25. Vriendschappen als nomade

23 dec 2020 | Groei, Vrijheid

Hoe werkt het met vriendschappen als nomade? Heeft deze levensstijl effect op je vriendschappen?

Deze aflevering gaat over relaties zoals vriendschappen en familie. Wat betekenen deze relaties? Hoe en waarom veranderen de relaties die je hebt? Veranderen je vriendschappen als nomade?

Dit jaar kunnen we niet volgens de gebruikelijke kersttradities allemaal bij elkaar zijn en hebben we geen ongemakkelijke kringverjaardagen. Maar zeker zo tijdens de feestdagen is het belangrijk om hier weer even bij stil te staan. Ik werd geïnspireerd door een live stream waarin dit vraagstuk naar voren kwam. Het ging hier met name om de jarenlange vriendschappen die verbroken worden omdat je er gewoon niet meer uit haalt wat je de andere jaren er wel uithaalde en het enige wat je nog verbindt, het verleden is.

Ook ik heb zulke vriendschappen gekend en ik denk dat ik er nog steeds een paar heb. Puur omdat we samen ervaringen hebben gedeeld zoals naar school gaan of samen opgroeien. Maar dat betekent niet automatisch dat je het hele leven samen doorbrengt. Met familie is dat natuurlijk anders, die kies je niet en blijf je altijd op een manier aan verbonden. Maar die ook relatie kan veranderen.

Familie

Ik kom uit een fantastisch gezin. Ik hou van mijn broer, zusjes, aanhang en ouders. We zijn een hecht gezin maar zien elkaar niet elke dag, week of maand, maar we zijn wel een fijn en warm gezin. Ondanks dat heb ik mezelf niet altijd even veel in thuis gevoeld, ik weet dat dat vooral in mijn eigen hoofd zat en niet zozeer aan mijn familie lag. Dat komt omdat iedereen intelligent en hoogopgeleid is en ik de enige ben van de kinderen die HAVO heeft gedaan. Ik dacht daardoor dat ik niet zo slim was als de rest.

Nu ik een lange periode onder mijn familie ben, besef ik weer dat ik net zo slim ben maar dit op een hele andere manier uit. Ik ben nog steeds gewoon onderdeel van dit gezin. Maar dit zijn de lessen die je soms moet leren of je ogen geopend moeten worden. Ik denk dat ieder gezin hierin zijn eigen struggles heeft.

 “Ik maakte altijd geintjes dat ik ‘seizoensvrienden’ had.”

Vriendschap

Ik werd dus getriggerd voor deze podcast door een livestream, waarin het ging over het opgeven van oude vriendschappen. Af en toe moet dat echt gebeuren dut geld voor vriendschappen en voor familie. Ik ben iemand die vaak afstand neemt van mensen en dat gebeurt soms bewust, maar vaak ook onbewust. Met mijn nomadische levensstijl is er ook een vorm van afstand van mensen thuis en ik denk dat ik zo toch meer voor mezelf ben gaan staan. Maar die keuze heeft ook veel invloed op mijn vriendschappen en dat vind ik wel heel moeilijk. Ik ben iemand die heel hecht in vriendschappen kan duiken maar die af en toe ook heel snel verwateren. Vroeger had ik vooral in de zomer vrienden. In de zomer ging ik veel uit en naar festivals dus ik had veel vrienden die daaraan gekoppeld waren. Ik zag hun dus alleen in de zomer.

Op de middelbare school had ik elk jaar wel een beste vriendin, het jaar erna was het vaak toch weer een andere. Ik had wel vrienden die meerdere jaren meegingen maar het veranderde gewoon heel veel. Dit heb ik altijd heel moeilijk gevonden, dat ik geen hecht vriendenclubje had of nooit ergens bij hoorde. Ik dacht altijd dat je een vaste vriendengroep hoorde te hebben. Een tijdje heb ik dat gehad bij de scouting, maar ik moet zeggen dat ik daar nu eigenlijk geen contact meer mee heb.

“Ik geloof dat mensen in je leven komen om je een les te leren.”

Uit elkaar groeien

De meiden van de scouting zijn allemaal fantastische en ergens mis ik ze ook wel. Maar ik weet dat het goed is dat we uit elkaar groeien en dat hoort er ook bij. Dat heeft er voor mij dus altijd al bij gehoord, vriendschappen die uit elkaar groeien. Ik geloof dat mensen in je leven komen om je een les te leren. Soms leer je die les heel snel en soms zijn mensen heel lang in je leven en ga je samen door ervaringen en emoties. Dat is mooi maar dat hoeft niet te betekenen dat je voor het leven aan elkaar verbonden bent. Ik heb veel vriendinnen die waarmee ik hele intense jaren mee heb gehad maar die ik vandaag niet meer spreek. Dat betekent niet dat ik minder van ze ben gaan houden. Die mensen zijn nog steeds een onderdeel van wie ik ben geworden.

