18. Wat zijn jouw leefregels?

4 nov 2020 | Groei

Wat zijn jouw leefregels?

Deze podcastaflevering gaat over leefregels. In deze aflevering krijg je van mij voorbeelden over de regels die ik voor mezelf heb en wat ze mij opleveren. Ze geven mij houvast in mijn dagelijkse routines.

De term leefregels klinkt heel streng en dat komt doordat het woord “regels” erin zit. Daarom zou ik het eigenlijk liever levensrichtlijnen willen noemen, want deze richtlijnen geven voor mij aan hoe ik het liefste mijn leven leid.

Het is een regel die ervoor zorgt dat ik beter voor mezelf zorg.

Naar buiten

Een van mijn regels is dat ik iedere dag naar buiten ga. Ik weet dat dit goed voor me is, omdat ik dan ook meer inspiratie krijg en zodat ik echt even tijd heb voor mezelf. Het is een regel die ik mezelf opleg, zodat ik beter voor mezelf zorg. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar omdat ik het wel als richtlijn heb, doe ik wel enorm mijn best om het zoveel mogelijk te doen.

“Ik wil niet hersenloos gaan zitten scrollen.”

Telefoon

Eén van mijn andere regels is dat ik na 19.00u mijn telefoon niet meer gebruik. Ik heb op mijn telefoon ingesteld dat ik geen meldingen binnenkrijg. Alle apps zijn geblokkeerd zodat ik niet hersenloos ga zitten scrollen. Ik weet van mezelf dat als ik op de bank plof na het eten, dat ik “even” mijn social media doorga en het ineens een uur later is. Dit vind ik echt zonde van mijn tijd en het levert me niets op.

“Ik wil effectief bijdragen aan het milieu, daar word ik gelukkiger van.”

Douchen

Tijdens het douchen zet ik altijd muziek op en voor mezelf heb ik de regel dat ik 3 nummers mag douchen. Als het derde nummer stopt dan gaat de douche uit.
Terwijl ik dit zeg, bedenk ik me dat een gemiddeld liedje 3 minuten duurt. Dat betekent dus dat ik 9-10 minuten douche en dat vind ik eigenlijk te lang. De afspraak die ik nu met mezelf maak is dat ik nog maar 2 nummers mag douchen.
Ik wil gewoon graag effectief bijdragen aan het milieu, omdat ik daar gelukkig van wordt. Met deze leefregel weet ik zeker dat ik dat doe.

“Het is een richtlijn en geen zware regel.”

Ochtendritueel


Ik heb al eerder een aparte aflevering opgenomen over mijn ochtendritueel. Ik weet van mezelf dat ik makkelijk afgeleid kan worden tijdens dit moment. Daarom probeer ik het grootste deel van mijn ritueel al te doen voor ik naar beneden ga. Ik schrijf mijn affirmaties, doe mijn visualisaties, ik schrijf morning pages en lees iets. Tot slot schrijf ik het doel voor mijn dag op en dan ga ik naar beneden voor koffie. Natuurlijk schiet dit alles er ook weleens bij in. Mijn ochtenden lopen soms anders dan gepland, maar het is een richtlijn en geen zware regel.

“Ik begin met de taak waar ik het meest tegenop zie.”

Productievere werkroutine


Om mijn werkroutine productiever te maken heb ik deze richtlijn ingesteld. Als ik mijn takenlijst maak voor een dag heb ik de regel dat ik zo snel mogelijk start met de taak waar ik het meest tegenop zie. Ik weet dat ik dan nog vrij in mijn hersenen ben. Ik merk dat ik hierdoor veel minder uitstel en dus productiever ben.

“Een regel kan je beperken, maar juist ook richting geven.”

Ik daag je graag uit om ook met jouw leefregels aan de slag te gaan.

Kijk vooral naar je doel, waar moet het je naartoe brengen? Bedenk dan welke regel je daaraan kunt hangen. Een regel kan je beperken, maar juist ook richting geven.
Voor mijzelf werkt het echt als een fijne houvast.
Ik weet dat er meer mensen zijn die met dit soort richtlijnen werken. Het helpt je om routines in te bouwen.

Habit tracker

Hierin kun je bijhouden wat je allemaal doet op een dag en dit kun je dus gebruiken om nieuwe gewoontes aan te leren. Ik heb hem zelf ingezet om mijn nieuwe ochtendroutine eigen te maken.
Een habit tracker helpt mij om inzicht te krijgen in waar ik gelukkiger van word.
In mijn tracker staat bijvoorbeeld dat ik elke dag naar buiten wil en dat ik elke dag wil lezen. Daarnaast staat erin dat ik smoothies wil drinken en wil mediteren.

Deze regels/ richtlijnen maken je bewust van wat je doet. Ik wil je daarom uitdagen om er ook mee aan de slag te gaan. Op mijn blog kun je een habit tracker vinden die je kunt downloaden. Kijk wat er werkt voor jou en ga aan de hand daarvan verder.

Voorbeeld van leefregels

 • Elke dag naar buiten gaan
 • Na 19.00u geen telefoon meer gebruiken
 • Maximaal 5 minuten douchen
 • Een vast ochtendritueel uitvoeren
 • Opbouw van to do lijst
 • Koud douchen
 • Om 05.00u opstaan
 • Een avond voor friends, family en fun reserveren
 • Telefoon pas aanzetten om 10:00
 • Elke week een boek lezen
 • Elke dag tussen 19:00 en 20:00 een cursus volgen