24. Reizen plannen als nomade

16 dec 2020 | Vrijheid

Reizen plannen als digitale nomade

Deze aflevering gaat over het plannen van reizen als nomade. Als nomade reis je anders dan wanneer je op vakantie gaat. Ik ga je meenemen in het proces van een reis plannen als nomade.

Tijdens corona voelt het nu wat gek om het te hebben over het plannen van reizen. De komende tijd, in ieder geval tot half januari, kunnen we niet reizen. Maar ik verwacht dat dat misschien nog wel iets langer gaat duren. We hopen natuurlijk dat we eerder kunnen maar de gezondheid van de hele bevolking staat voorop. Zodra we weer mogen is het fijn om een plan te hebben waar je heen gaat en hoe je dat gaat doen. Als je normaal reist heb je misschien een vast plan met meerdere plaatsen of een zee van vrijheid. Als je op vakantie gaat prop je alle hoogtepunten in die ene week. Als nomade is het idee dat je echt rustiger gaat reizen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?

“Hou jij van warmte en wil je de zon opzoeken of hou je toch meer van de kou.”

Weer

Kijk naar welk klimaat jij prettig vindt en kies daar je reizen op uit. Ik heb een paar reizen naar IJsland gemaakt en deze waren in het najaar, terwijl het weer het beste is tussen mei en september. Toch ging ik in september en november omdat dit ook een prima periode is en het dan nog helemaal niet zo extreem koud is. Dit heb ik dus wel goed op het weer uitgezocht. Een reis die volledig op het weer is gebaseerd was mijn trip in het najaar van 2019. Ik ben begonnen in Slovenië en vanuit daar de zon gaan volgen. Ik kwam in Kroatië en nadat ik daar een heerlijke zonnige 1,5 week heb gehad ben ik doorgetrokken naar Malaga. Ook dat is een zonnige plek, maar toen het weer daar weer wat minder werd ben ik naar Gran Canaria gegaan. Zo heb ik dus 3 maanden lang rondgereisd naar zonnige plekken. Ik hou van een warm klimaat maar ik kan me ook indenken dat ik naar andere plaatsen zou gaan. Kijk dus wel van te voren naar het weer. Wil je echt weten hoe je mooie vergelijkingen kan maken van locaties in bepaalde tijden, dan kan je naar ClimateList gaan. Hier vind je een goed overzicht van regenseizoenen, zonuren en noem maar op.

“Ik voel me in Bulgarije veiliger op straat dan wanneer ik in Utrecht of Amsterdam loop ‘s nachts”

Politiek

Vooral als vrouw zijnde is het belangrijk om te weten hoe veilig het is om in je eentje over straat te kunnen. Nou ga ik eigenlijk in het donker het liefst niet in mijn eentje over straat als ik reis. Toen ik voor het eerst vertrok in 2017 naar Bulgarije zei mijn vader van te voren; “Je moet niet in het donker in je eentje over straat lopen, want in Bulgarije worden nog steeds vrouwen op straat verkocht.” Nu voel ik me in Bulgarije veiliger op straat dan in Utrecht of Amsterdam. Maar ik vond het wel bijzonder dat dat vooroordeel er nog zo aan kleeft. Terwijl dat dus eigenlijk helemaal niet meer zo is. Natuurlijk zijn er landen waar je niet heen wil in je eentje als vrouw zijnde, maar zoek het van te voren even op. Als ik ergens heen wil maar niet in mijn eentje, zorg ik ook altijd dat ik mensen leer kennen die daar ook heen willen. Zo kan ik die plekken alsnog bezoeken. Maar lees je dus vooral goed in over de politieke situatie en hoe veilig je er bent als vrouw. Een goede check hiervoor is NomadList.com. Hier vind je alle steden over de hele wereld en die worden gerankt op bijvoorbeeld veiligheid voor vrouwen. Daarnaast kun je daar ook vinden wat het kost om een maand ergens te leven en dergelijke, dus kijk daar vooral even op.

Taal

Zeker nu tijdens corona is het belangrijk om te weten hoe goed jij je kan redden in de taal van het land waar je bent. Als ik vloeiend Spaans kon spreken was ik al veel eerder naar Spanje gegaan, maar mijn talenknobbel is niet veel groter dan Engels, Nederlands en in het Duits kan ik mezelf een beetje redden. Dit zorgt er nu voor dat ik in deze periode niet veel kan reizen. Als ik namelijk wel in het ziekenhuis opgenomen wordt dan wil ik mezelf wel kunnen redden in de taal. Zoals je in aflevering 20 hebt gehoord, werd ik ziek op reis en hebben we met Google translate kunnen duidelijk maken dat ik een dokter wilde zien. Stel je krijgt corona en je moet worden opgenomen in het ziekenhuis hoe kut is het dan als je geen Spaans spreekt en je een dokter hebt die geen Engels spreekt. Dan ga je echt niet elke keer je telefoon halen. Dus ik heb voor mezelf nu als regel dat ik niet naar de plaatsen toe ga wanneer ik de taal niet spreek. Gewoon om mezelf wat meer veiligheid te geven.

