17. Angsten hebben een reden

28 okt 2020 | Groei

Angsten hebben een reden

Deze aflevering is voor iedereen die weleens met angsten te maken heeft. Bij veel ondernemers staan angsten verdere groei in de weg. In deze aflevering krijg je van mij heldere tips rondom negatieve gedachten waar je meteen mee aan de slag kunt.

“Je kunt niet groeien en stilstaan.”

Ego


Je ego zijn de stemmetjes in de hoofd. Je ego zorgt ervoor dat je veilig bent. Als je in je comfortzone bent dan ben je op veilig en bekend terrein. Wanneer je wilt groeien dan zal er een verandering moeten plaatsvinden. Je kunt niet groeien en stilstaan.
Om te groeien moet je in beweging komen en dat staat dus ook voor uit je comfortzone treden. Dat wil je ego niet, want dan kan je ego niet garanderen dat je veilig zult blijven. Je ego wil dus dat je in je comfortzone blijft en niet groeit.
Daardoor prent jouw ego negatieve gedachten in je hoofd. Als jij wil gaan groeien in je kennis komen er dus nare stemmen in je hoofd die je willen laten twijfelen of dat dat wel nodig is. Zodat jij op je veilige plek in je comfortzone blijft.
Deze gedachten helpen je niet.

“Ik heb naar mijn angsten geluisterd”

Therapie


Ik heb in het verleden ook veel van deze negatieve gedachten gehad. Ik ging niet meer naar de kroeg of naar meetings. Ik vond het allemaal doodeng.
Op een bepaald moment voelde ik dat mijn angsten me te veel remde en ben ik in therapie gegaan. Voor veel mensen is dit een grote stap.
Je kunt angsten ook zelf oplossen, als het je nog niet te veel belemmerd. Mocht dit niet werken, ga dan wel op zoek naar hulp. Ik ben echt een cheerleader van therapie, echter geloof ik ook dat we heel veel zelf kunnen doen.

“Het is echt zonde dat ik niet eerder naar mezelf heb geluisterd.”

In mijn eentje op reis


Achteraf vind ik het jammer dat ik mezelf zo heb laten remmen door de gedachten vanuit mijn ego. Ik dacht altijd dat ik niet alleen op reis kon, omdat dat onveilig zou zijn. “Het is echt zonde dat ik niet eerder geluisterd heb naar mezelf.”
Mijn ego heeft mij geremd met een reden en dat is prima. Misschien was dat niet het juiste moment om in mijn eentje op reis te gaan.

“Wat is het ergste wat kan gebeuren als ik het wel doe?”

Tackel je bezwaren


Als ik nu iets nieuws ga doen, luister ik niet naar mijn angsten.
Ik ben bijvoorbeeld begonnen met webinars geven, zoals het Leven vol Vrijheid webinar. Dat vond ik rete spannend. Ik durfde dat niet en er kwamen veel negatieve gedachten. Door mezelf te vragen: Wat is het ergste wat kan gebeuren als ik het wel doe? Kon ik mijn eigen ego tackelen.
Door al die bezwaren die daaruit kwamen te onderkennen kon ik me ook afvragen of dat dan zo erg zou zijn. Doe dat ook als je zulke bezwaren tegenkomt. Schrijf ze op. Het is ook niet erg om onderuit te gaan, daar leer je alleen maar van!

“Jouw angst is er om je te beschermen.”

Bedank je angst


Als er bij mij een angstige gedachte opkomt dan bedank ik daarvoor. Fijn dat mijn ego mij wil beschermen, maar ik kies er bewust voor om verder te gaan en te willen groeien. Misschien ga ik op mijn bek, maar dat is dan niet erg. Alleen al door die gedachte te hebben is er een soort rust.
Jij kunt ook leren van het bedanken van je ego. Het ligt er wel aan hoeveel angsten je hebt of dit gaat werken voor je.

“Angsten zijn nodig om te weten dat je op de goede weg zit.”

Conclusie


Tijdens mijn live Q&A heb ik ook aandacht besteed aan angsten. Later kreeg ik daar nog veel reacties op. Mensen zijn blij dat het benoemd wordt. “Jij hebt mij laten zien dat angsten niet erg zijn en dat angsten er altijd zullen zijn.”
Angsten zijn nodig om te weten dat je op de goede weg zit.
Ik zie angsten nu als signaal dat ik richting groei ga. Soms zijn ze natuurlijk wel gegrond, maar ga er nu eens naar kijken waarom je angstig bent. Is het door de situatie of word je tegengehouden om bepaalde dingen te doen?

Samenvattend


Bedenk dat angst een signaal is voor groei. Bedank je angst en bekijk wat het ergste is wat kan gebeuren. Alleen door deze dingen kun je alweer verder groeien.

Mocht je er wat aan hebben laat het me dan vooral weten, dit kan via Instagram of via Facebook.