33. Dit Is Wat Ik Gedaan Heb Om Mijn Money Mindset Te Verbeteren

17 feb 2021 | Business, Groei

Dit Is Wat Ik Gedaan Heb Om Mijn Money Mindset Te Verbeteren

In deze aflevering neem ik je mee naar wat ik heb gedaan om mijn money mindset te verbeteren. Welke tips heb ik echt wat aan gehad en welke dagelijkse handelingen doe ik nog steeds elke dag om te groeien?

Money Mindset

Deze week heb ik een aflevering voor je over Money Mindset. Ik vind het wel moeilijk om deze aflevering op te nemen, aangezien ik echt geen expert ben op dit gebied. Ook ik doe maar wat en probeer het op allerlei vlakken te verbeteren. Ik ambieer het helemaal niet om een teacher te worden op dit onderwerp, maar het is een onderwerp wat heel vaak terug komt.

Als ik met mijn klanten aan het werk ben, dan hebben ze vaak beperkende gedachten over hun prijzen. Het eerste waar we in de coaching aan werken, is de prijzen omhoog gooien. Daar is money mindset een groot onderwerp in.

Ik ga het eerst met je hebben over welke beperkende gedachten ik had en vervolgens hoe ik dat heb aangepakt. Maar eerst wil ik je nog even vertellen hoe ik bij het opnemen van deze aflevering gekomen ben.

Hoe deze aflevering is ontstaan

Op dit moment lees ik een boek ‘I will Teach you to be Rich‘. Het is een heel erg Amerikaans boek over de credit card fees en over hoe je geld kan besparen door zoveel mogelijk met je credit card te betalen en daar geld op te besparen. Hier gaan in ieder geval de eerste hoofdstukken over. Dat is voor ons natuurlijk niet zo toepasbaar. Wij leven helemaal niet zo in een credit card maatschappij leven. Natuurlijk komen we wel eens iets op credit, zoals auto’s en huizen, maar het is voor ons niet zo normaal. Wij betalen niet onze dagelijkse boodschappen met een credit card en dat is in Amerika natuurlijk veel gebruikelijker.

Ik heb heel vaak als ik dit soort boeken en cursussen lees, dat ik het idee heb dat het voor mij niet toepasbaar is. Nou ben ik wel iemand die een systeem meteen tot in de puntjes wil doorvoeren, maar ik merk dat ik dat met financiën wat moeilijker vind. Omdat ik als freelancer en nu als ondernemer, geen vaste uitbetaaldag heb. Wanneer je dan tips krijgt over hoe je je geld kan stroomlijnen, dan vind ik dat wat moeilijker toepasbaar. Als je dan tips krijgt om vaste bedragen over te maken op vaste dagen, dan denk ik: dat kan bij mij niet. Ik heb dus altijd het idee gehad dat de tips niet op mijn situatie toepasbaar waren.

Ik realiseer me nu dat dat natuurlijk onzin is en dat ik mijzelf daarmee geremd heb.

Ik plaats mezelf buiten de tip en daarom pas ik hem niet toe en zal ik er nooit van leren. Dan vertel ik mijzelf dat de tip niet voor mij werkt, maar het werk niet omdat ik het niet probeer.

Snap je waar dit fout gaat?

Mijn financiële verleden

Als ik kijk naar mijn financiële verleden, heb ik het nooit breed gehad. Dat komt grotendeels omdat ik naast mijn studie niet kon werken. In die periode had ik de stempel chronisch vermoeidheidsyndroom gekregen. Als ik daar achteraf op terug kijk, zie ik in dat ik dat ontwikkeld heb, omdat ik niet vanuit mijn eigen energie leefde. Maargoed, doordat ik niet genoeg energie had om te werken, kon ik geen extra geld verdienen. Ik heb altijd geleerd om rond te komen van weinig.

