09. Hoe vind je een geschikte huisoppas?

2 sep 2020 | Vrijheid

Hoe vind je een geschikte huisoppas?

In deze aflevering vertel ik je mijn eerste ervaringen als huisoppas. Ook help ik je om zelf een huisoppas te vinden. Welke bemiddelingswebsites kan je gebruiken, hoe maak je een oproepje voor social media en hoe interview je een mogelijke huisoppas?Welkom bij weer een nieuwe aflevering van de Fearless Adventure Podcast. Deze week gaat de aflevering over hoe het is om huisoppas te zijn, hoe je er aan komt, welke vragen je moet stellen. Kortom, hoe je de beste huisoppas kan vinden als jij op vakantie gaat.

Ik zit deze week weer in een nieuw huis, hier ben ik gister aangekomen. Ik ben ook gister vertrokken van het huis waar ik de afgelopen 3 weken zat. Het was dus een heuse volksverhuizing gister. Dit huis heb ik ook al eerder gezeten, het is gewoon heel fijnom weer opeen vertrouwde plek is. Ondanksdat het eigenlijk heel druk is dat ik weer van huis naar huis ga.

Thuisbasis

Eigenlijk probeer ik altijd wel een paar dagen tussen een oppasklus te hebben. Zodat ik bij mijn ouders thuis even kan uitrusten.Zodat ik spullen kan wassen, uitzoeken en dat ik echt kam bedenken welke spullen ik mee neem als ik naar een nieuwe plek ga. Het is altijd wel een gedoe als ik van plek A naar plek B ga. Als ik kijk naar de weken. Ik heb 3 weken in een huis gezeten tijdens een hittegolf. Ik had dus allemaal zomerkleding mee. Deze week is het heel veel kouder geworden, nu heb ik opeens een lange broek nodig. Ik had geen lange broek meegenomen tijdens de hittegolf. Het is dus echt nodig om even langs mijn ‘thuisbasis’ te zijn. Dan is het wel jammer dat ik er dit keer geen extra dagen daar kan zijn. Dat is wel iets waar ik de volgende keren rekening mee ga houden.

Ik wil het nu hebben over mijn ervaringen als huisoppas. Ik doe het nu anderhalf jaar fulltime. Daarvoor deed ik het ookal, maar toen vooral voor familie en vrienden. Toen had ik wel nog mijn eigen huis en kat, dus dat is toch iets anders dan nu.

“Mij doe je echt geen plezier meer met een weekendje oppassen!”

Oppassen voor korte periodes

Ik merk dat ik het vooral lastig vind om korte oppasklussen aan te nemen. In het begin had ik vooral veel korte klussen. Dan werd ik gevraagd voor een weekendje of een week. Nu weet ik dat zulke klussen mij vooral veel onrust geven. Het geeft me meer onrust dan dat het me iets oplevert. Dus mocht je voor een weekend weg gaan, vraag dan of je buren kunnen oppassen. Of misschien vrienden die in de buurt wonen.

Het oppassen brengt voor mij altijd veel met zich mee. Ik neem namelijk altijd mijn eigen hoofdkussen mee, dus mijn tas zit al best vol als ik er naartoe ga. Dan heb ik nog mijn tandenborstel, douchespullen, laptop en opschrijfboekjes. Eigenlijk zit mijn mijn tas vol met de spullen die ik dagelijks gebruik, dan hebben we het nog niet over eten of kleding gehad. Het is dus best veel gesjouw voor een twee/drie dagen in een huis zitten. Mij doe je dus echt geen plezier met dat soort korte oppas aanvragen.

Er zijn natuurlijk genoeg mensen voor wie dat juist heel fijn is, omdat het een fijne manier is om er even tussenuit te zijn. Ik gebruik het zelf ook wel eens om een paar dagen in een hotel te zitten, zodat ik me even totaal kan focussen op werk.

Mijn eerste paar maanden

Ik merk dat voor mij in de eerste paar maanden als huisoppas, echt teveel is geweest om elke keer van hot naar her te gaan. Ik had toen – als ik kijk naar mijn eerste 2 maanden – ongeveer elk weekend een andere oppasklus. Dan zat ik een weekendje hier, een weekendje daar. Dan weer een week daar en dan een weekend daar. Ik was constant mijn spullen aan het herpakken en aan het uitzoeken.

Soms wist ik echt niet meer waar welke spullen nou lagen. Die tijdhad ik een basis bij mijn ouders en bij mijn oom thuis. Voor mijn festivalwerk moest ik veel in Amsterdam zijn, dus had ik daar ook een aantal oppasadressen.

Na de eerste 2 maanden was ik echt moe van het constant verhuizen. Toen heb ik voor mijzelf bedacht dat ik minimaal een week ergens wilde zitten. Ondertussen merk ik dat nu met corona, dat het een minimum van twee weken is geworden. Anders wordt het weer teveel heen en weer gesjouw. Op dit moment doe ik eigenlijk nauwelijks boodschappen en vind ik het lastig om voor kortere periodes ergens te zitten.

