32. Daten als nomade

10 feb 2021 | Vrijheid

Daten als Nomade

Deze aflevering gaat over daten als nomade. Een onderwerp waar ik de meeste vragen over krijg. Heb je een relatie, ben je aan het daten en hoe doe je dat als je op reis bent? In deze aflevering vertel ik over mijn eigen ervaringen met daten als nomade. Hoe gaat dat als je op reis bent en welke ervaringen heb je ermee? Ik vertel de positieve en de negatieve ervaringen!

Voor sommige mensen is een relatie hebben het grootste goed. Dat snap ik helemaal, maar voor mij is dat niet het geval. Daten is natuurlijk heel anders dan een relatie hebben op reis. En een relatie hebben op reis is heel anders als je samen reist met je partner. Wil je meer weten over het samen reizen als partners dan wil je doorverwijzen naar de podcast van Florine en Thijs. Het is een leuke podcast over het camperleven en ze hebben een aflevering over het hebben van een relatie terwijl je in een camper woont. Maar dat is dus totaal anders dan daten. Als je nadenkt over een nomadische levensstijl en je bent single, realiseer je dan wat dat met je doet.

Het is anders om met iemand samen te leven als je op reis bent dan wanneer je op vakantie bent. Als je op vakantie gaat wanneer je een ‘normale’ relatie hebt is dan anders, omdat je dan even uit je gewone wereld bent. Dat is niet te vergelijken met wanneer je op reis bent en dus permanent weg bent. Ik praat eigenlijk nooit over relaties en ik vind het dus heel raar om mezelf zo bloot te geven. Ik praat er bewust niet over omdat het niet uit maakt of ik een relatie heb ja of nee. Dat heeft geen effect op wie ik ben als persoon. Maar deze week maak ik een uitzondering en deel ik met jullie interessante voorbeelden.

Dezelfde manier van leven

Het is denk ik lastiger om te daten als je op reis bent omdat het moeilijker is om iemand te vinden die jouw manier van leven heeft. En dan vooral dezelfde normen en waarden. Nou is het de vraag of je dat ook perse wilt. Mijn ervaring is dat ‘normale’ mensen je wel interessanter vinden als jij een afwijkende manier van leven hebt. Je hebt een afwijkend verhaal, je bent iemand die ergens voor staat en een bewuste keuze heeft gemaakt. Toen ik in Nederland was als nomade en dus wel onder de mensen kwam tijdens festivals, vonden mensen het altijd heel interessant. De vraag is of jij zou vallen voor iemand die leeft conform het ‘huisje, boompje, beestje beeld’.

Ik heb het zelf geprobeerd, maar ik merk dat ik het echt moeilijk vond. Ik beperkte mezelf een beetje met het idee dat als ik een relatie met iemand zou krijgen, ik dan automatisch bij die persoon in zou moeten wonen. Dat je altijd moest gaan plannen wanneer iemand vrij was en elkaar kon opzoeken of als je samen op vakantie wilde dat je dat echt al lang van tevoren vast moest leggen. Ik merkte dat dat de spontaniteit totaal weghaalde.

Dat sloot helemaal niet meer aan bij mijn kernwaarden. Ik vond het echt heel lastig om daar volledig voor open te staan of daaraan aan te passen, ik heb juist altijd zo gevochten voor die vrijheid. Het voelde voor mij niet meer zo goed om te daten met iemand die volgens het ‘huisje, boompje, beestje’ principe leeft. Maar daarmee valt er een grote groep mensen af en zul je dus sneller op reis iemand vinden.

 ‘Een relatie die ik op reis heb opgedaan’

Iets opbouwen op reis

Ook op reis kom je mensen tegen die volgens een ‘huisje, boompje, beestje’ principe leven. Ze zijn dan een weekje of weekendje weg, langer op reis maar geen nomadische levensstijl zoals bijvoorbeeld een tussenjaar. Het feit dat je iemand op reis treft hoeft dus niet te betekenen dat je daar meteen raakvlakken mee hebt hoe jij wil leven. Het kan ook best lastig zijn om iets op te bouwen met iemand die je in een hostel tegenkomt. In mei 2017 ging ik naar Bulgarije. Ik had blogs gelezen, foto’s gezien en ik wist gewoon dat ik daar naartoe moest. Ik had mijn hele reis volgepland en ik had 2 dagen in Sofia.

