29. Is locatieonafhankelijk leven mogelijk voor iedereen?

20 jan 2021 | Vrijheid

Is locatieonafhankelijk leven mogelijk voor iedereen?

De podcast neem ik op omdat ik heel vaak de vraag krijg of het wel voor iedereen mogelijk is om locatieonafhankelijk te leven. In deze aflevering leg ik uit op welke manieren jij locatieoafhankelijk kan leven.

De meest gestelde vraag die ik krijg, is of het locatieonafhankelijk leven wel voor iedereen is weggelegd.

Er word altijd gezegd dat je met een hoop beroepen niet kan locatieonafhankelijk werken. Als jij bijvoorbeeld jurist of dokter bent, voelt het niet mogelijk om je werk mee te nemen op reis. Je zal een hoop bezwaren voelen ondanks dat jij het heel graag zou willen. Ik denk echt dat als jij het wilt, dat je het kan.

Er is voor bijna elk beroep mogelijk. Je ziet dat met de corona crisis, opeens kon iedereen vanuit huis werken. Dat kan ook als je vaak vergaderingen hebt. Door de corona crisis zijn meer vergaderingen digitaal geworden en zullen dat ook blijven. Dit is dus het uitgelezen moment om je werk te digitaliseren. Dit is het moment om na te denken hoe jij als digital nomad kan gaan werken.

Welke beroepen zijn echt moeilijk te digitaliseren?

  • Als jurist denk je altijd dat je locatie gebonden bent en het face-to-face moet gebeuren. De veronderstelling is dat je altijd op kantoor moet werken. Een goed voorbeeld van een juriste die als digital nomad werkt is Sharon. Zij is van Lady Lawyer en stelt juridische documenten op vanuit overal ter wereld.
  • Wanneer je dokter bent, kan je je werk digitaliseren. Een operatie digitaal doen is niet echt mogelijk. Ik ken wel mensen die elk jaar in een ander ziekenhuis werken en daarmee overal over de wereld werken. Je kan op allerlei locaties werken en daar ook weer heel veel van werken.
  • Voor muzikanten is het iets makkelijker. Je kan met je instrument op je rug rond reizen. Je kunt als straatmuzikant werken of muzieklessen geven. Toch is het beeld dat muzikanten niet echt digitaal kunnen werken, maar je kan wel locatieonafhankelijk werken. Het hoeft dus niet altijd digitaal te werken.

Wat ik met deze voorbeelden wil laten zien is dat je niet daadwerkelijk je werk hoeft te digitaliseren. Je kunt ook je leven locatieonafhankelijk maken door elke keer op een nieuwe locatie te gaan wonen en werken. Hiervoor hoef je niet elke 6 weken elders te wonen om locatieonafhankelijk te zijn. Je kan ook makkelijk neerstrijken op andere plaatsen dan in Nederland.

Voor jou is het makkelijk praten..

Iedereen denkt dat het voor mij makkelijk praten was om digital nomad te werken. Dat is niet helemaal waar.

Toen ik besloot om rond te gaan reizen en digital nomad te worden, was ik freelancer op festivals. Ik kon wel een deel van mijn werk onderweg doen, maar een groot deel ook niet. Mijn werk was eigenlijk altijd vrijwilliger coördinatie. Daarmee was ik verantwoordelijk voor het vinden en aansturen van vrijwilligers in de aanloop en tijdens het festival. Natuurlijk kan ik vrijwilligers werven op afstand, maar mijn ervaring leert dat het beter is wanneer ik vrijwilligers face to face zie.

Delen van mijn werk was online te doen, maar het werkte ook wel een beetje tegen. Op een gegeven moment was het wel duidelijk dat ik veel werk vanuit huis of vanuit het buitenland deed en ik vooral tijdens het festival aanwezig was. Dat was voor nieuwe opdrachtgevers ook weer minder interessant.

Werken op locatie

Op een gegeven moment heb heel bewust de switch gemaakt om in het toerisme te gaan werken. Het is niet geheel bewust geweest, het is me ook wel een beetje overkomen. In aflevering 2 van de podcast vertel ik hoe ik aan mijn werk in Slovenië bent gekomen. Hierdoor is het plan geboren om mijn festivals af te bouwen en dan meer op locatie te gaan werken. Zo had ik werk in Slovenië en later ook bij een hostel in Gran Canaria. Op die manier woonde ik op locatie en kwam er ook nog steeds geld binnen.