Ik ben op een gegeven moment uit huis gegaan, terwijl ik daar niet echt geld voor had. Mijn huur werd gedekt van mijn studiefinanciering en ik kreeg van mijn ouders een bedrag per maand. In die periode (2007) kon ik rondkomen van nog geen €500 per maand. Dat is achteraf gezien heel weinig, dat komt ook omdat mijn ouders toentertijd nog mijn studie en zorgverzekering betaalde. Het neemt niet weg, dat ik ook vandaag de dag nog steeds met een soortgelijk bedrijf kan rondkomen.

Bijbaantje

In 2011 kreeg ik een bijbaantje wat ik wel kon combineren, doordat mijn studie over meerdere jaren was uitgerekt en opgesplitst. Ik had theorie en praktijk jaren en in de theorie jaren kon ik prima daarnaast werken. In het begin waren de werkzaamheden nog wat hersenloos. Het begon met folders in enveloppen doen, maar later mocht ik ook mijn eigen congressen draaien. Ik heb er ook websites gebouwd en nog veel meer andere dingen geleerd.

Toen ik in 2014 mijn diploma haalde, werkte ik al 3 jaar bij het evenementen bureau op oproepbasis. Ondanks dat het geen vaste aanstelling was, was er genoeg werk en kon ik daar heel veel werken. Ondanks dat ik op maandag altijd vrij was, werkte ik verder alle uren die mogelijk waren. Soms was het een avondreceptie dienst en soms een dagdienst, maar vaak kwam het over de 40 uur per week. Wat achteraf gezien best bijzonder is.

Spaargeld opbouwen

In 2014 en 2015 heb ik daar heel veel gewerkt en kon ik mijn spaarrekening spekken. In 2015 begon ik ook bij de festivals en kwam daar opeens dubbel loon binnen. Er kwam echt veel meer binnen dan ik gewend was en mijn vaste lasten waren toen ook echt laag. Mijn huur was maar €250 en in totaal waren mijn vaste lasten nooit meer dan €750. Er kwam maandelijks zeker het dubbele binnen, dus dat ging regelrecht naar mijn spaarrekening. Voor het eerst in jaren kon ik sparen en zelfs op vakantie.

Ik kon opeens op vakantie

In jaren was ik niet op vakantie geweest en opeens kon ik op vakantie. Ik ben vriendinnetjes gaan opzoeken die in Oslo en Madrid woonde. Ik ging naar IJsland en Valencia. Opeens was de sky the limit.

Er was geen plan

Ondanks dat ik toen opeens meer verdiende, ik had nog steeds geen plan. Ik was altijd rond gekomen van het geld wat ik had. Eerst met mijn evenementenbureau werk, maar ook later. Ik heb nog een aantal andere kleine bijbaantjes gehad, zoals bij de Post, de Domtoren en de Ns. Maar ook toen ik geen bijbaantjes meer had kon ik nog altijd rond komen. Zelfs toen ik alleen nog onderbetaalde en sporadische festival klussen had.

Er kwam ALTIJD genoeg binnen en anders had ik de spaarrekening waar ik toch een lange tijd goed op had kunnen sparen.

“Je moet hard werken om veel te verdienen”

Mijn belemmerende gedachte

Nu realiseer ik me dat mijn money mindset me deels beperkte. Ook al had ik volledig vertrouwen in dat het goed kwam (en dat kwam het ook altijd), ook belemmerde ik mijzelf met het idee dat je hard moest werken om veel geld te verdienen.

Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat je hard moet werken voor je geld. Mijn vader was een hard werkende man, hij is altijd dedicated geweest en was altijd aan het werk. Ook nu hij met pensioen is, is hij een hard werkende man. De grapjes wie die man is die in het weekend het vlees snijdt, waren voor mijn gevoel werkelijkheid. Ik zeg niet dat mijn vader er nooit was, maar hij was wel vaak aan het werk. En terwijl mijn vader meer dan 40 uur in de week aan het werk was, zorgde mijn moeder voor ons. Naast dat mijn moeder de volledige zorg voor ons allemaal had, had ze ook nog gewoon werk.

