11. Hoe 1 uur per dag je leven kan veranderen

16 sep 2020 | Groei

Hoe één uur per dag je leven kan veranderen

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een leuk plan hebt, maar dat je niet weet hoe je het tot uitvoering kunt gaan brengen? Daarvoor heb ik een oplossing. In deze podcast aflevering leer ik je een manier hoe je een uur per dag vrij gaat maken om aan je droomproject te spenderen.

Luister de podcastaflevering

Tot stand koming

Deze aflevering stond niet in de planning, maar het betreft een onderwerp wat veel in mijn hoofd zit. Achter de schermen ben ik veel beter geweest met de Leven als Nomade cursus. Doordat ik alle cursus inhoud aan het maken ben, blijf ik opdrachten verzinnen in mijn hoofd. Deze podcast aflevering is dus vanuit die inspiratie gegroeid. De cursus is volledig in hetzelfde straatje als deze podcast aflevering, wil je hier meer van weten?

Stappenplan

 1. Vorm je droom. Ga een half uur met je ogen dicht dromen over dat je wilt dat jouw leven eruit gaat zien. Schrijf dat op en blijf verder dromen. Niks is te gek, in dit stadium kan alles.
 2. Maak een plan. Welke onderdelen van je droom kan je toepassen in je huidige leven? Wat heb je nodig om dit te creëren? Maak het concreet, hoe concreter hoe groter de kans dat je het tot realiteit gaat omzetten.
 3. Maak een uur vrij per dag. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je helemaal geen tijd hebt om een uur per dag vrij te maken. Wanneer je echt iets wilt bereiken en het uit je hart komt, dan zal je alles op alles zetten om dit tot realiteit te maken. Ga eens kijken hoe je een uur per dag kan vrijmaken.

  Ga een week lang alles opschrijven wat je doet!
 4. Elimineer. Schrap welke activiteiten geen nut hebben.

Schrijf je hele week uit

Om tijd vrij te maken, moet je weten waar je je tijd aan besteed. Je gaat een week lang bij houden wat je allemaal doet. Écht tot de minuut. Als voorbeeld geef ik je een uur uit mijn ochtendroutine van de ochtend van opnemen.

06:55 – 07:10 snoozen
07:10 – 07:15 spaans oefenen op Duolingo
07:15 – 07:30 scrollen op facebook, instagram, twitter, email, post app, agenda
07:30 – 07:45 koffie maken en affirmaties opnoemen
07:45 – 08:15 boek lezen

Hier zie je dus al hoe specifiek ik het uitschrijf en wat ik allemaal doe. Ik zie hier ook al makkelijk dat ik het kwartiertje scrollen wat ik hier deed, makkelijk kan overslaan. Het dient geen nut, ik maak me hier nog helemaal niet klaar voor de dag en word eerder afgeleid door die informatie dat ik het nodig heb.

Elimineren

Zoals in het voorbeeld hierboven kon ik makkelijk al tijd winnen door te stoppen met scrollen. Er zijn een aantal manieren hoe je tijd kan besparen zodat je deze tijd aan je droomproject kan besteden.

 • Boodschappen bestellen. Sinds wij onze boodschappen online bestellen, zijn wij veel minder tijd kwijt aan het naar de winkel gaan. Het samenstellen van een boodschappenlijst kost ons nog maar een kwartiertje. Het kost je misschien iets in bezorgkosten, maar het geeft je heel veel extra tijd.
 • Je mail checken. Hoe vaak per dag check jij je mail? Je hoeft niet de hele dag je inbox bij te houden. Je kunt ook een aantal vaste momenten per dag bedenken waarop je je mail checkt. Hierdoor zal je zeker efficiënter gaan werken. Wanneer je het gevoel hebt altijd bereikbaar te moeten zijn, je kunt de mensen met wie je het meeste contact hebt, ook vertellen dat je op specifieke momenten bereikbaar bent.
 • Eten preppen. Er zijn hele websites die tips hebben met welke maaltijden je al eerder in de week kunt voorbereiden en later kunt eten. Dit kan je heel veel tijd schelen. Net als eten bezorgen overigens, maar dat kost je ook weer meer geld.
 • Tv kijken. Hoeveel tijd zijn we gemiddeld per dag wel niet kwijt aan tv kijken. Wanneer je elke avond een film kijkt, ben je vaak al 1,5 tot 2 uur kwijt. Als je dit omrekent naar jaarbasis, dan ben je waarschijnlijk 550 uur kwijt! Dat zijn ongeveer 70 werkdagen! Moet je nagaan hoeveel winst er al te behalen valt wanneer je 2 dagen in de week minder een film zou kijken.
 • Social media. Halverwege mei realiseerde ik me dat ik 3 uur per dag op mijn telefoon zat, waarvan het gros op social media. Door op mijn iPhone schermtijd in te stellen, zit ik nu maximaal 1,5u per dag op social media. Ik vind het nog steeds veel, maar ik ben het aan het verminderen. Wanneer je geen iPhone hebt, kun je de app Moments installeren, die houdt ook bij hoe lang je bepaalde apps gebruikt.