26. Doelen stellen

30 dec 2020 | Groei

Hoe kan je het beste doelen stellen in het nieuwe jaar?

Deze aflevering gaat over doelen stellen. Hoe stel je doelen en vooral hoe hou je jezelf aan je doelen? Wat kun je daarvoor doen?

Het einde van het jaar komt weer in zicht en het mooie van deze tijd is, dat veel mensen zich extra bewust worden van waar ze naartoe willen in hun leven. Het moment van het jaar waarop mensen opeens doelen gaan stellen. Iedereen gaat dromen wat er nog meer mogelijk zou zijn. Naast dat er veel dromen ontstaan, sneuvelen er ook altijd een paar. Hoelang houden we goede doelen vol? Meestal stoppen we er in februari weer mee. Er zijn genoeg sportscholen die draaien op de goede doelen mentaliteit van mensen. Sportscholen hebben een veel lagere capaciteit dan het aantal leden dat zij hebben, omdat ze weten dat de meeste mensen zich niet aan hun doelen houden. Dat zit namelijk gewoon in ons als mens, doelen stellen en ermee aan de slag gaan maar dat op een gegeven moment weer kwijtraken.

Het maakt heel inzichtelijk waar jij waarschijnlijk zelf de fout in gaat

4 ingrediënten

Er zijn 4 ingrediënten die je nodig hebt om je doel te halen. Als je doel gaat stellen dan zet je hierbij een intentie in, dat is ook direct het moment waar veel mensen afhaken. Om bij het voorbeeld van de sportschool te blijven, hoeveel mensen stellen rond nieuwjaar het doel dat ze fit willen zijn en willen sporten, maar doen het vervolgens niet. Naast de intentie is het belangrijk om te visualiseren, bedenken hoe jouw leven eruit zal zien als je daadwerkelijk je doel behaald hebt. Je wilt dus dat het tastbaar wordt. Vaak zien we dan al die sixpack of net wat minder vet op plekken waar je dat liever niet wil. Maar daar houdt het dan ook bij op.

De volgende stap is dan actie nemen. Veel mensen beginnen er aan maar stoppen daarna weer, dan neem je geen actie en is het passief. Je moet dus in die actiemodus blijven. De laatste stap is reflecteren om te kijken of dit doel nog is wat je wilt. Moet je iets aanpassen of opschalen omdat het eigenlijk een te makkelijk doel is. Het is dus naast het stellen van je doel ook belangrijk om te kijken hoe je in actie kan blijven. Kijk dus waar je mee bezig bent en wat je eraan kan doen.

Moment om doelen te stellen

Meestal stellen we onze doelen rond het nieuwe jaar, dit is ook op persoonlijk niveau als je jarig bent. Ik stel altijd voor mijn levensjaar wel weer een lijstje met doelen op. Zoals dat ik meer wil reizen en meer geld verdienen maar dan houdt het weer snel op. De reden dat ik daar ook snel mee stop, is omdat het niet urgent is. Je begint vaak aan een nieuw doel als het urgent is, als je geen geld meer hebt dan ga je alles op alles zetten om geld te verdienen. Maar soms is urgentie niet het juiste voor een doel.

Zorg dat je een levenswiel maakt met categorieën uit jouw leven

Levenswiel

Wat we vaak doen is dat we een doel stellen voor een bepaald deel van je leven. Als je geld wilt verdienen dan gaat dat specifiek in op jouw financiële status.  Dat heeft niet heel veel effect op andere delen van je leven. Het levenswiel is een opdracht die ik zowel tijdens mijn opleiding creatieve therapie als toegepaste psychologie heb gedaan. Het gaat ervan uit dat jij jouw leven indeelt in 8 categorieën.

Dat zijn:

  • financiën
  • carrière
  • vrienden
  • partner
  • ontspanning
  • ontwikkeling
  • gezondheid
  • behuizing/wonen.

In mijn geval is wonen niet echt een onderdeel van mijn wheel of life dus maak echt je eigen onderdelen hiervan en geef je eigen namen eraan. Ik heb namelijk ook niet zoveel met carrière, sterker nog ik heb nog nooit in loondienst gewerkt of een vaste baan gehad.  Waarom zou ik dan carrière maken, dat is echt een vastgeroest beeld. Dus maak je eigen namen, zo heb ik business gedaan in plaats van carrière. Veel mensen noemen het bedrijf maar van business wordt ik veel vrolijker.