Ik heb altijd gezien dat je veel moest werken en je dan geld kreeg. Met dat idee in je achterhoofd, ben ik opgegroeid.

Het plafond

Wanneer je het idee hebt dat je altijd hard moet werken om veel geld te verdienen, zal je op een gegeven moment tegen een plafond aanlopen. Je kan dan niet meer verdienen, omdat je niet meer uren kan maken.

Daar liep ik ook tegenaan met mijn freelance werk. Ik kon gewoon niet veel meer uren draaien, dus kon ik ook mijn inkomen niet groeien.

Altijd zo goedkoop mogelijk

Naast dat ik altijd heb geleerd dat je hard moet werken, heb ik ook nog eens bij scouting geleerd dat je altijd het goedkoopste moest kopen. Onze scoutinggroep was eigenlijk al een tijdje op het randje van een faillissement en daarom waren onze kampjes en bijeenkomsten altijd erg strak begroot. We konden nog net limonade of koekjes kopen, maar echt bijzondere uitgaven konden we nooit doen. Alles moest altijd zo goedkoop mogelijk. Dat heb ik dus ook altijd overal in doorgevoerd.

Ik was iemand die altijd B merk kocht en ik gunde mijzelf gewoon niet de kwaliteit producten. En daar zie je het effect van wat zo’n klein iets kan hebben op je persoonlijkheid. Ik heb mijzelf jarenlang geen luxe gegund, ondanks dat het op een gegeven moment wel kon. En als ik een keer luxe ervoer, dan voelde ik me daarna heel erg schuldig.

“Money mindset is de gedachten die jij hebt over geld.”

Maar wat heb ik nou gedaan om mijn money mindset te veranderen?

Toen ik eenmaal meer ging verdienen, ben ik ook wel bewust aan de slag gegaan met mijn money mindset. Na jarenlang onder modaal te hebben geleefd, was het tijd om mijzelf meer te gunnen. Met money mindset bedoel ik dan de gedachten die je hebt over geld.

 1. Mijn taalgebruik
 2. Potjes maken
 3. Waarde veranderen
 4. Meer kennis opdoen

Taalgebruik

Als je me kent van mijn blog, dan zal je hier wel al vaker een blogartikel over gezien kunnen hebben. Al sinds 2016 schrijf ik artikelen over de positiviteit in je taalgebruik en hoeveel effect dat kan hebben. Ik ben vooral gaan letten op bewoordingen als

 • Ik heb geen geld om … -> Ik heb er geen geld voor over om …
 • Niet focussen op het negatieve
 • Dit heeft voor mij geen prioriteit

Door hierop te focussen, geef je positieve signalen naar het universum. Ik weet dat het zweverig is, maar het helpt echt. Sinds ik hier op focus ben ik zoveel meer positiever geworden en heb ik meer uit het leven gehaald.

Potjes maken

Als er geld binnen kwam, ben ik potjes gaan maken. Ik ben gaan kijken naar wat ik per maand nodig had en dan doe ik daar een percentage over. Laten we zeggen 15%. Dan ga ik dat geld verdelen over potjes. Dan heb ik een potje voor boodschappen, kleding, reiskosten, zorgkosten, leuke dingen en toekomstdromen. Ik ben het geld gaan verdelen en gun ik mijzelf veel meer. Hiervoor gaf ik gewoon geld uit aan kleding, maar wist ik niet of ik het er wel voor had. Nu heb ik geld apart gezet voor kleding, gun ik mijzelf ook meer.

Ik kies er heel bewust voor om mijn vaste lasten bedrag positief af te ronden en er dan nog 15% voor onvoorziene kosten te nemen. Hierdoor heb ik altijd extra geld. Het zorgt ervoor dat ik mijzelf meer gun, dus dat ik positiever tegen geld aan kijk. Het geld wat er na mijn vaste lasten over blijft, gaat naar mijn spaarrekening.