Een passief bedrijf opbouwen

Daardoor had ik daarnaast ook nog tijd om mijn eigen bedrijf op te bouwen en een passief inkomen op te bouwen via Pinterest. Dat was altijd al het plan, maar door Corona werd dat nog duidelijker. Toen had ik opeens volledig te zijn om me te richten op mijn bedrijf en coach te worden. Ondertussen heb ik een goedlopend coaching bedrijf en heb ik altijd fijne sessies met klanten. Ik had corona nodig om even opnieuw te starten en mijn bedrijf uit te bouwen.

Ik werk meestal maar 2 tot 3 dagen in de week voor mijn coachingsafspraken. De rest loopt gewoon wanneer ik aan het wandelen ben, wanneer ik een boek lees, wanneer ik slaap. De helft van de tijd werk ik aan mijn klant contact en afspraken en de rest van de tijd is mijn bedrijf passief. Ik verdien geld door te doen waar ik het beste in ben. Een gedeeltelijk passief bedrijf en wel genoeg geld verdienen, dat is de droom.

“Je hoeft geen online bedrijf te hebben om locatieonafhankelijk te leven”

Het verschil tussen locatieonafhankelijk werken en leven

Veel mensen denken dat je alleen locatieonafhankelijk kunt zijn wanneer je digital kunt werken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt ook locatieonafhankelijk leven en werken op locatie. Je kunt ‘tijdelijk’ werk hebben, door in hostels te werken of aan projecten te werken. Maar je kan ook een iets langere tijd ergens werken en om het jaar rond trekken. Je werk hoeft niet een bepalende factor te zijn in waar je woont.

Leven zonder geld

Het is niet heel gebruikelijk, maar ik wilde toch nog een aantal voorbeelden geven van mensen die zonder geld leven. Ik heb in mijn reizen een aantal mensen ontmoet die leven zonder inkomen en eigenlijk zonder geld. Dit vertel ik vooral voor mensen die zeggen dat ze geen geld hebben om digital nomad te worden of locatieonafhankelijk te worden.

Voorbeeld 1

Op Gran Canaria was er in het hostel waar ik werkte een meisje wat al een jaar op Gran Canaria woonde en werkte. In het begin kreeg ze betaald om in het hostel te werken, maar later werd haar functie vrijwilliger. Zij leefde volledig zonder geld. Ze had geen portomonnee of mobiele telefoon. Wanneer we naar de stad gingen, ging zij altijd liften en sloot zich later bij ons aan. Zij leunde een beetje op de hulp van anderen om ergens te komen of om te achterhalen waar wij dan waren. Ze maakte daardoor hele mooie dingen mee.

Zij was een heel fijn persoon en kreeg heel veel cadeau van mensen. Met drie koffers vol spullen leefde ze. Ze had alles wat ze bezat bij zich. In het hostel ruilde we vaak kleren of maakte ze weer iets nieuws. Ze was heel handig en creatief en redde het volledig om zonder geld te leven.

Na een jaar zo leven was ze wel toe aan iets vernieuwing en was ze van plan om te verkassen. Ze had vrienden die haar ticket naar een andere spaanse plek wilde betalen en dan was ze van plan om daar haar leven verder op te bouwen. Door corona is ze nog niet verhuisd, al werkt ze nu wel in een ander hostel op Gran Canaria.

Voorbeeld 2

Een ander voorbeeld van leven zonder geld was Jack, een andere hostelgenoot van mij. Hij is heel getalenteerd en kan heel goed gitaar spelen en zingen. Hij vertelde mij op een dag dat hij nog nooit meer dan €500 had gehad. Ik schrok daar enorm van omdat ik een paar dagen later voor 2 weken naar een hotel ging waar we ongeveer €1500 voor betaalde.

Hij is vertrokken en speelt op straat wanneer hij geld nodig heeft. Toen ik in het hostel zat, was hij wel bezig met het nadenken hoe hij een online inkomen zou kunnen opbouwen. Hij had ideeën om een YouTube kanaal te starten. Dat heeft hij tot nu toe niet gedaan, omdat hij ook wel geniet van het offline leven dat hij nu heeft. Hij zit nog steeds in het hostel waar we vorig jaar woonde. Het is voor hem zonder geld ook wel moeilijk om weg te komen, omdat hij niet zo maar een ticket naar huis kan kopen.