In de praktijk

Maak een levenswiel en ga deze per categorie. Je gaat dus kijken waar je nu staat, op schaal van 0 tot 10. Dan kan het zijn dat je met financiën op een 6 staat, carrière op een 7, vrienden op 9 en als je geen partner hebt zou je daar zomaar op 1 of 2 kunnen staan. Je beoordeelt dus iedere categorie zodat er een wiel uitkomt. Het idee van een wiel is natuurlijk dat het kan rijden, maar dan moet het wel gelijkwaardig verdeeld zijn. Als jij dan bij vrienden 9 hebt ingevuld en bij partner 1, dan zit er dus een enorme deuk in je wiel en kun je niet lekker rijden. Je merkt hierbij dus dat veel mensen zich teveel focussen op een onderdeel van hun leven en daarmee de andere doelen vergeten.

Balans

Het laatste jaar heb ik mezelf veel gefocust op reizen, wat voor jullie misschien het woongedeelte zou zijn, en ik heb mij heel erg gefocust op mijn business. Ik heb mij veel minder gefocust op vrienden en partner. Dus ik merk dat daar toch wel enige disbalans in zit. Het mooie van 2020 is dat ik voor mezelf de tijd heb genomen om hier weer meer balans in te krijgen. En dat is waarom ik ook deze podcast heb opgenomen, ik wil dat jij ook die balans hierin krijgt. Dat je doorkrijgt waarom je nog niet gelukkig bent. Als jouw financiële situatie nog steeds niet goed is dan zal je je ook niet gelukkig voelen.

Jaren geleden was mijn levenswiel op veel vlakken positief, behalve op gezondheid. Ik heb een chronisch vermoeidheidssyndroom en dat gaat niet altijd even goed,13 jaar geleden kon ik bijvoorbeeld niet lopen. Dan kan ik dus wel echt zeggen dat ik op veel vlakken gelukkig ben maar in de basis niet. Ik wil je hiermee echt aan het denken zetten. Download dus een levenswiel of maak er zelf een verdeeld in 8 vlakken. Ga dan eens scoren hoe jij staat, want dat weet je ook waar je aan moet werken.

Ik geloof dat daar de echte groei van het leven zit

Uitschrijven

Wat ik doe aan het begin van het jaar is dat ik ga schrijven per onderdeel van het levenswiel. Ik wil er ook meteen een onderdeel van maken in mijn routine. Ik ben al een groot fan van schrijven in mijn dagboek en het bouwen van routines, daar zit de echte groei. Dus ik schrijf per onderwerp wat ik wil, wat mijn visie is, wat mijn doel is, hoe en waarom ik dat wil bereiken, wat ik er nu op scoor en wat ik goed doe.

Als je nu al een 7 scoort op vriendschap dan is dat bijvoorbeeld al heel goed, maar nog niet de 10 die je zou willen. Focus je dan vooral op wat je wel goed doet want misschien kun je wel gewoon meer van dat doen. Dus kijk per onderwerp wat er goed gaat en wat niet, wat je meer zou willen, waarom je dat zou willen en hoe je voelt als je wel een 10 scoort op dat punt.

Je krijgt op deze manier iets meer visie op alle delen van je leven

Visualiseren

Als ik naar reizen kijk, dan woon ik in een villa in Spanje of Portugal, langs het strand en maak ik elke dag strandwandelingen. Ik werk overdag aan mijn business en ik heb coaching klanten. Ik ben gezond en ik drink groene smoothies. Zo heb ik eigenlijk al 3 van mijn taartpuntjes gepakt en weet ik waar ik naartoe wil leven. Zo krijg je dus meer visie op alle delen van je leven. Het houdt natuurlijk niet op bij het uitschrijven van je dromen en het maken van een stappenplan. Je moet ook zorgen dat je in actie blijft. Kijkend naar de 4 ingrediënten, dan hebben we nu de intentie gezet en zijn we gaan visualiseren. We moeten dus nog een actie zetten en gaan reflecteren.

Stappenplan

Maak daarom een stappenplan per taartpunt. Kijk hoe jij hoger kan scoren en waar jij enthousiast van wordt. Je kan wel bedenken dat je een bikini body wilt, maar als je daar helemaal niet gelukkig van wordt dan werkt het niet. Zo heb ik dat dus jarenlang gedacht, maar sporten zit niet in mijn systeem. Ik hou daar niet zo van, ik heb heel veel blokkades daarvoor en ik wil dat eigenlijk helemaal niet. Dit jaar heb ik gekeken naar hoe ik fit kan worden en wat ik wel leuk vind om te doen. Ik ben dus heel veel gaan suppen en ik wandel drie keer in de week, waarvan een keer een lange wandeling is. Op deze manier ben ik alsnog goed bezig met mijn lichaam. Ik eet gezond, eet veel groenten en fruit en ik drink groene smoothies.

Allemaal manieren hoe ik op mijn voorwaarden aan mijn taartstuk gezondheid werk. Ik kijk naar wat mij gelukkig maakt en niet wat is opgelegd door de maatschappij. Heel veel mensen denken dat ze een bepaald gewicht moeten hebben of een bepaalde kledingmaat moeten hebben, maar dat is echt niet zo en hoeft niet. Onthoudt dus wanneer jij aan het schrijven bent dat je kijkt waar jij echt energie van voelt en waar jij gelukkig van wordt. 