Op de eerste dag kwam ik iemand tegen, hij was net zo reislustig als ik en was al een paar maanden onderweg. Ik was maar een weekje in Bulgarije en ging daarna weer terug naar mijn normale leven, dus ik zat nog helemaal niet in die nomadische levensstijl. Maar tijdens die reis werd duidelijk voor mij dat ik dat meer wilde, dus besloot ik dat ik in oktober terug zou gaan voor langere tijd. Hij had die maand ook al redelijk gepland, omdat hij veel couch surfte moest hij van tevoren al zaken vastleggen.

We leerde elkaar kennen tijdens een free walking tour en zaten in hetzelfde hostel. Tijdens de free walking tour raakte we aan de praat maar in het begin snapte ik weinig van wat hij zei. Hij bleek wel Nederlands te praten maar het was een Vlaming dus ik verstond hem eigenlijk niet, we bleven dus Engels praten. Na die tour ben ik mijn eigen ding gaan doen en ’s avonds in het hostel zag ik hem weer. Hij vroeg of ik ergens mee naartoe wilde gaan en we hebben een hele leuke avond uit gehad. Het klikte heel goed, maar we hadden niet de intentie dat het meer zou worden. De volgende ochtend vertrok ik uit Sofia zonder de intentie om echt contact te houden. Maar we voegde elkaar toe op facebook en hielden toch contact via Messenger.

Opeens spraken we elkaar elke dag en zagen we elkaar ook echt veel. Ondanks dat hij op reis was en niet in Nederland woonde, zagen we elkaar toch om de 2 a 3 weken. Het was altijd ontzettend leuk en ik heb hele warme herinneringen aan hem. We zijn zelfs even samen op reis geweest, deelde dezelfde normen en waarden en dat was heel fijn. Het kon ook botsen omdat we toch uit andere landen komen. Ik merkte toen vooral wat de Nederlandse directheid nou eigenlijk is en hoe Vlamingen zich altijd heel beleefd opstellen en kunnen binnenvetten. Uiteindelijk is de relatie geëindigd maar het is een mooi voorbeeld hoe iets je totaal kan overrompelen als je op reis bent. Je hoeft niet eens op dezelfde plek te zijn om iets op te bouwen. Het is niet hoe ik idealiter een relatie opbouw maar het was wel mooi.

‘Daten op reis is veel intenser maar ook veel losser’

Intens

Het daten op reis kan heel intens zijn, vooral in de beginfase van je romance. Dan ben je bij elkaar vandaan als de een op reis is en de ander thuis is. In dat half jaar vertrok ik in oktober weer richting Bulgarije, Istanbul en Hongarije. Ik heb toen een hele leuke reis gehad, maar het was ook heel gek om dan iemand thuis te hebben zitten. Het was een bijzondere relatie maar ook wel weer heel gek. Ik denk wel dat het een relatie is geweest die mij veel zachter heeft gemaakt.

In oktober 2018 kwam ik een hele leuke Amerikaan tegen in Slovenië. Daar ben ik heel lang blijven hangen. De laatste twee dagen kwam ik hem tegen en hebben we twee hele intense dagen gehad. In die dagen leer je elkaar kennen, omdat je al snel samen iets gaat ondernemen. Ik denk dat twee dagen op reis gelijk kunnen staan als een maand of twee daten thuis, omdat je dus 24/7 samen bent. Dat is dus veel intenser.

Na deze twee dagen samen kwamen deze dates op zijn eind. Ik moest echt door richting Kroatië en hij kwam juist al van die kant af, dus wilde niet met mij meereizen. Voor mij was het ook niet mogelijk om met hem mee te reizen, omdat het vervolg stuk van mijn reis al geboekt was. . Ik denk ook dat we elkaar gewoon niet leuk genoeg vonden om op dat moment die investering te doen en het om te gooien. Toch bleef het wel bij ons beide knagen en hielden we contact.