“Met de hele klimaatverandering wil ik eigenlijk zo min mogelijk vliegen”

Manieren van reizen

Er zijn veel verschillende manieren van reizen. Je kan met de auto gaan of met de bus, trein, boot en natuurlijk met het vliegtuig. Ik wil minder gaan vliegen maar dat is wel lastig, als digital nomad ben je namelijk veel in het buitenland. Zodra ik me weer veilig genoeg voel om te reizen dan ga ik weer, maar dan ga ik minder vaak vliegen. Zo ben ik vorig jaar vanuit Nederland eerst naar Malaga gevlogen, vanuit daar naar Gran Canaria en vanuit daar naar Fuerteventura. Nu zou ik hooguit naar Malaga vliegen en vanuit daar de boot nemen naar de Canarische Eilanden en tussen de Canarische Eilanden ook met boot in plaats van het vliegtuig. Ondanks dat het goedkoper is om te vliegen, vind ik het belangrijk om na te denken wat voor voetprint je achterlaat. Ik heb vaker hele lange busritten gemaakt omdat ik zo goedkoop mogelijk uit wilde zijn. Toen ik terug ging vanuit Kroatië naar Nederland voor mijn vlucht naar Malaga, wilde ik eigenlijk gaan vliegen. Dat scheelt heel veel tijd. Maar ik kon die vlucht niet boeken omdat mijn creditcard was geblokkeerd en ging ik dus met de nachtbus. De nachtbus vanuit Split stopt in München en vanuit daar moet je overstappen op een andere lijn en ben je dus uiteindelijk twee nachten onderweg. Het is een reis van 28 uur en dan heb je nog de hersteltijd. Je hebt dan 2 nachten in een bus gezeten dus je bent helemaal gebroken. Het busticket kostte maar €30,- maar dan ben je dus wel gesloopt en kun je niet werken. Nu zou ik dus eerder iets meer betalen en met de trein gaan zodat ik nog gewoon kan werken. Dat is in een trein toch echt comfortabeler dan wanneer je dat in een bus doet. Zo verlies je niet teveel tijd. Dus kijk niet alleen naar de reistijd maar ook de nasleep ervan, want dat kan echt veel effect hebben.

“Het leven als nomade in het buitenland kan best eenzaam zijn.”

Voordeel van plannen

Ik ben nomade geworden om de vrijheid die ik heb. Maar toch zijn er redenen waarom je dingen beter van tevoren kunt plannen. Bij tickets is het vaak zo dat deze goedkoper zijn hoe eerder je boekt. En kosten spelen toch best wel vaak mee bij een nomade. Dus hou dat in je achterhoofd. Een ander voordeel is dat er mensen op visite kunnen komen als jij van tevoren dingen plant. Soms wil je gewoon je vrienden wat langer zien of je oude vertrouwde mensen om je heen. In november 2019 in Gran Canaria had ik als voordeel dat ik van te voren wist dat ik daar zat en we dus ook tickets konden boeken voor mijn zusje. Dat was heel fijn om gewoon even met mijn zusje daar te zijn, even dat vertrouwde gevoel. In december wist ik dat ik in januari en februari weer zou gaan, dus kon mijn zusje weer 10 dagen op bezoek komen. Het kan echt een voordeel zijn om bezoek te krijgen van je thuisfront. In oktober 2017 wilde ik graag mijn verjaardag met iemand vieren maar ik wist gewoon nog niet waar ik zou zijn waardoor het niet gebeurd is omdat de tickets veel te duur waren. Zeker gezien ik niet zeker wist waar ik was. Dus wil je mensen op bezoek hebben, leg dan een bepaalde planning vast.