Een vriendin die ik al een jaar of 4 niet heb gesproken, beschouw ik nog steeds als een van mijn beste vrienden. Het betekent niet dat deze vriendschap niets meer waard is omdat we geen actieve vriendschap hebben. Af en toe spreek ik met een vriendin, waarvan ik weet dat ze mijn podcast luistert, die ik 18 jaar geleden heb leren kennen. De eerste jaren waren heel intens en dat was denk ik de meest intense vriendschap die ik heb gehad. Ik was niet op haar bruiloft en dat vind ik heel logisch, omdat wij toen geen actieve vriendschappen hadden. Maar als we elkaar zien is er niets tussen ons verandert. En dat vind ik het mooie aan vriendschappen, dat ze bij mij vaak tijdloos zijn.

 Interesses

Vriendschappen veranderen soms omdat je interesses niet meer overeenkomen. Er zijn altijd onderwerpen die je echt aan mensen verbindt. Zo heb ik vrienden gehad waarbij het alleen maar ging over jongens en relaties, dit kwam dan vooral uit het uitgaan. Op een gegeven moment zei een vriendin tegen mij, toen ik in een hele lange knipperlichtrelatie zat, dat ze de strubbelingen leuk vond die ik vertelde maar er wel een beetje klaar mee was. Ze wilde niet meer dat ik bij haar aankwam met liefdesverdriet als het weer eens uitging. Die vriendschap is vervolgens best wel veranderd omdat ik wist dat ik niet meer bij haar terecht kon.

Zelf ben ik er ook tegenaan gelopen dat een vriendin bezig was met een jongen waarvan ik dacht dat het toch nergens op uit zou lopen en zij dit ook wel wist, dus waarom die fout maken. Dus de onderwerpen waaruit je vriendschap is ontstaan veranderen heel erg. Zo is werk een thema geweest in veel vriendschappen. Veel van mijn vrienden zijn een langere tijd werkloos geweest. Ik heb mezelf nooit als werkloos bestempeld ondanks dat ik nooit een vaste baan heb gehad of actief op zoek ben geweest. Maar ik sta hier gewoon heel anders in.

Voor mij is het niet logisch dat je levensgeluk afhangt van je werk, dus ik snap heel veel van die zaken niet. Daarentegen zijn er genoeg mensen die mijn levensstijl niet snappen of niet snappen waarom ik zo een hang naar vrijheid heb. Of waarom ik niet op zoek ben naar een vaste relatie, vast huis of vaste baan. Dat zorgt ervoor dat vriendschappen kunnen veranderen.

 “Het zit heel veel in de communicatie.”

Verbinding

Nu heb ik vaak vrienden waar ik eigenlijk niets gemeenschappelijk mee hebt of die niet snappen waarom ik iets doe, of wat ik doe. Tijdens mijn studie snapte mensen al nooit wat ik deed met creatieve therapie. Het is heel vaag en mensen komen niet verder dan dat ik door middel van knutselen mensen hielp met hun problemen verhelpen. Maar hoe dat werkelijk ging of hoe mijn dagen eruit zagen wisten mensen niet, zij wisten niets over de ervaringen en bedreigingen die ik naar mijn hoofd heb gekregen. Daar heb ik ook niet vaak over verteld dus dan is dat ook logisch. Ditzelfde was met mijn festival werk. Mijn familie heeft eigenlijk nooit begrepen wat ik daar deed tot ik ze meenam. Zij zagen hierbij een andere kant van mij en zo werd het opeens helder. Ook nu weet iedereen dat ik Pinterest coach en business coach ben maar wat doe je dan allemaal. En ben je als digital nomad dan op vakantie of aan het werk. Allemaal zaken die mensen niet snappen als jij zelf geen inzicht geeft in wat je doet. Als je hierin zelf bewuster bent van wat je deelt en dus de verantwoordelijkheid neemt om te delen, krijg je meer verbondenheid. Je hoeft dan niks gemeenschappelijks te hebben maar je snapt elkaar wel beter.

Zo denkt mijn nichtje van 3,5 dat ik scheidsrechter ben. In een gesprek met de buren ving zij op dat ik Pinterest coach was en ik denk dat zij hierin coach en scheidsrechter heeft gekoppeld. Een kind vraagt dan niet door maar dat geldt voor de meeste mensen. Ze zullen niet verder vragen als jij vertelt wat je doet. Terwijl mensen je beter zullen begrijpen als je een anekdote hebt of resultaten laat zien. Zo kun je andere er deel van laten uitmaken. 

