15. Werken als digital nomad

14 okt 2020 | Business, Vrijheid

15. Werken als digital nomad

Deze week gaat het over een leven als nomade. Ik ga in op hoe het is om als digital nomad te leven? Hoe is het om remote te werken? Vanuit mijn eigen ervaringen als digital nomad heb ik een aantal praktische tips voor je. Wat heb je nodig? Waar moet je op letten? Daarnaast geef ik een beeld van hoe de omgeving kan reageren als jij het besluit neemt om werken en reizen te gaan combineren en welke vooroordelen je dan kunt tegenkomen, maar ook hoe je hiermee om kan gaan.

Op dit moment zit ik op de zolder van mijn ouders en ik verwacht niet dat ik de komende tijd zal gaan reizen. Best gek om juist nu een aflevering op te nemen over werken als digital nomad als ik niet op reis ben. Aan de andere kant heb ik genoeg ervaring met werken als digital nomad. Ik kan je prima vertellen hoe het één en ander in zijn werk gaat, dus dat zal geen probleem zijn voor deze aflevering. Luister hier de aflevering hoe ik nomade ben geworden.

“Het kwam er eigenlijk op neer dat ik me elke keer als ik iets leuks ging doen voelde ik me schuldig dat ik niet aan het werk was. En elke keer als ik aan het werk was baalde ik dat ik niet met mijn vrienden mee op pad was.”

Hoe kun je het makkelijkst werken op reis?

Dat kan zo ingewikkeld zijn! Het klinkt heel makkelijk; je reist de wereld rond met je laptop. Met je voetjes in het zand, genietend van de palmbomen. Dat is natuurlijk het ideaalplaatje. In werkelijkheid is het wel heel anders.

Als ik op reis ben, dan slaap ik in hostels. Ik vind dat gezellig, dat is een heel sociaal iets, omdat je veel nieuwe mensen ontmoet waar je dingen mee onderneemt. Samen koken of een drankje drinken met elkaar.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar het zette mij soms ook voor dilemma’s. Het gebeurde dat mijn vrienden dan dus leuke dingen gingen doen en ik toch achter mijn laptop zat om te gaan werken.

Het kwam er eigenlijk op neer dat ik me elke keer als ik iets leuks ging doen voelde ik me schuldig dat ik niet aan het werk was. En elke keer als ik aan het werk was baalde ik dat ik niet met mijn vrienden mee op pad was.

Duidelijke afspraken maken

Je moet heldere afspraken maken met jezelf en met je klanten. Je werkt op reis, omdat je ook van de omgeving wilt genieten. Dus een gedeelte werken en een gedeelte reizen zodat je het beste van beide werelden hebt.

Zolang jij je aan je afspraken houdt; je werk doet zoals afgesproken, online bent wanneer je online moet zijn en je werk aflevert, dan is het prima. Het maakt dan ook niet uit of je vanuit Portugal of vanuit Nederland werkt. Tegenwoordig kan alles toch online, vooral nu tijdens de Coronacrisis.

Het belangrijkste is gewoon dat je lief bent voor jezelf en je planning. Geef jezelf ook de ruimte. 

Mijn oude manier van werken

We gaan even terug naar de tijd dat ik in Kroatië was. Mijn vrienden hadden een compleet ander ritme dan ik. Zij gingen iedere avond stappen en aangezien ik er niet van houd om uit te gaan, kroop ik dan lekker mijn bed in. ’s Ochtends was ik er dan het eerste uit en werkte ik van 08.00u tot 10.00u. Rond 10.30u was de rest dan ook wakker en konden we leuke dingen gaan doen, maar dan had ik er al wel twee productieve uren opzitten.

Ik was heel erg in mijn bedrijf aan het werken, maar niet aan mijn bedrijf. Het kabbelde wel lekker door, maar het groeide niet. Dat is ook moeilijk als je op reis bent. Ik wil dan toch ook genieten van het reizen en leuke dingen doen en dat gaat van mijn werktijd af.

Mijn nieuwe manier van werken

Op Gran Canaria heb ik besloten om het anders te doen. Ik had drie vaste werkdagen waarin ik mijn klantafspraken allemaal in inplande. De andere vier dagen hoefde ik dus niet te werken. Natuurlijk deed ik weleens iets, maar mijn bedrijf had het niet nodig. Toen werd het makkelijker. Ik doe dit eigenlijk nog steeds, zodat ik afgebakende rustmomenten heb.

Het belangrijkste is gewoon dat je lief bent voor jezelf en je planning. Geef jezelf ook de ruimte. 

Mijn agenda is zo ingesteld dat als er een afspraak wordt ingepland van een uur, dat het uur daarna ook automatisch geblokt wordt.

Ik zorg ervoor dat ik in rust kan werken en ook op reis is dat heel belangrijk.

Werkruimte

Vaak ga je in de gemeenschappelijke ruimtes van een hostel werken, omdat je daar meestal goed internet hebt.

Het kan ook enorm afleiden omdat je met veel mensen in een ruimte zit. Dan zit jij binnen in zo’n huiskamer te werken en dan hoor je iemand in het zwembad springen. Dan wil jij ook het zwembad in en is werken niet meer ideaal.

Internet en een fijne werkruimte zijn enorm belangrijk als je aan het werk bent op reis. Dit vind je dus in de hostels, maar ook in co-working spaces, bibliotheek, of in een koffietentje. Het is wel goed om dit uit te zoeken voor je weggaat.

Lees reviews op Google en zoek op: digital nomad *plaats* wifi. Dan vind je echt de goede plekken waar je lekker kunt werken.

“Je komt toch terug van twee maanden vakantie?”

Werken op reis is geen vakantie

Wanneer je terugkomt van een reis zal iedereen om jou heen denken dat je totaal bent uitgerust. Jij hebt gewoon gewerkt, maar anderen zien dit als vakantie.

In de zomer van 2019 was ik twee maanden in Slovenië. Ik werkte daar voor een bedrijf, ik draaide mijn eigen online business en ik was aan het werk voor een festival in Nederland. Ondertussen wilde ik ook nog van Slovenië genieten. Toen ik terugkwam was ik kapot! Vervolgens moest ik vol aan de bak voor dat festival. Niemand snapte waarom ik zo moe was. “Je komt toch terug van twee maanden vakantie?” Mensen snappen niet dat je gewoon aan het werkt bent.

Daarnaast kost reizen ook energie, je hebt non-stop nieuwe indrukken, je hoort een taal om je heen die je niet spreekt, dat vergt heel veel van je.

Ik wil je echt aanraden om hier rekening mee te houden en aan je omgeving duidelijk te maken dat het geen vakantie is.

Kader je werkuren af, dat is echt niet makkelijk, maar het levert zoveel rust op.

Samenvattend:

  • Het gaat erom dat je je tijd plant terwijl je reist.
  • Zorg dat je specifieke werkdagen hebt.
  • Zorg dat je specifieke vrije dagen hebt.
  • Goede wifi is belangrijk.
  • Werk niet waar je woont.

Ik ben benieuwd hoe jij het zal aanpakken als je zal gaan werken als digital nomad.