22. De struggles als digital nomad

2 dec 2020 | Vrijheid

Welke struggles kan je hebben als digital nomad?

Deze aflevering gaat over de struggles die je hebt als digital nomad. Het leven als nomade is fantastisch maar het heeft soms ook een downside. Ik heb een lijstje gemaakt van alle struggles waar ik tegenaan loop als digital nomad.

Tijdens mijn ‘digital detox’ weekend was ik aan het opruimen. Ik had gedroomd over een dag die ik had in Fuerteventura vorig jaar, dus ik pakte mijn dagboek van die periode erbij. Ik kwam een lijstje tegen met alle struggles die je kan hebben als je als nomade leeft. Een leven als nomade is fantastisch en ik kan het iedereen aanraden maar soms heeft het ook een downside. Tijdens de coronacrisis is dat bijvoorbeeld dat ik geen eigen huis heb en dus toch altijd een beetje te gast ben. Over het algemeen is het fantastisch en ik houd van het reizende leven. Niet weten waar je de volgende week bent of mooie tochten maken. De vrijheid hebben om te kiezen waar je kan gaan en staan waar je wilt. Ik hecht niet zo veel waarde aan een plek als thuis. Tenzij ik mij heel rot voel maar dat is ook weer te verhelpen. Daarover in een andere podcast meer. Terug naar de struggles en dat lijstje uit mijn dagboek. 

“De hele vloer van haar bed tot de badkamer, lag vol met kots”

Luidruchtige kamergenoten

Op reis ben ik iemand die lekker vroeg gaat slapen en ik ben dus helemaal geen uitgaanspersoon. Ik vind het juist heel fijn om een eigen ritme te creëren, vroeg op te staan en avontuur te hebben voordat iedereen wakker is. Gelukkig slaap ik heel vast dus word ik niet wakker van mensen die de kamer in komen of dergelijke. Maar ook ik heb de afgelopen jaren mijn fair share of luidruchtige kamergenoten gehad. Op Fuerteventura verhuisde ik van een 8 persoonskamer naar een 2 persoonskamer omdat ik niet lang genoeg geboekt had. Mijn bed werd gevuld met Lars, een 60/70 jarige man uit Zweden. Mijn nieuwe kamer was tegenover deze kamer, maar ik hoorde zelfs aan de overkant dat Lars ontzettend hard snurkte. Het bleef niet alleen bij snurken, hij ging vaak ook schreeuwend ‘s nachts naar de wc. Vanuit mijn kamer was het al vervelend, laat staan als je bij hem op de kamer lag. Snurkers zijn er altijd, maar soms heb er wat bijzondere gevallen bij. Zo werden er in Montenegro elke avond drankspelletjes gedaan, niet mijn ding dus. Er was een meisje net na het eten aangekomen, maar ze deed direct mee met de spelletjes. Een mooie manier om iedereen te leren kennen. Ik sliep met haar op een kamer dus ik dacht, ik zie haar morgen en maak dan kennis met haar. Rond 05.30 werd ik wakker omdat zij maar bleef overgeven. Gelukkig sliep ik in een bovenste bed want de hele vloer van haar bed tot de badkamer lag vol met kots. Na een ochtend overgeven heeft ze alles schoongemaakt en schaamde ze zich zo erg dat ze heeft uitgecheckt. Dit was echt een bizar moment.

Geen werkende wifi

In Fuerteventura heb ik er zo over geklaagd en gezegd dat ik weg zou gaan in plaats van twee weken te blijven dat ze de wifi hebben gereset. Ik heb het zo vaak meegemaakt dat er geen werkende wifi is en mensen moeten tickets boeken of inchecken. Dat is natuurlijk gewoon echt heel vervelend en niet haalbaar.

“Het kan gewoon echt heel vermoeiend zijn”

Lange reisdagen

Het kan heel vermoeiend zijn om lange reisdagen te hebben. Zoals de lange busreis waar ik in aflevering 20 over vertelde. Dit zijn vaak busreizen van 16 tot 20 uur, dat is best pittig en breekt je op. Het is belangrijk om dan ook rustdagen te nemen maar daar vertel ik in een andere podcast meer over. Voor veel nomaden betekent een reisdag dus ook dat je niet kan werken. Dit kun je oplossen door ‘s nachts te reizen maar ook dat kost veel energie. Het fijnste is dan dus om niet teveel van locatie te wisselen en je reisdagen te beperken.