Op een dag bleek dat we allebei in Montenegro waren, maar hij vloog de volgende ochtend weg en we hadden geen tijd om elkaar te zien. Dat vonden we beide zo moeilijk dat we de conclusie trokken om ervoor te zorgen dat we elkaar binnenkort alsnog zouden treffen. Dat werd december in Portugal, hij zou dan in Lissabon zijn en ik wist dat ik dat een leuke stad vond. Op een woensdag zat ik op kantoor bij Grasnapolsky en ben ik naar huis gegaan om een creditcard te halen en te boeken.

‘Ik denk dat dit de meest ongemakkelijke reiservaring is geweest’

Ongemakkelijk

Ik was al een maand in Nederland en erg ontevreden teruggekomen van die reis, omdat ik merkte dat ik meer wilde reizen. Ik zat in de werksfeer en had gezondheidsproblemen waardoor ik niet lekker in mijn vel zat. Des te meer reden om dat reisje naar Lissabon dus te boeken. Het zou mijn zinnen verzetten en fantastisch leuk worden. De dag dat ik vertrok was al niet zo’n succes. Er was storm voorspeld dus we moesten later vertrekken. Eenmaal in de lucht bleek dat we niet mochten landen op Lissabon omdat het te stormachtig was. We vlogen door naar Faro en vanuit daar heb ik de bus gepakt naar Lissabon. Ik had dus 7 uur vertraging en kwam dus uren later in het hostel aan.

Hij had gelukkig kunnen inchecken en het was heel leuk om elkaar te zien. We hebben een hele leuke avond in het hostel gehad. Er was een tapas avond met wijn, mensen die mij een beetje kennen weten dat ik geen wijn drink maar die avond wel. Het was gewoon echt een hele leuke avond. De volgende ochtend werd hij wakker met slecht nieuws en daardoor hing er een nare sfeer in de kamer. Hij moest werken die ochtend want hij was ook digital nomad en werkte op vaste uren. Ik ging naar buiten en kwam later terug om samen nog even de stad in te gaan.

Het werd een hele ongemakkelijke dag. Ik was al eerder in Lissabon geweest dus hij had het idee dat ik precies wist wat we konden doen. Ik wilde juist weten wat hij wilde doen en zo draaide we er een beetje omheen. Er kwam niet echt een plan. Hij wilde eigenlijk niet praten en zat grotendeels op zijn telefoon. Ik deed alsof ik het leuk had en we gingen nog ergens een biertje drinken. Je merkt dan dat je echt volledig op elkaar bent aangewezen omdat je nog niemand kent in het hostel.

 Afwijzing

Gelukkig was er een oud klasgenootje van mij in Lissabon en met haar ben ik die avond uit eten gegaan. Hij moest die avond werken en toen ik die avond dus thuiskwam was ik helemaal vrolijk en zat hij in zijn chagrijnige modus. Het was zo’n ongezellige avond daarna. De volgende ochtend moest hij weer werken, achteraf bleek dat zijn strubbelingen met geld te maken hadden en hij dus het idee had dat hij meer uren moest maken. Ik ging ontbijt halen, door de stad en over het strand lopen. Daar schreef ik in mijn dagboek dat het niet goed voelde en ik terug moest om met hem te praten. Ik wilde hem een berichtje sturen via Instagram maar dat lukte niet. Dat vond ik heel gek en ik ging terug naar onze kamer. Toen ik daar aankwam, was hij weg. Hij had een briefje achtergelaten waarop zoiets stond als:

‘V, ik weet niet wat er aan de hand was maar het voelde gewoon niet goed. Ik zit niet lekker in mijn vel, het ligt niet aan jou.’

Hij had me overal geblokkeerd. Dat was zo’n gek gevoel, je gaat naar Lissabon om iemand te zien en een leuk weekend te hebben maar het wordt zo’n afwijzing. Ik had echt niet zien aankomen dat het zo dramatisch zou worden, dus ik heb de hele middag tranen met tuiten gehuild. Ik heb de rest van de dag bier gedronken, dat leek me de beste oplossing op dat moment, en diezelfde dag nog een vlucht naar huis geboekt. Mijn vriendinnetje Anne was ook al naar huis dus ik had ook niemand daar waarmee ik kon afspreken. Eenmaal thuis was ik juist heel blij om thuis te zijn, terwijl ik voor ik weg ging juist heel ontevreden was dat ik in Nederland was en veel moest werken.

