23. Digital detox

9 dec 2020 | Groei

Wat is een Digital detox

In deze aflevering gaan we het hebben over een digital detox. Wat is voor mij een digital detox, waarom en hoe doe ik dit?

Voor iedereen kan een digital detox anders zijn. Voor mij betekent het dat ik mijn telefoon niet gebruik, niet online ben op social media, mijn mail niet check en niet non stop door apps swipen. Dus echt even bewust omgaan met mijn schermtijd. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn telefoon te blokkeren en een schermtijd in te stellen. Ik ben echt gek op deze functie van de Iphone. Mijn telefoon is dus zo geblokkeerd dat ik niet afgeleid wordt door alle apps zoals Instagram, Facebook, email, Postnl en alle andere apps die ik nutteloos open. 

“Ik merkte dat ik gewoon niet zo lekker in de race zat.”

Waarom deze digital detox?

De afgelopen maand zit ik niet zo lekker in mijn werk flow. De reden hiervoor is dat de tweede Corona-golf is begonnen en het voor mij nu dus helder is dat ik het komende half jaar niet naar het buitenland zal gaan. Ik zal de komende tijd dus vooral thuis bij mijn ouders zitten en ook daar had ik wel wat oordelen over. Ik vond het toch een beetje een teleurstelling, want ik ben 35 en woon bij mijn ouders. Dat is niet helemaal hoe ik in het leven wil staan. Maar aan de andere kant woon ik nu officieel bij mijn ouders en zodra het weer kan, ben ik weer de hort op en heb ik weer het leven waar ik van geniet. Een mindset dingetje waar ik dus overheen moest.

Daarbij zijn ze bij ons aan de overkant nu al maanden aan het verbouwen, ik slaap slecht en dat zorgt ervoor dat ik nogal overprikkeld ben. Mijn Engelstalige coach hield een ‘overwhelm workshop’, omdat naast mij eigenlijk al haar coachees last hadden van overprikkeling. Hierdoor ben ik hier bewust mee aan de slag gegaan en minder gaan werken maar ook mijn eigen cursus, Leven als nomade, doorlopen. Ik kwam er achter dat ik dus niet altijd doe waar ik gelukkig van wordt maar mijn tijd verspil aan mijn telefoon. Mijn coach gaf aan dat een digital detox dan een goed idee is.

Excuses

Mijn eerste gedachten hierbij was dat het helemaal niet haalbaar was voor mij. Ik begon met allemaal excuses en op dat moment dacht ik; ho, dit is precies waarom ik het nodig heb, omdat de stemmetjes in mijn hoofd weer de overmacht krijgen en ik dus niet meer volledig focus op wat ik zelf wil. Dus ik besloot toch de digital detox te doen in het weekend. Voorheen had ik als excuus dat het niet kon omdat ik iedere week een weekoverzicht op mijn blog plaats dus foto’s moest maken. Maar dat doe ik tegenwoordig niet meer dus dat excuus kan niet meer. Ik kon dus mijn telefoon echt helemaal weg leggen zonder dat er problemen van komen.

Maar hoe?

Vanaf die vrijdag 19.00 zou ik dus offline gaan. Wel mocht ik van mezelf op mijn laptop om een cursus te volgen als ik daar zin in had maar ik zou niet gaan netflixen. Het idee was dus dat ik mijn telefoon zo min mogelijk zou gebruiken en dan alleen als het nodig was. Ik heb mijn telefoon op vliegtuigmodus gezet en vervolgens de schermtijd ingesteld van 00.00 tot 23.59. Mijn telefoon was dus de hele dag afgeschermd en heel veel apps uitgesloten van gebruik. Ik kan dan nog wel in Google Maps, het weer opzoeken, foto’s bekijken en bankieren. Maar het voornaamste is dus echt dat ik niet ga scrollen, spelletjes ga doen, social media of mijn mail open.

Wel heb ik iedere ochtend mijn Spaanse les gedaan en mijn nachtrust bijgehouden. Maar dit zijn dus dingen waar ik zelf iets uithaal en belangrijk vind om te doen. Mijn laptop mocht ik dus wel gebruiken maar niet voor netflix, mail en socials. Deze regels had ik voor mijzelf zodat ik echt meer rust en bezinning zou krijgen.

“Als ik mijn telefoon niet als afleiding heb, pak ik dus veel sneller een boek of schrijf ik in mijn dagboek.”

Lezen en schrijven

Ik lees ontzettend graag en ik weet dat ik gelukkig ben als ik aan het lezen ben. Als ik merk dat ik geen boeken meer lees dan ben ik eigenlijk niet gelukkig en ben ik van hot naar in her aan het racen. Ik neem dan geen tijd meer voor mijzelf. De boeken die ik lees zijn bijna nooit fictie maar vooral zelfhulpboeken en alles over business. Ik ben daar dus wel veel mee bezig en geniet er ook echt van. Nu heb ik dus veel meer de neiging om een boek te pakken of in mijn dagboek te schrijven. Ik heb dus veel meer mijn eigen rust opgezocht en gedaan waar ik echt gelukkig van word.

Telefoongebruik

De eerste les die ik heb geleerd is dat ik mijn telefoon echt veel te vaak gebruik. Het zit zo in mijn routine om mijn telefoon erbij te pakken. Als ik eet is mijn impuls om mijn telefoon te pakken omdat ik dan altijd een spelletje speel. Op die manier kon ik mijn spelletjestijd beperkt houden gezien ik nogal de neiging heb om hieraan verslaafd te raken. Maar dat betekent nu dus wel dat als ik een boterham eet, ik automatisch mijn telefoon erbij pak. De afgelopen maanden is mijn schermtijd al veel naar beneden gegaan maar het kan nog veel beter.