“Ik heb niet gespaard om digital nomad te worden.”

Geen geld nodig om digital nomad te worden

Toen ik wist dat ik digital nomad wilde worden, heb ik geen extra geld gespaard. Mensen denken vaak dat ze een goed start budget nodig hebben om digital nomad te worden, maar in mijn ogen is dat niet waard. Ik heb mijn huis opgezegd en heb het geld dat ik daarmee uitspaarde kunnen gebruiken om van te wonen.

Ik ben het gewoon gaan doen, omdat ik wist dat het wel goed zou komen.

Het is de truc om zoveel mogelijk uit je geld te halen. Ik heb toen in hostels gezeten waar ik ook te eten kreeg.

Voorbeeld 3

Als laatste voorbeeld wil ik vertellen over een meisje wat ik in een hostel heb leren kennen. Dit meisje leefde per jaar van maximaal €500,-. Het hele jaar door leefde zij via workaway en kreeg zij kost en inwoning in ruil voor werk. Zij betaalde af en toe iets om iets leuks te doen of om naar een andere plek te gaan, maar ze gaf zo min mogelijk geld uit.

Zo leefde als 2 en een half jaar via deze methode. Je kunt met een workaway beginnen en vanuit daar langzaam aan digital werk gaan vinden. Op deze manier kan je gewoon beginnen met locatieonafhankelijk leven en komt het locaieonafhankelijk werken later wel.

Je moet de juiste mindset hebben

Ik geloof er heilig in dat je de juiste mindset moet hebben en in actie te komen om locatieonafhankelijk te leven. Mijn werk was niet volledig digitaal te maken, maar ik heb wel doorgezet. Ik wist dat ik dit wilde gaan doen en ik heb mijn eigen manier gevonden. Ik heb gekeken naar hoe ik het wel kon waarmaken.

Wanneer jij denkt ‘Veerle, dit kan voor mij niet‘ denk dan na over de volgende dingen

  • Wat remt je?
  • Welke belemmerende overtuigingen heb je?
  • Wat zijn je angsten?
  • Wat zijn je belemmerende gedachten?
  • Denk je dat je meer tijd nodig hebt?
  • Meer geld nodig hebt?
  • Dat het niet mogelijk is met jouw beroep?

Ga kijken hoe het wel kan! Als je hier op blijft focussen, dan kom je er niet. Ga het van een andere kant bekijken. Als je gaat kijken naar hoe je het wel gaat waarmaken, heb je opeens meer mogelijkheden en kans.

Als ik had gedacht in 2017/2018 dat ik geen nomade kon worden omdat mijn werk niet digital te doen was, dan was ik in 2019 nooit naar Slovenië gegaan. Maar ik dacht, ik wil dit, dus ik ga kijken hoe ik het ga realiseren. Dus ik ben gesprekken aangegaan en ben gaan puzzelen hoe het mogelijk werd in mijn agenda.

Ik heb hierin alles gedaan wat nodig was om het waar te maken. En het is zwaar geweest, ik heb me echt dicht tegen een burn out aan gewerkt, maar het is het zo waard geweest.

Zorg dus dat je gaat kijken hoe je het wel kan waarmaken. Ga in gesprek met je werkgever om te kijken hoe het wel te digitaliseren is. Juist nu. Door corona is dit het uitgelezen moment om je werk beter te digitaliseren. Waarschijnlijk kan je zelf meer gedaan krijgen in de tijd dat je thuis werkt, dan wanneer je op kantoor werkt.

Mocht je hier hulp bij willen

Als je geen idee hebt hoe jij je werk kan digitaliseren of hoe dit voor jou mogelijk is. Je kunt mij inhuren om hierover te sparren. Je kunt me inhuren als vrijheidscoach. Ik kijk met mijn coachees waar de mogelijkheden zitten om hun bedrijf verder uit te bouwen, hoe zij kunnen groeien, hun mindset kunnen trainen en wel richting die vrijheid mentaliteit te komen. Stuur me vooral een berichtje. Je kunt ook een kennismakingsgesprek inplannen, dan kijken we of we een goeie match zijn en of we ergens naar toe kunnen werken.