(Ik wil er wel even bij zeggen dat ik het hier bewust over mijn privé geld heb en niet over mijn zakelijke geld. In mijn bedrijf maak ik gebruik van mijn profit first.)

Waarde veranderen

Ik ben heel bewust grotere uitgaven gaan doen. Toen ik hiermee begon, was voor mij een grote uitgave €50, nu is voor mij een grote uitgave iets kopen van boven de €300400 . Laat ik hier een voorbeeld van geven. Toen Charlotte van ‘t Wout haar eerste cursus voor €15 gaf, vond ik dat het niet waard. Terwijl toen ze diezelfde cursus dit jaar gaf, heb ik hem gekocht voor €200.

Dat verschil zit dus niet in de cursus, want het is precies dezelfde cursus. Het verschil in dat ik het nu iets waard vind, zit dus echt in mijn hoofd. Waar ik dat bedrag eerst teveel vond om uit te geven aan nieuwe kennis, betaal ik nu met liefde €200 voor een cursus.

Ik ben mijzelf echt gaan uitdagen met wat ik iets waard vond. Ik betaal met liefde €15-20 zodat ik niet hoef te koken. Ik bespaar dan weer op reizen, ik hoef bijvoorbeeld geen extra beenruimte te hebben of extra bagage mee te nemen.

Meer kennis opdoen

Afgelopen jaar ben ik extreem veel gaan focussen op nieuwe kennis. Ik lees zeker een boek per week waarvan 80% informatief is. Dit jaar ben ik bewust een hele rits aan money boeken gaan lezen. Het lijstje daarvoor zal ik hieronder nog even noemen.

Boeken die ik aanraad:

Boeken die ik nog wil lezen:

Hoe ben ik hier verder mee gegaan?

Je leest in de money mindset boeken dat je je jezelf onbewust tegenhoudt, dat je je met beperkende overtuigingen kan remmen, ik heb daar al wat voorbeelden van genoemd.

 • De overtuiging dat je hard moet werken om veel geld te verdienen
 • Dat je geld niet waard bent
 • Dat je altijd het goedkoopste moet kopen.

Deze bewuste en onbewuste overtuigingen wil ik gaan aanpakken. Hiervoor heb ik trucjes toegepast uit de boeken, zodat je hier positiever over kan gaan denken. Hier ga ik nog even twee tips noemen over hoe je daar mee aan de slag kan gaan.

Affirmaties

Ik begin elke ochtend met een reeks affirmaties die over geld gaan.

Je kunt hierbij denken aan affirmaties zoals:

 • i love money, money loves me
 • Ik trek geld en geluk aan
 • Mijn positieve energie is als een magneet die financieel succes aantrekt

Het idee is dat je affirmaties kiest waarbij je meteen een positief gevoel krijgt. Je moet een positief gevoel hebben en niet zomaar affirmaties opdreunen, dan heeft het geen effect. Zoek dus echt naar een affirmatie die voor jou werkt.

Wat heb je nodig om je rijk te voelen?

Ik heb mijzelf de vraag gesteld: Wat heb je nodig om je het gevoel te geven dat je een rijk en vrij leven hebt? Vervolgens heb ik daar een hele lijst van gemaakt met allerlei kleine dingen die ik dus kan doen om mijzelf een rijker leven te geven. Het zijn hele kleine dingen die op die lijst staan.

 • Mijn favoriete thee drinken
 • Boeken lezen
 • Goji bessen in de yoghurt doen
 • Met vulpen schrijven
 • Zijde lakens
 • Opstaan zonder wekker
 • Elke week in de sauna
 • Gelakte nagels
 • Geurkaarsen
 • Plantjes stekken
 • Fijne Lush producten gebruiken
 • Halve dagen werken.

Zoals je ziet heb ik allerlei kleine dingen op deze lijst staan en is het daarmee voor mij veel behapbaarder om me rijker te voelen.