Terwijl ik dit zeg, realiseer ik me dat ik in een huisje zit voor een week. Natuurlijk maak ik hier ook wel eens uitzonderingen op. Dit is een huis waar ik al eerder geweest ben. Voor vrienden en kennissen maak ik nog wel eens een uitzondering. Mijn basisstreven voor een huisoppasklus is 2 weken.

“Vanaf het moment dat ik de foto zag en daar binnen liep, wist ik dat ik me thuis voelde.”

Wat ik leuk vind aan oppassen

Wat ik echt heel leuk vind aan een huisoppas zijn, is dat je een blik krijgt van iemand leven en woning. Het zorgt ervoor dat ik opeens heel anders kijk naar huisinrichting. Ik leer veel meer andere stijlen waarderen en pas ook mijn stijl daar in aan,

Op dit moment zit ik in een huis wat heel hip aanvoelt voor mij. Het heeft veel warme-, bruin- en groentinten. Het huis heeft veel planten en een natuurlijke stijl. Het huis in Rotterdam waar ik laatst zat, had dat ook. Daar wist ik vanaf de foto al dat ik me daar thuis zou voelen. Dat huis was iets kleurrijker, met aardse tonen en nog veel meer planten. Vanaf het moment dat ik de foto zag en daar binnen liep, wist ik dat ik me thuis voelde.

Ik heb ook een paar keer gepast op het huis van een oud-collega. Zijheeft een heel mooi huis in Amsterdam. Het is een bovenwoning, die heel wit, licht en sereen is, dat kan ik ook heel erg waarderen in een woning.

Wat me wel opvalt is dat veel huizen gekke badkamers hebben. Veel badkamers zijn heel klein, onpraktisch of stinken naar schimmel. Ik weet wel dat als ik ooit een eigen huis zal hebben, dat ik zeker een badkamer wil die groots is opgezet en goed te ventileren is.

Je merkt echt dat je door het huis oppassen leert wat je eisen aan een huis gaan zijn in de toekomst. Voor de mensen die mijn oude huis kennen. Mijn inrichting was – natuurlijk – roze. Ik had altijd witte muren met dan roze en blauwe accenten. Het was altijd een kleurrijke bende bij elkaar.

Ik had een hele grote tafel die turquoise blauw was en dat tafelblad heb ik heel bewust bewaard. Hij staat nog bij mijn ouders ergens opgeborgen. Nu begin ik toch te twijfelen of ik nog steeds een turquoise tafel zou willen of dat ik misschien toch beter wit zou gaan maken. Dit zijn natuurlijk allemaal zorgen voor later, want wanneer ik weer een huis ga nemen, dat weet ik niet.

Ik geniet dus heel erg van huizen oppassen. Het kijkje in iemands huis, het knuffelen met de kat, dat vind ik gewoon heel fijn. Wil jij weten of ik tijd heb om op jouw huis te passen? Dan kan je een kijkje nemen op veerlez.nl/nomade en daar kan je in mijn agenda kijken of het zou passen.

Hoe vind jij een huisoppas?

Er zijn verschillende sites waar je een oproepje kan plaatsen. Het voordeel om daar een site voor te gebruiken, is dat mensen zich moeten verifiëren om een account te maken. Zij moeten hun paspoort uploaden om aan te tonen dat ze zichzelf zijn. Je hebt hierdoor dus veel meer controle over wie je jouw huis in haalt.

Trustedhousesitters is een groot internationaal opgezet platform. Je kan hier vooral terecht als je wilt oppassen in Amerika, Australie en de UK. Ik heb ook contact gehad met mensen in Spanje en Zwitserland. Voor Nederland is dit minder populair. Je betaald om een lidmaatschap te nemen zodat je een jaar lang oproepjes te plaatsen. Op deze site heb je een uitgebreid profiel, vol reviews en videos. Wanneer je via mijn link lid wordt, krijg je 25% korting op je lidmaatschap!

Catinaflat is een platform wat iets gebruikelijker is in Nederland. Ik heb het al vaker gebruikt. Je kan het inzetten om iemand in te huren om 1 of 2 maal per dag langs te komen bij jouw dier, of om daadwerkelijk bij jou in huis te komen. Je betaald dan per bezoek. Mijn prijzen op die site zijn € 15 per bezoek en € 25 per dag dat ik in jouw huis zit. Wanneer ik langer in iemand huis zit, dan ga ik wel iets naar beneden met mijn prijs. Want € 25 x 14 dagen is wel de hoofdprijs. Dan zou ik € 350 vragen, dus die prijs doe ik dan wel iets naar beneden.

Pawshake en Rover zijn meer gericht op honden, ik heb van deze platformen nog geen gebruik gemaakt, maar ik wilde ze wel even voor je noemen.

