31. Een Jaar Lang Geen Nieuwe Spullen Kopen

3 feb 2021 | Groei, Vrijheid

Een jaar lang geen nieuwe spullen kopen

In 2021 heb ik een gek goed voornemen. Eigenlijk is het niet echt een goed voornemen, maar meer een challenge waar ik me een langere tijd aan wil houden. Ik heb mij namelijk voorgenomen om in 2021 geen nieuwe spullen te kopen. Waarom ik dit doe en wat ik wel mag kopen, hoor je in de podcast!

The year of less

Hetgeen wat mij inspireerde om te beginnen met deze challenge, was het boek The Year of Less van Cait Flanders. Het is een boek gaat over het minderen van alles. Cait Flanders verteld in dit boek openhartig over haar alcohol- en later koopverslaving. In het boek verteld ze over haar shopping ban en dat motiveerde mij om dit ook te gaan doen.

Ik wil niet teveel vertellen over het boek, daarvoor moet je het echt zelf lezen! Het is op dit moment te koop als e-book op bol.com voor slechts 0.99! Het boek opende echt mijn ogen. Het triggerde me vooral dat je soms dingen koopt voor een kort gevoel van bevrediging. Ook ging het in op dat je soms dingen koopt uit routine. Als je die gewoontes die je ontwikkeld voor kan zijn, dan scheelt dat al heel veel.

Mijn proces van ontspullen

In 2019 heb ik al mijn spullen weg gedaan. Ik wist dat ik wilde gaan rondtrekken als nomade en dan is het hebben van veel spullen wat onpraktisch. Van hetgeen wat ik heb weggedaan mis ik bijna niets. Het komt nauwelijks voor dat ik denk ‘oehw dat heb ik weg gedaan en zou ik nu eigenlijk willen gebruiken.

Toen ik begon met ontspullen had ik echt heel veel. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik toen zeker 300 boeken had. Dat heb ik weten terug te dringen naar 35 tot 40 boeken. Naast veel boeken, had ik ook een eindeloze verzameling als knutselspullen. Als je me al langer volgt, weet je dat ik lange tijd veel geschilderd heb. Ik had mijn huis dan ook vol staan met verf, kwasten, doeken en alle dingen die ik zou nodig kunnen hebben. Het gros van de spullen die ik had, heb ik nooit gebruikt en zal ik ook niet missen.

Kleine verzameldrang

Doordat ik in 2020 terug kwam naar Nederland en al ongeveer een half jaar bij mijn ouders heb gewoond, begon het makkelijker te worden om met meer spullen te leven. Je hebt meer comfort wanneer je op langere plek ergens bent en dan kan het fijn zijn om bepaalde spullen te hebben. Ook zorgt het hebben van je favoriete winkels om de hoek, zoals Hema, dat je weer makkelijker dingen gaat koppen.

Als ik kijk naar de spullen die ik in 2020 verzameld heb, is het best een grote lijst.

 • opschrijfboekjes
 • 2 supboards
 • skatebord
 • schoenen
 • planten
 • truien
 • kristallen
 • ringlight
 • microfoon

“Wat moet een nomade nou met een vloerkleed?”

Nuttige spullen

Veel van de verzamelde spullen zijn wel nuttig, kijk maar naar het ringlicht en de microfoon. Die zal ik ook gebruiken wanneer ik op reis ben. Maar het begon toch ook een beetje de spuigaten uit te lopen. Een mens heeft geen 5 bullet journals en 8 opschrijfboekjes nodig. De twee supboards stonden wel al langere tijd op de lijst om aan te schaffen. Dat had ik in 2019 al tegen mezelf gezegd, dat als ik langere tijd in Nederland was, ik een supboard zou kopen. Het werden er twee.

Een aanschaf waar veel mensen wel even gek van opkeken, was dat ik in het voorjaar een kleed kocht. Ik had namelijk een kleed in de aanbieding gezien, waar ik echt verliefd op geworden was. Ik had het niet gekocht en had daar achteraf spijt van. Het kleed schreeuwt echt mij en daarom wilde ik het toch kopen. Ondanks dat je als nomade geen huis hebt, zou ik wel voor langere tijd in Nederland zijn en wilde ik mijn plekje bij mijn ouders toch iets meer mij maken. Het kleed kwam nog een keer in de uitverkoop en toen kon ik het toch kopen.

Shopping ban

Ik wilde mijn koopgedrag weer gaan aanpakken en wilde dat gaan doen met een shopping ban. Daarvoor heb ik eerst bedacht welke dingen ik nog wel mocht kopen. Daarbij kwam ik op de volgende lijst.

 • Als het iets is voor dagelijks gebruik
 • Als het iets vervangt
 • Als ik iets wil verduurzamen
 • Als het een ervaring is

Ik had vooral ook een lijst met dingen die ik niet meer mocht kopen.

 • boeken (tenzij ze langer dan een maand op mijn actieve leeslijst staan)
 • stationary
 • cursussen
 • kleding
 • iets omdat het in de aanbieding is (dus wel als het iets essentieels is zoals shampoo)
 • douchegel

“Ik ben geen minimalist vanuit overtuiging.”

Minimalist

Ik heb mijzelf nooit echt als minimalist omschreven. Het is eerder een bijeffect van het nomadeschap dan dat ik uit overtuiging minimalist ben. Het is zeker iets wat een positief effect heeft op mij, maar ik denk niet dat het vast hangt aan een precies aantal spullen. Ik geloof zeker dat minder rotzooi op je bureau zorgt voor een leger hoofd.

Toch denk ik dat ik nog iets teveel spullen heb voor een echte minimalist. Ik heb bijvoorbeeld mijn bedframe behouden en heb ook nog heel veel keukenspullen bewaard.

Hoe ga je ontspullen?

Toen ik ging ontspullen heb ik dat op de volgende manier gedaan. Ik heb kast voor kast leeg gehaald en ben vervolgens elk item langs gegaan. Wanneer ik een item vast had, stelde ik mijzelf de volgende vraag:

 1. Heb ik het in het afgelopen jaar gebruikt?
 2. Heeft het sentimentele waarde?
 3. Is het vervangbaar?

Door deze vragen te gebruiken, kan je iets makkelijk kijken of iets nog waardevol voor je is. Wanneer je ja op een vraag beantwoord, betekend het dat je het waarschijnlijk wilt bewaren. Je kan dan nog kijken of het object je gelukkig maakt. Dat stamt af van Marie Kondo’s boek ‘does it spark joy?’

Meer leestips over minimalisme?