Vriendschappen veranderen

Een vriendschap verandert nou eenmaal, dat is logisch. Soms groei je met elkaar mee en soms ook niet. Dat betekent dus niet dat je niet meer om die persoon geeft. Zoals ik zei geef ik nog steeds zielsveel om die vriendin die jarenlang mijn beste vriendin is geweest, maar waar ik nu geen contact meer mee heb. Ik weet dat als we iets van elkaar voorbij zien komen op facebook we echt hopen dat het goed gaat met de ander. Ondanks dat ik haar niet spreek weet ik dat het in de basis goed zit. 

“Deze opmerking is mij mijn hele leven bijgebleven.”

Grenzen stellen

Het is belangrijk om grenzen te stellen binnen vriendschappen en relaties. Een opmerking die iemand 13 jaar geleden heeft gemaakt is hier een voorbeeld van, deze opmerking is zo in mijn geheugen gegrift. Mensen die mij wel eens persoonlijk hebben gezien, weten dat ik best veel eczeem heb. Vooral vroeger zat ik vaak onder het eczeem en dit speelt op bij stress. Dus tijdens festivals zat ik vaak onder het eczeem. Toen ik in 2007 de uitslag kreeg van mijn HAVO examen maakte een vriend de opmerking dat ik toch altijd uitslag had. Op dat moment vond ik het grappig want het is gewoon zo. Maar toch is deze opmerking mij mijn hele leven bijgebleven.

Dat is omdat deze opmerking mij zo bloot legde en mij zo kwetsbaar maakte op het moment. Het ging over mijn eczeem, een onderdeel van mij waar ik niets aan kan doen en ik vond het zo moeilijk dat iemand daar een grapje van maakte. Dat komt ook omdat ik zelf nooit had aangegeven dat dit een grens is. Een grapje ten koste van mij. Op het moment dacht ik daar niet zo bij na dat het mij zo raakte. Het is echt een goed voorbeeld hoe je elkaar in vriendschappen niet genoeg respecteert of kent om te weten wat een grens is en wat niet. Deze vriend of kennis had kunnen weten dat eczeem een kwetsbaar onderwerp in mijn leven is.

Het feit dat ik 13 jaar later nog steeds bewust ben van die opmerking, precies weet wat ik aan had en waar we waren, geeft aan dat het een pijnlijk moment was. 

Respect

Naast grenzen aangeven is het zo belangrijk om elkaar te respecteren. Als een vriendschap eindigt moet je dat ook van elkaar respecteren en op een respectvolle manier afsluiten. Als een vriendschap jou niet meer dient, kan je deze heel makkelijk laten doodbloeden en dat is vaak ook niet erg. Maar als je er bewust van bent dat het jou niet meer dient en de ander wel, heb dan het respect om dat op een nette manier af te sluiten.

Ik vind het lastig dat vriendschappen verwateren maar vaak gebeurt het gewoon. Ik heb niet veel intense vriendschappen gehad waar ik echt actief heb gezegd dat het klaar is, maar meestal heb je dat ook pas later door. Als een persoon negatief is en je daarom niet wil afspreken of als het juist altijd jouw initiatief is om af te spreken dan stop je daar ook mee. Maar als je echt weet dat een vriendschap eindigt, dan is het wel aardig om te vertellen. Dit hangt natuurlijk wel af van de relatie onderling. Als bij mij een vriendschap begint te verwateren vind ik dat ook niet heel erg omdat ik juist zoveel tijdloze vriendschappen heb. Maar het is zeker iets om over na te denken. 

“Als een vriendschap niet heel actief is, betekent dat niet dat deze niet diep is”

Diepe vriendschap

Het blijft een beetje een gek onderwerp om het over te hebben maar ook wel weer een mooi onderwerp. De lessen die je er zelf uithaalt en welke je kan leren. Niet elke relatie hoeft iets concreets met zich mee te brengen, het kan ook gewoon een goed gevoel of het samenzijn zijn. Het hoeft niet altijd een grote les te zijn. De vriendschap die ik al 18 jaar met iemand heb, waarmee ik zoveel lief en leed mee heb gedeeld, verandert maar het neemt niet weg dat we er voor elkaar zijn. Ik heb vrienden waarmee ik midden in de nacht bel terwijl ik aan de andere kant van de wereld zit. 

Vriendschappen veranderen en dat is prima. Dat is de grootste les die ik wil meegeven zo voor de kerstdagen. Ik ben ook erg benieuwd hoe jij hierin staat. Wat betekent vriendschap en familie voor jou en hoe geef jij dat vorm? Ik ben vooral benieuwd naar de vrienden die ik in deze aflevering heb behandelt en die dit luisteren, want ik weet dat ze dat doen. Heb je jezelf herkent in dit verhaal?

Ik wens jullie een paar mooi laatste dagen van 2020. Ik hoop dat je fijne feestdagen hebt, het einde van het jaar mooi en rustig mag verlopen en je mooi 2021 ingaat.