Commissies en wisselkoersen 

Bij het pinnen van geld in het buitenland heb je te maken met commissie en de wisselkoersen. Op de Canarische Eilanden heb ik hier best wel last van gehad omdat ik per transactie dus commissie moest betalen en dat varieerde van de €1 tot €4, maar ik ben niet gewend om cash bij te hebben. Ik neem dus vaak kleine hoeveelheden op wat betekent dat als je twee maanden op Gran Canaria zit, dat best wel kan oplopen. Helemaal als je buiten Europa zit is het goed om hier rekening mee te houden.  

Openbaar vervoer

Ik plan mijn ov altijd via Google maar in Fuerteventura deed Google dat niet. In Nederland is dat natuurlijk geen probleem en weet je welke app je dan nodig hebt. In het buitenland weet je niet meteen welke busmaatschappij je nodig hebt dus dan kan het heel vervelend zijn als Google niet meewerkt.

Toetsenborden in een andere taal

In Bulgarije 2017 had ik geen laptop bij en moest ik iets doen op de computer. Dat was dus wel echt even zoeken. Als nomade heb je meestal wel je eigen laptop bij maar dit kan dus echt verwarrend zijn.

“Elke reis, hoelang ik ook weg ben, heb ik wel gedoe dat het niet in mijn tas past”

Spullen die niet meer in je tas passen

Ik reis altijd met handbagage en soms boek ik een twee tas bij, ook handformaat. Meestal heb ik ook niet zoveel mee qua kleding, maar om een of andere reden koop ik dus altijd best wel wat kleren als ik op reis ben en dat neemt weer ruimte in beslag. Ik gebruik packing cubes en ik heb vacuüm zakken zodat het minder ruimte inneemt. Maar het blijft een struggle. Wat ik nu vaak doe is dat ik al een kleine tas bij mijn gewone tas in stop, dan heb ik in ieder geval wat extra ruimte.

Boodschappen

In Nederland maakt het niet meer uit op welke dag je naar de supermarkt gaat. Maar dat was wel anders toen ik in Bled op een zondag aankwam en de supermarkten dicht waren. Ik had er gewoon niet bij stil gestaan. Helemaal als je de taal niet spreekt en de briefjes op de deur dus niet leest, moet je het maar net hebben opgevangen en weten dat ze dicht zijn. Als nomade heb je het eten meestal ook niet zo gepland dus dan kan dit soms wel vervelend zijn.

 Opladers die kapot gaan

In Portugal 2017 ging mijn telefoon oplader kapot en er was geen winkeltje die opladers verkocht. Ik zat in Sintra, een toeristisch dorpje met dus alleen toeristische winkeltjes. Gelukkig heb ik met de lader van een reisgenoot mijn telefoon kunnen opladen maar onze wegen scheidde daarna. Vervolgens kon ik in Porto wel weer een kabeltje kopen.

Geen drinkwater uit de kraan

Meestal kom ik op plekken waar er voldoende drinkwater is. Maar toen ik vorig jaar oktober naar Malaga was terwijl ik dus zo ziek was, luister hier meer over in podcast 20, had ik geen boodschappen gedaan toen ik aankwam. Ik had ontbijt in het hostel en ik had er niet bij stilgestaan dat er geen drinkwater zou zijn. Tijdens het tanden poetsen bedacht ik me dat het niet slim was om het water te drinken, dus ik was blij dat er bij de receptie drinkwater werd verkocht. Zo is er ook geen drinkwater uit de kraan in Gran Canaria, behalve in het dorp waar het hostel was waar ik verbleef. In het zusterhostel aan de andere kant van het eiland had ik dus geen water en geen drinkflessen mee. Normaal gesproken zouden ze dat in het hostel hebben maar juist dat weekend waren er niet genoeg boodschappen en dus geen water. We hebben het hele weekend alleen maar ijsthee, Fanta en bier kunnen drinken. Dat voelt zo ontzettend slecht, zeker gezien ik een echte waterdrinker ben.  

Cultuurverschillen

In Nederland ben ik zo gewend aan de snelheid en service als je ergens naar toe gaat. In Spanje is dat helemaal anders, daar kan het echt uren duren voordat je de rekening krijgt of voor de bediening er überhaupt bij komt. Het is dus verstandig om je even in te lezen in de cultuurverschillen. Ik ben iemand die ergens gewoon naar toe gaat zonder zich voor te bereiden en dan loop je dus tegen dit soort zaken aan.

