapt. Dus waarom zou je naar je angst luisteren als je angst ervoor zorgt dat je in je comfortzone blijft?

Dat slaat dan toch nergens op?

Je wilt toch dat als je 90 bent en op je sterfbed ligt, je kleinkinderen kan vertellen over alle avonturen die je hebt geleefd. Weet je nog die ene zomer dat je bent gaan backpacken door Europa? Dat je nachttreinen nam in je eentje en je bent gaan skinny dippen in de grachten of weet ik veel wat voor een verhalen je zou hebben.

Maar daar gaat het om.

De dingen die je wel doet en niet de dingen die je niet doet.

En als je naar je angsten blijf luisteren, zal je dingen niet doen.

Kom in actie

Zorg dat je je los kan breken van die angst. Ga iets met deze tip doen, ga echt elke keer als je het idee hebt dat je iets niet wilt doen want ik ben er bang voor, doe dan even hoofd, schouders, knie en teen. Zing je favoriete liedje zingen. Ga een rondje hardlopen, sla je favoriete boek open. Leid jezelf echt even af van die angst. En ga dus iets doen waarmee je je angst even tackelt. Dat je even denkt

‘ha angst, hier ga ik niet naar luisteren, dit is niet mijn waarheid. Als ik naar deze angst luister, dan blijft alles zoals het nu is en ik wil groeien.’

Desnoods zeg je dit precies hard op. Dat elke keer als jij een angst voelt, je dit hardop gaat zeggen. Schrijf dit op en zorg dat je het kan terug zeggen. Hoe vaker je dit gebruikt, hoe meer je het intern gaat maken en ga je het geloven en hoe minder jij aan je angsten gaat toegeven.

Geloof me als ik het zeg, het wordt echt makkelijker.

Angsten loslaten

Ik weet dat als ik nu naar mijn leven kijk in 2011, ik kan zeggen dat het één van mijn dieptepunten was. Ik weet dat dit het jaar was dat ik het meeste naar mijn angsten heb geluisterd en dat ik in 2012 echt dacht:

‘ja fuck it! ik ga gewoon doen wat ik wil. Ik ga me niet langer laten leiden door mijn angsten. Als ik wil , ga ik naar de kroeg, naar een festival. Ik ga gewoon de dingen doen die ik leuk vind. Dat heb ik verdiend, ik ben het waard om al die toffe dingen te doen.’

Dus zorg ook dat jij dit gewoon gaat doen!

Ik weet dat dit precies is waarom ik op dit moment deze podcast moest opnemen. De kans is groot dat jij net een angst hebt gevoeld en deze podcast hebt aangezet omdat je daar vanaf wil. Dat je even gemotiveerd moet worden en even dat enthousiasme wilt voelen.

Dit is precies wat ik doe.

Coaching

Dit is waar ik zo van geniet en waar mijn enthousiasme zo van aan gaat. Je hoort het in hoe ik alles zeg, ik heb niks opgeschreven van deze podcast en ik blijf ratelen omdat alles wat ik zeg klopt. Dit is puur hoe een coaching sessie van mij eruit ziet. Het is puur wat ik doe en waar ik goed in ben. Dit is wat ik jou wil geven.

Het maakt me niet uit dat het gratis is via de podcast of dat je me inhuurt. Het gaat erom dat ik mensen help. Dat kan ik doen omdat ik niet meer luister naar mijn angsten.

Ik wil je aanraden dat ook te doen, ga er echt mee aan de slag. Mocht je merken dat je toch weer teveel naar je angsten gaat luisteren, stuur me een berichtje via Instagram en dan zorg ik dat ik reageer en je even een boost energie geef, zoals ik dat nu ook met deze podcast doe.