‘Dat matchte gewoon niet op dat moment’

Je kent elkaar niet

Achteraf was het dus helemaal niet zo erg om op het moment zelf was het echt een rot ervaring. Mijn les was dus ook vooral dat je denkt elkaar heel goed te kennen na twee dagen en wat online contact, maar je elkaar eigenlijk helemaal niet kent. Het is eigenlijk heel erg los ondanks dat het intens is. Je kent elkaar niet, weet elkaars gewoontes niet en je weet niet wat iemand doet als die zich niet goed voelt.

Ik denk dus ook niet dat ik nog zo snel naar iemand toe zou reizen. Het was natuurlijk ook een gekke ervaring. Ik ging vanuit mijn werksfeer die kant op en zat helemaal niet in het vrije reismoment. Ik was dus ook heel anders dan hem op dat moment. De verschillen in nationaliteiten kunnen dus ook gewoon soms botsen. Zoals dat Vlamingen meer binnenvetten en niet iedereen zo direct is als Nederlanders.

‘Ik denk niet dat ik jou beste testimonial zal zijn’

Achteraf

Ik ben heel blij dat het niet serieus is geworden met deze Amerikaan. Ondanks dat hij mij geblokkeerd heeft op social media, volg ik hem nog wel een beetje. Ik vind het gewoon interessant om te zien hoe het met hem gaat. We hadden wel een klik en ik vind het oprecht een fantastisch kerel. Hij heeft vrij snel daarna een vaste relatie gekregen met iemand waarmee hij nu rondreist en dat ik vind ik zo leuk voor hem. Ik kreeg deze week wel een mailtje van hem of ik een referentie wilde schrijven voor People Per Hour, een website waar je je werk kan aanbieden als digital nomad. Ik had toch wel eerst een berichtje verwacht.

Leerzame ervaring

Het is een ervaring die mij heeft gemaakt en ervoor heeft gezorgd dat ik ben gaan nadenken hoe het is om te daten als je op reis bent. Ik heb na deze ervaring ook nog gewoon gedatet op reis en heb echt wel leuke mensen leren kennen. Maar het blijft gewoon lastig omdat mensen zelf al plannen hebben die je niet kan omgooien.

In 2019 op Fuerteventura heb ik iemand leren kennen waar ik tot op de dag van vandaag nog contact mee heb. Ik ben knettergek op hem maar ik weet dat we elkaar niet meer gaan zien. Dat wist ik al op het moment dat ik wegging. De corona crisis heeft het ook niet makkelijker gemaakt, maar ik denk ook niet dat het een goede relatie zal zijn. Het is een mooi persoon en ik heb er zulke warme gevoelens bij, maar ik weet dat ik er nooit serieus mee zou kunnen daten. En dat hoeft ook niet.

(Geen) blijvende banden

Op reis kom je vaak mensen tegen die je raken voor het leven, maar waar je geen blijvende band mee hebt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je iemand tegenkomt waar je volledig voor valt en je wel je reisplannen aan de kant wil zetten. Het hangt ook heel erg van de manier waarop je reist. Ik zit heel veel in hostels voor maximaal 2 weken en dan trek ik weer verder. Dan is de kans kleiner dat je iemand tegenkomt waar je langere tijd mee doorbrengt.

Als je in een co living zit, dus in een workspace waar digital nomads zitten, dan weet je dat iemand er voor langer is. Dus dan wordt je band ook dieper dan wanneer je iemand vluchtig in een hostel ontmoet. Als je echt digital nomads wilt ontmoeten waar je samen mee kan reizen en kan leven, dan denk ik niet dat je dat snel vindt in een hostel. Al kan het natuurlijk wel. Ik ken echt wel verhalen van mensen die elkaar op reis hebben ontmoet en nog steeds samen zijn. Dat is echt heel mooi om te zien.

Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen en hoe jij het doet met daten of een relatie als je locatie onafhankelijk werkt. Laat dat vooral weten. Als er bij mij ontwikkelingen zijn, dan laat ik dat natuurlijk ook weten. Ik ben benieuwd of je door deze podcast nu opener staat om te daten als nomade of je het juist een minder leuk aspect vind aan het nomade bestaan?