Pinnen

Daarnaast is het goed om te weten wat je moet pinnen. Zo had ik in Boedapest niet mijn volledige aandacht erbij terwijl ik ging pinnen. Dit zorgde ervoor dat ik dus omgerekend €500,- pinde in plaats van €100,- terwijl ik daar maar 1,5 dag zou blijven. Ik kies namelijk altijd de derde optie bij het pinautomaat, dan pin je meestal zo’n €50,- of €100,-. Ik had destijds de filmpjes nog niet gezien over de toeristische pinautomaten en was mij er niet van bewust dat het daarbij anders ging. Dit doen ze zodat je geld moet gaan wisselen bij het wisselkantoor en ze er op die manier nog wat extra aan overhouden. Sindsdien maak ik dus een tabelletje met de juiste koers zodat ik precies weet wat ik moet hebben.

“Een allergische reactie omdat ik gewoon niet kreeg uitgelegd dat ik geen noten mocht”

Allergische reacties

Lang niet iedereen zal hier tegenaan lopen maar ik heb een allergische reactie gehad op wasmiddel in een hostel. Hierom ben ik van hostel gewisseld. Maar ik heb ook een notenallergie. Helemaal als je de taal niet spreekt kan dit nogal lastig zijn. Zo kreeg ik in 2007 een bord vol met noten, deze wisselde ik met mijn oom. Maar ook in zijn gerecht zaten noten. Dus dat leverde een allergische reactie op. Zoek dus van te voren op waar je allergisch voor bent en hoe je dit duidelijk kan maken.

“Altijd koude douches”

Koude douches

Iedereen die in een hostel heeft gezeten, heeft dit wel eens meegemaakt. In Gran Canaria waren de boilers altijd vrij snel leeg dus je moest goed plannen wanneer je ging douchen. Je went eraan, je moet je mindset veranderen en dan is het eigenlijk een fijne manier om je dag te starten.

Geen sociale vibe

In Reykjavik zat ik in een hostel waar echt geen sociale vibe hing. Ik had deze voor een hele periode al geboekt en het was best een dure kamer dus dan ga je ook niet zomaar wisselen. In Kroatië ben ik wel eens een dag eerder weggegaan omdat het hostel niet leuk was. Daar was het een stuk goedkoper en vervolgens had ik een erg leuke tijd in het volgende plaatsje, dus dat was het waard.

Belangrijke documenten inpakken

Toen ik net begon met reizen in 2017 had ik een belangrijk document, mijn boardingpass, onderin mijn tas ingepakt. Dit is een goede les die je leert, ik heb hier namelijk nooit meer last van gehad. Zorg dat alles wat je nodig hebt, bovenin inpakt.

Lege powerbank

Een lege powerbank wil je niet hebben, helemaal niet als je een reisdag hebt. In Kroatië vertrok ik halsoverkop vanuit het ene hostel naar het volgende, maar ik had dus een lege powerbank en een lege telefoon. Ik kwam aan in Dubrovnik en daar moest ik mijn hostel vinden. Dubrovnik is een grote chaos van kleine trapjes en weggetjes en dus lastig navigeren. Ik wist hoe mijn hostel eruit zag en kon dit dus ook goed omschrijven aan de mensen die voorbij kwamen. Ik ben blijven rondlopen tot ik het had gevonden. Maar het is zeker lastig als je geen Google Maps meer kunt gebruiken.

“Investeer in leuke activiteiten, zodat je niet altijd aan het werk bent en maak heldere afspraken met jezelf”

Kiezen tussen activiteiten of werken

De laatste maar meest voorkomende struggle als nomade is denk ik wel het kiezen tussen leuke activiteiten of werken. Ik heb eerder een podcast opgenomen over werken als digital nomad en daar kwam dit ook erg naar voren. Zorg dat je duidelijke afspraken met jezelf hebt wat je werkdagen zijn en wat jouw activiteitendagen zijn. Maar investeer ook in leuke activiteiten, je zit niet voor niets in het buitenland. In Slovenië heb ik bijvoorbeeld bijna alleen maar zitten werken. Ik was zo blij toen ik bezoek had en dus vrij had om leuke dingen te doen.