10. Heb jij moeite met keuzes maken?

9 sep 2020 | Groei

Heb jij moeite met keuzes maken?

Deze aflevering stond eigenlijk niet helemaal op de planning, maar het is een onderwerp wat me aan het hart gaat. Ik heb namelijk jaren moeite gehad met het maken van keuzes. Tegenwoordig kan ik makkelijk keuzes maken over de grote dingen in het leven. Wil je weten hoe ik dat geleerd heb? Dat vertel ik in deze aflevering.

Luister de podcast

Ingekorte shownotes

Vanaf deze aflevering ga ik terug naar kortere shownotes. Het kost me uren per week om de shownotes volledig uit te schrijven, op dit moment heb ik daar even de tijd niet voor over. Mocht jij de shownotes enorm missen. Stuur me dan even een berichtje via het contactformulier, dan kom ik zo snel mogelijk bij je terug.

Keuzes maken

De reden dat ik deze podcast opneem, is omdat ik achter de schermen bezig ben met het maken van een cursus. De Leven als nomade cursus. Je kan meer informatie daarover vinden op deze pagina.

Heb jij moeite met keuzes maken?

Ik heb me jarenlang verschuild achter het feit dat ik een weegschaal ben. Daardoor heb ik jarenlang gezegd dat ik moeite had met keuzes maken. Eigenlijk ben ik heel goed in keuzes maken, alleen niet over de kleine dingen in het leven. De dingen die voor mij dus geen prioriteit zijn. Tegenwoordig heb ik er vrede mee dat ik daarmee meer moeite heb.

Ik heb liever spijt van de dingen die ik doe, dan de dingen die ik niet doe.

Vragen die ik mijzelf als ik een keuze moet maken

  • Maak je keuzes vanuit je hart?
  • Krijg je spijt als je dit niet doet?

Door deze vragen te stellen, weet ik dat ik op de juiste weg zit. Ik heb liever spijt van de dingen die ik doe, dan de dingen die ik niet doe.

Je kan keuzes maken op twee manieren. De ene optie is vanuit je hoofd en de andere optie is vanuit je hart.

Vanuit school krijgen we mee dat we keuzes moeten maken vanuit je hoofd. Mijn ervaring leert dat keuzes maken vanuit je hart veel beter is. Keuzes vanuit je hoofd zijn gebaseerd op meningen van anderen of de gevolgen. Wanneer je een keuze maakt vanuit je hart, dan zal de keuze jou gelukkig gaan maken.

Keuzes vanuit je hoofd zullen je geen lange termijn geluk brengen. Ze zijn vooral gericht op korte termijn geluk.

Sinds ik mijn business heb omgegooid door vanuit mijn hart te ondernemen, gaat het veel beter.

Voorbeelden van keuzes uit je hoofd

Een goed voorbeeld van een keuze uit mijn hoofd, is hoe mijn business er voorheen uit zag. Geld verdienen met Pinnen richtte zich voorheen vooral het aanbieden van online producten. Producten waar geen ziel achter zat. De producten ontstonden omdat ik wist dat ik op die manier makkelijk mijn kennis kon overdragen en geld kon verdienen. Ik was daarbij even vergeten dat ik altijd geniet van het contact maken met mensen.

Elke keer als ik een cursus maakte, zette ik deze niet in de markt, omdat ik er diep in mijn hart niet achter stond. De keuze was echt gemaakt vanuit mijn hoofd. Met de focus om geld te verdienen. Sinds ik mijn business heb omgegooid door vanuit mijn hart te ondernemen, gaat het veel beter.

Ondernemen vanuit het hart

Ik heb gekeken naar waar ik gelukkig van word en welke producten ik wil maken. Tegenwoordig focus ik op het contact en heb ik deze keuze echt gemaakt vanuit mijn hart. Ik weet dat deze producten bij mij passen. Zelfs een verlengde van mijn persoonlijkheid zijn. Dit kan ik zonder bezwaar promoten omdat ik er volledig achter sta.

Angst als raadgever

Voor veel mensen is angst een bepalende factor bij het maken van keuzes. Angst komt voort uit je ego. De functie van je ego is dat je ego jou altijd veilig wil houden. Om je veilig te houden, wilt je ego zo min mogelijk verandering hebben. Verandering staat altijd gelijk aan mogelijk gevaar. Terwijl verandering, het buiten je comfortzone treden, ook juist de manier is hoe je verder kunt groeien.

Veel mensen luisteren naar hun angsten wanneer ze een keuze maken. Terwijl wanneer je dat niet doet, dan kan je juist veel meer groeien. Wees er dus bewust van dat de stemmetjes in je hoofd, altijd ontstaan vanuit je angst en dat dat is waar de groei mogelijk is.

Angst is de slechtste raadgever die er is.

Bruidspaar op de heide

bruidspaar

Jaloezie

Veel mensen zijn jaloers op wat anderen bereiken. Door juist te focussen op wat het is wat je daar van zou willen, kan je groei najagen. Jaloezie is dat iemand anders iets heeft wat jij wil. Door dat helder te krijgen, kan je verder groeien.

Wanneer jij het benaderd vanuit jaloezie, benader je alles vanuit het negatieve. Wanneer je het gaat analyseren, dan ga je onderzoeken hoe je het positief kunt gebruiken. Focus dus echt op wat je bewonderd bij die persoon en welke stappen je zelf kan nemen om dat ook te bereiken.

Controleer ook echt of deze stappen bij je passen. Wellicht streef je iets na wat je helemaal niet gelukkig gaat maken.

In deze tijd van social media, kijken we veels te veel naar wat anderen doen en wat voor anderen werkt. Wat jou gelukkig maakt, is niet hetgeen wat een ander gelukkig maakt. Maak dus echt je eigen keuzes en streef je eigen geluk na.