In actie blijven

Kom niet alleen in actie maar blijf dus ook met je actie bezig. Ik doe dit door iedere dag in mijn dagboek te schrijven hoe ik aan het werk ben aan mijn doelen. Ik merk dat ik zo veel makkelijker keuzes maak en veel beter weet waar ik naartoe leef, wat ik doe en waarom ik het doe. Als schrijven niet iets voor jou is dan kun je natuurlijk ook gewoon gaan praten tegen jezelf. Je kan er mee bezig zijn als je onder de douche staat of als je op de wc zit. Bedenk een manier die voor jou werkt.

Urgentie

Bij het in actie komen heb je taken, deze kun je onderverdelen in het volgende model van Eisenhower:

 UrgentNiet urgent
Belangrijk  
Onbelangrijk  

(Eisenhower model)

Je hebt dus 4 vlakken, als je kijkt naar jouw to do lijst dan ga je kijken onder welke factor jouw taak valt. We zijn altijd geneigd om de dingen te doen die belangrijk en urgent zijn en die belangrijk zijn maar niet urgent. Als mijn droom is om een boek te schrijven dan kan ik dat altijd nog doen, dus daar zit geen urgentie omdat ik geen boekendeal ofzo heb. Dus dan kan het wel een droom zijn maar dan ga ik hem niet tot uitvoering brengen. Als je nu naar je leven kijkt, kijk dan echt naar welke dingen belangrijk voor je zijn maar die je tot nu toe misschien niet zo’n prioriteit hebt gemaakt. Zorg dan dat jij je eigen urgentie hieraan kan toevoegen.

Kijk bij de doelen die niet urgent zijn en niet belangrijk waarom je het dan moet doen en of je dit door iemand anders kan laten doen. Het afgelopen jaar ben ik heel erg gaan kijken naar deze taken en hoe ik dat kan inzetten in mijn bedrijf. Ik betaal er met liefde voor dat iemand mijn podcast edit en iemand die mijn podcast helemaal uitschrijft. Dat zijn taken waar ik altijd tegenop zie en die mij niet gelukkiger maken. Het is echt een gamechanger om te kijken naar hoe jij jouw to do list vormt en waar het onder valt op deze schaal. Je kan hiermee veel productiever gaan werken.

Niet alleen op persoonlijk vlak

Zorg dat je dus altijd bezig bent met deze 4 ingrediënten om jouw doelen te behalen; de intentie, het visualiseren, actie en reflectie. Doe dit op ieder niveau van het levenswiel. Het leuke van het levenswiel is dat je deze ook op bijvoorbeeld je business kunt toespitsen. Zo staat er op mijn wiel; marketing, team aansturen, verkoop draaien, processen in kaart brengen, financiën in kaart brengen, klantcontact, nieuwe content creëren, tunnel bouwen. Bedenkt eens wat jij er op zou willen hebben, ik heb natuurlijk een eenmanszaak, maar met een groot bedrijf zullen er hele andere zaken op staan. Je kan het ook op een relatie toepassen. Met onderwerpen als vertrouwen, leuke activiteiten, noem maar op. Ik zou zeggen zoek vooral op levenswiel relatie dan vind je het vanzelf.

Je kan ervoor zorgen dat het wel het juiste moment wordt

Ga er echt mee aan de slag. Nu is het eind december, begin januari en misschien niet het juiste moment. Ga mee op de energie van alle andere mensen die nu iets aan het doen zijn. Wil je bijvoorbeeld gaan wandelen, dan heeft wandelcoach Wanda van wandawandelt.nl een challenge die je kan doen. En zo zijn er ondernemers die een cursus hebben hoe je succesvoller kunt worden of hoe jouw bedrijf meer verkopen kan draaien. Er zijn zoveel mensen die inspelen op de nieuwjaarswensen zoals de sportschool, maar dan op het niveau waar jij mee bezig bent.

Ga mee in deze energiewave en zorg dat je weet hoe jij in actie blijft. Het mooie is bij een routine is dat het in het begin lastig is maar op gegeven moment heb je door hoe het voor jou werkt. Ga aan de slag met jouw doelen en jouw levenswiel, zorg dat je in actie blijft en maak een stappenplan. Blijf reflecteren en ga schrijven in je dagboek of journal als dagboek te zweverig is. Houd mij op de hoogte als jij accountable gehouden wilt worden. Ik ben heel benieuwd waarmee jij aan de slag gaat en wat 2021 gaat brengen voor jou.  

Ik hoop dat deze aflevering je heeft geholpen met doelen stellen.