“Het heeft mij ik denk in totaal toch wel ruim €100 gekost omdat ik even niet oplette”

Nadeel van plannen

Een nadeel van plannen kan zijn dat het je veel geld kost omdat je dingen te ver van tevoren hebt geboekt. Mijn verjaardag in 2018 was ik in Slovenië. De dag voor mijn verjaardag hebben we mijn verjaardag gevierd en dat was echt heel leuk en gezellig. De dag zelf zat ik met een kater in de bus om naar Ljubljana te gaan en vanuit daar zou ik de bus nemen naar Kroatië. Het hele Kroatië gedeelte had ik al geboekt, de bussen en hostels stonden allemaal al vast. Ik had bedacht dat ik op mijn verjaardag in Zagreb wilde aankomen zodat ik dan gratis in het hostel mocht overnachten. Ik zat dus met mijn brakke hoofd op mijn verjaardag in de bus naar Ljubljana. En toen was ik met iemand in gesprek terwijl ik mijn ticket naar Zagreb aan het boek was. Doordat ik in gesprek was heb ik een ticket geboekt voor de verkeerde dag. Op zich is dat niet zo’n heel groot probleem en dat heb ik wel vaker gehad. Maar het probleem was dat de bus te laat in Ljubljana aankwam en ik daardoor mijn ticket niet meer kon wisselen bij de buschauffeur. Ik kreeg woorden met de buschauffeur, het was mijn verjaardag, ik had honger en een kater dus dat was echt een rot moment. Ik dacht screw it, ik pak gewoon de bus weer terug naar Bled, daar zijn mijn vrienden nog een dag en het is mijn verjaardag dus ik wil een leuke dag. Ik ben dus weer in een bus terug naar Bled gestapt en heb een hele leuke dag gehad. Het nadeel was dus alleen dat de overnachtingen in Kroatië al geboekt waren. Dus toen ik een dag later in het hostel in Zagreb aankwam moet ik dus wel betalen voor die kamer. Toen ik vervolgens in het dorpje bij de Plitvice lakes aankwam had ik daar dus ook al een nacht gemist en moest ik die ook nog betalen. Daarnaast moest ik dus ook nog een nacht extra boeken omdat ik daar langer wilde blijven. Gelukkig had ik wel gemaild met ze dus konden ze het wisselen in de planning maar ze hadden mij ook het volledige bedrag opnieuw kunnen laten betalen omdat ik een no show was. Het kostte mij €100,- omdat ik even niet oplette. Nu is dat niet zo’n ramp maar voor veel mensen kan dat wel een verschil maken. Zo ken ik mensen die een jaar lang gereisd hebben met €500,- wat ik echt te bizar voor woorden vind. Ik geef meer dan dat uit in een maand op reis, dus dat is voor mij echt rocket science. Maar als je langzaam reist en je tijd ruilt voor kost en inwoning is het haalbaar. Dat kan dus interessant zijn maar ik denk dat het lastiger is als je locatie onafhankelijk werkt. Dan moet je namelijk dus al werken om je kost en inwoning te verdienen.

Opgejaagd gevoel

Ik heb mezelf de rest van die reis in Kroatië erg opgejaagd gevoeld omdat mijn vliegticket naar Nederland al vast stond. Ik had dus steeds minder tijd om ergens te zijn en het liefst wil ik op een plek langer blijven als ik reis. Omdat dat een fijner gevoel geeft en ik niet alles in 2 dagen wil zien. Dus die reis heeft mij geleerd om niet te ver naar voren te plannen en alles heel erg ruim te houden. Mijn reisschema ziet er nu heel anders uit zodat ik niet te overhaast verder moet reizen.

Plannen via Pinterest

Mensen vinden het altijd heel gek als ik vertel dat ik mijn reizen plan via Pinterest. Eigenlijk is het heel logisch als je je realiseert dat ik natuurlijk Pinterest marketeer en Pinterest coach ben geweest. Maar niet veel mensen doen het op die manier. Ik plan mijn reizen dus heel erg op de locaties waar ik heen wil en op de afbeeldingen van de landschappen. Zodra ik dan dus een mooie plek voorbij zie komen dan sla ik die op in Google Maps. Vervolgens krijg ik dus allemaal sterretjes in Google Maps en kan daar weer een mooie reis uit ontstaan. Ik vind het een hele leuke manier en raad je dit ook zeker aan. Maak borden van plekken waar je graag heen wilt en als je daar mee bezig bent dan zal je er ook sneller heen gaan. Je hebt dan namelijk een beeld in je hoofd en daar wil je dan gewoon naar toe.

Ik raad je dus aan om gedeeltelijk je reizen van tevoren te plannen zodat het goedkoper is en je mensen op visite kan krijgen. Maar kijk er mee uit hoeveel je plant. Het hangt ook ontzettend af van jouw manier van reizen dus kijk daar ook vooral naar. Ik heb hier ook nog een blog artikel over geschreven, dus lees die ook vooral.