Oproepjes op social media

Social media is voor mij één van de grootste manieren hoe ik aan huisoppas klussen kom. Je kan dan denken aan oproepjes via Facebook, Twitter of Instagram. Het voordeel van social media is dat jouw vrienden een groter netwerk hebben. Ik word heel vaak getagd in oproepjes die kennissen van vrienden plaatsen. Als mensen weten dat jij jezelf als huisoppas aanbiedt, dan kunnen anderen voor jouw hun ogen open houden.

Je kan dus een oproepje plaatsen op jouw eigen kanalen, maar ook in speciale groepen. Op Facebook heb je daar specifieke groepen voor. Je hebt in Amsterdam bijvoorbeeld de Amsterdam Kattenpoule groep. Dat was voor mij heel handig toen ik voor mijn festivalwerk veel in Amsterdam moest zijn. Als je huisoppas intikt in de Facebookzoekbalk, dan krijg je echt al meteen een paar groepen waar oproepjes in zou kunnen plaatsen. Een aantal groepen zijn specifiek voor mensen gratis op je huis laten passen, en daar vind ik wel iets van.

“Wanneer iemand in jouw huis komt om op jouw huisdier te passen, doet die persoon jou een favor. Beloon iemand daar dan ook accordingly voor”

Betalen voor een oppas?

Ik vind eigenlijk dat je mensen zou moeten betalen. Voor vrienden en familie doe ik het met liefde gratis, maar ik vind dat je er niet vanuit kan gaan dat iemand het gratis doet.

Als jij jouw kat naar een pension zou brengen, dan zou je ook de hoofdprijs betalen. Volgens mij betaal je dan €150 per twee weken, als het niet meer is. En dan zit je kat opgesloten in een hok. Het is dus voor je kat beter als die in zijn natuurlijk habitat kan blijven.

Wanneer iemand in jouw huis komt om op jouw huisdier te passen, doet die persoon jou een favor. Dat iemand geen huis heeft, betekent niet meteen dat het heel fijn is om je huis zitten. Misschien ligt jouw huis op een plek die niet handig is of moeten we veel reiskosten gemaakt worden? Om vanuit mijn ervaring te spreken, merk ik dat er altijd een hele planning bij komt kijken en ook veel extra kosten. Ik heb bijvoorbeeld geen voorraadkast om op terug te vallen, dus ik moet mijn boodschappen veel beter plannen. Ik koop ook vaak kruiden, uien, olie, omdat ik dat niet op voorraad heb. Niet elk huis heeft dezelfde voorzieningen, dus soms is het makkelijker om te bestellen. Vooral als ik maar een weekend in een huis zit, dan ga ik niet de moeite nemen om boodschappen te doen om te koken. Dus kost het opeens veel meer om in jouw huis te zitten.

Ik vind het dan wel zo eerlijk om mensen te betalen als ze in jouw huis gaan zitten. Een beetje spending money achter te laten, zodat iemand ook gewoon wcpapier, katteneten of grit kan kopen als dat op is. En dat je niet achteraf met bonnetjes moet gaan verrekenen.

Dit noem ik niet in de podcast, maar ik vind € 75 per week een eerlijke prijs.

Wat zet je in een oproepje op social media?

Een goed oproepje op social media, voldoet aan de onderstaande eisen. Hoe meer van deze punten je noemt, hoe beter het oproepje.

 • wanneer
 • waar (+stadsdeel) (je adres hoef je nog NIET te noemen!)
 • betaald of niet
 • huisdieren
 • bijzonderheden kat
 • foto van huis
 • foto van dier
 • Bereikbaarheid van huis / winkels in de buurt

Hoe interview je iemand voor een housesit?

Je hebt je oproepje geplaatst en je hebt heel veel reacties. Dan ga je een selectie maken op wat goed voelt. Heb je nu al een slecht gevoel bij iemand, niet doen. Je gat deze persoon in je huis laten, dus je wilt wel een goed gevoel bij iemand hebben. Als je iemand hebt bij wie je een goed gevoel hebt, dab ga je een afspraak inplannen.

Ik zou je willen aanraden om dit online in te plannen. Je kunt videobellen of gewoon bellen, maar iemand laten langskomen kan teveel van het goede zijn. Dan vraag je iemand reiskosten te maken door naar je toe te komen, terwijl op dat moment het nog niet zeker is dat die persoon het écht gaat worden. Je kletst dan even over de ervaring, daarover heb ik hieronder een lijstje.

Wanneer je een goed gevoel hebt, dan kan je een afspraak maken voor een sleuteloverdracht. Mijn ervaring leert dat ik eigenlijk mensen nooit face to face zie voor een sleuteloverdracht. Dit gaat vaak via buren, werk of via de post.

Welke vragen stel je?

 • Ervaring met huisdieren
 • Ervaring met oppassen
 • Waarom oppassen?
 • Ken je mensen in de buurt
 • Ben je van plan om mensen te ontvangen?