“Ik schoot meteen in regelmodus en wilde mijn eigen grens over gaan”

Teveel invloed van andere

Ik laat mijn plannen vaak teveel beïnvloeden door anderen. Zo zat ik aan het ontbijt op zaterdag en ging de huistelefoon. Ik had op Instagram gezegd dat als je mij nodig had, je mij kon bellen op de huistelefoon van mijn ouders. En zo belde dus mijn schoonzusje om te vertellen dat mijn nichtje nieuwe laarzen had en deze heel graag wilde laten zien aan mij. Mijn nichtje is echt mijn favoriete persoon dus als zij vraagt of ik langs wil komen dan moet ik dat ook gewoon doen. Ik had nog geen concreet plan voor het weekend maar ik had wel als idee dat ik echt even tijd voor mijzelf wilde, focussen op lezen en schrijven. Maar ik maakte mijzelf zo dus weer ondergeschikt aan de plannen van iemand anders. Vervolgens vroeg mijn vader of ik de auto mee zou nemen en dat mijn zusje misschien wel opgehaald wilde worden. Zonder telefoon is het lastig om dit te checken en zo twijfelde ik er dus aan om voor het gemak toch mijn telefoon dan mee te nemen. Maar moest ik dan mijn eigen regels gaan breken terwijl we niet eens wisten of mijn zusje überhaupt opgehaald wilde worden? Dit was zo’n eye opener en dat terwijl ik dus pas 2,5 dag offline was, hoe zou het dan zijn als ik het een week zou doen.

“Het deed mij realiseren dat ik dit gewoon moet gaan voortzetten.”

Weekend

Ik sprak mijn broer bij mijn nichtje en daar vertelde ik over mijn digital detox en hoe fijn dit was. Hij reageerde met de vraag, is dat niet gewoon weekend? Ik realiseerde dat ik wil dat al mijn weekenden zo zijn. Maar waarom moet ik mezelf opleggen dat ik mijn telefoon niet bij me kan hebben of dat ik niet op social media moet gaan. Voorheen waren mijn weekenden ook erg afgebakend en had ik voor mezelf als regels dat ik in het weekend niet op mijn telefoon zou zitten of op social media. Maar gezien de bouwvakkers altijd door de week aan het werk waren, kon ik heel veel dingen doordeweeks niet en in het weekend wel. Wat er dus in resulteerde dat ik video’s of podcasts altijd in het weekend opneem omdat er dan geen ruis was. In de afgelopen maanden ben ik dus ook in het weekend gaan werken en had ik dus minder rust.  

Meer detoxen is niet moeilijk

Het is ook niet zo moeilijk en ik wilde dit echt veel vaker doen. Dit is juist het goede moment om te proberen want door corona doe ik toch al niet zoveel. De echt goede vrienden hebben als het goed is allemaal het telefoonnummer van mijn ouders, dus die kunnen mij prima bereiken. En anders staat het in het telefoonboek of kunnen ze me een keer mailen met de vraag wat mijn nummer is. Ik ga mijn eigen regels aanscherpen en mijn telefoon vaker boven laten. Dan ben ik namelijk veel concreter in de tijd die ik werk en de tijd die ik vrij ben. Nu plan ik mijn vrije tijd en ook mijn offline tijd in. 

“Dopamine shotjes bij alle likes”

Meer rust

Dit alles heeft voor mij als doel om echt meer rust te krijgen. Ik merk dat de verslaving om alle apps te openen zo dichtbij zit. Je krijgt dopamine shotjes wanneer je een like krijgt. Ik dacht niet dat ik die dopamine shotjes had bij alle likes en dergelijke, maar het zit er zo ingebrand. Dat is echt iets waar ik op wil letten en ik kan me indenken dat jij dat misschien ook hebt. Het lijkt misschien hersenloos om even te scrollen op Instagram, maar ik merk dat als ik een half uurtje zit te scrollen ik daarna echt even moet bijkomen. Terwijl het in mijn hoofd het scrollen juist even bijkomen is van het werken. Maar als ik dus eerst werk en dan ga scrollen, moet ik dus dubbel zo lang bijkomen en dus veel langer pauze houden.

Nieuwe regels

Ik ga dus minder lamlendig doen en met een duidelijk doel en tijdskader op de socials. En als ik dat doe dan via mijn laptop omdat ik er dan minder in vast gezogen wordt. De regels voor mijn schermtijd zijn weer strenger, ze zijn nu zo ingesteld dat ik elke dag van 10 tot 17.30 mijn telefoon volledig kan gebruiken en daarbuiten zoveel mogelijk afgeschermd. Voorheen was dit 19.00 dus het verschil is niet heel groot, maar het zijn de kleine stapjes waarmee je verder komt. Ik ga dus minder online zijn en plan voortaan een sociaal kwartiertje in tijdens mijn werkdag. Zo zit ik niet meer tussen het werken door op mijn telefoon.

Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit voor jou is. Hoe vaak pak jij de telefoon en houd je deze erbij, hoeveel uur spendeer jij op jouw telefoon? Ik zat afgelopen week 23% minder op mijn telefoon dan normaal en heb een gemiddelde schermtijd van 2 uur per dag. Dit zat eerst op 4 tot 5 uur per dag dus ik ben er heel trots op dat ik dit heb weten terug te brengen. Ik zal binnenkort gaan delen hoe het voor mij is en of ik daadwerkelijk die rust en vrijheid bezinning heb ervaren door minder online te zijn. Ik ben benieuwd hoe het voor jou zal zijn en of jij hiermee aan de slag gaat, laat het mij vooral weten op Instagram.