07. Hoe leef je je droom leven

19 aug 2020 | Groei

07. Hoe leef je je droom leven

Toen de podcast slechts nog een idee in mijn hoofd was, heb ik mijn omgeving om ideeën gevraagd. Zij hadden invloed op de onderwerpen die ik zou willen behandelen. Één van de vragen die ik kreeg, was hoe ik mijn droom leven ben gaan leiden. Lange tijd wist ik niet zeker of ik hier een podcast over op wilde nemen, maar opeens klikte er iets en wist ik hoe dit haalbaar is. In deze podcast leg ik uit welke vijf stappen je moet doorlopen om dichterbij jouw droom leven te komen.

Ik neem deze aflevering op aan het einde ongeveer van de hittegolf, het einde is in zicht. Er komen nog een paar warme dagen aan, maar het lijkt alsof we weer naar de normale temperaturen toegaan dus dat is wel heel fijn. Ik zit op moment in een oppas huis in Utrecht. Hier pas ik op een kat. In het huis kom ik al jaren dus heel fijn om hier weer te zijn. Alleen is het wel wat om hier precies tijdens hittegolf te zijn, want deze woning heeft een plat dak. Het is een bovenwoning dus het is wel even afzien. 

Deze week wil ik een podcast gaan opnemen op basis van een vraag die ik kreeg toen ik uitsprak om een podcast gaan opnemen. Ik heb toen mijn Instagram vrienden om hulp gevraagd voor onderwerpen en de vraag die kreeg was ‘Hoe leef je droom leven?’ 

Deze vraag triggerde echt iets bij me. Wanneer leef je je droomleven? Het is een hele goeie vraag. Wat moet je doen om je droom leven te bereiken 

Ik leef wel mijn droomleven dus ik snap zeker waar die vraag vandaan komt. Ik heb al meermaal van mijn hobby mijn werk gemaakt. Daarover heb ik het gehad in aflevering nummer 6 over hoe ik ben begonnen met Pinterest marketing. Ook komt er binnenkort een aflevering over hoe ik ben begonnen met mijn festivalwerk. Ook ben ik mijn droomleven gaan leiden, door een nomadisch leven te gaan leiden, daarover vertel ik in aflevering 2.

Ik denk dat we dus wel kunnen stellen dat ik mijn droomleven leidt. 

In deze aflevering wil ik je dus meenemen in het proces van hoe ik mijn droomleven ben gaan leiden. Hoe ben ik dit gaan doen en wat betekent het leven van je droomleven eigenlijk?

1. Maak een lijst van alles wat je gelukkig maakt.

Om daar te mee te beginnen denk ik dat het heel belangrijk is om vast te stellen waar je gelukkig van wordt. Dat is hoe ik het heb aangepakt. Ik heb best wel wat depressies gehad en dan ben ik gewoon echt het pad kwijt. Ik weet dan niet meer wat ik wil. Ik weet niet meer wat mij gelukkig maakt. Wat ik dan doe –  naast hulp zoeken – is dat ik mij echt ga focussen op de positieve dingen. Ik ben een lijst gaan maken met alle dingen waar ik van geniet.

Dat kan een lijstje zijn met welke dieren ik graag  op me heen heb, maar ook welke plaatsen me gelukkig maken. Welke mensen wil ik om me heen en welke activiteiten ik graag doe.

In mijn geval is dat ik op reis ben, welke plaatsen ik graag bezoek een voorbeeld wat op zo’n lijst staat. Door zo’n lijst te maken waar alles opstaat waar je van geniet, kan je ook een veel betere inschatting maken van hoe jouw leven eruit moet zien.

Als ik heel erg geniet van nieuwe plaatsen ontdekken, dan werkt het niet als ik vast blijf zitten in het in Nederland. Wonen op een vaste plek, het hebben van een 9 tot 5 baan als ik juist vrijheid wil nastreven, is voor mij niet slim. Dus wat mij heel erg veel geholpen heeft is om een lijst te maken van welke  dingen ik nou gelukkig wordt.

Dat kan erin resulteren dat je vriendschap gaat afsluiten omdat bepaalde mensen je niet gelukkig maken. Ik hou heel erg van om met omringen met positieve mensen als ik merk dat bepaalde vriendschappen voor mij te negatief zijn, dan ga ik niet meer afspreken met die mensen. Het kan zijn dat als je dit hoort, je denkt ‘Aaah dat is er tussen ons gebeurt’, dan kan je gaan kijken naar hoe jij in het leven staat en hoe jij je uit. Als dit hard is om te zeggen – sorry.

Ik heb dus een lijst gemaakt met alles wat mij gelukkig maakt en daarin kwam echt naar voren dat ik veel meer vrijheid willen nastreven in eigenlijk alles wat ik doe. Dus in mijn werk maar ook in mijn vriendschappen en in mijn locatie. Door het lijst je te maken wist ik veel meer welke richting ik een beetje op wilde gaan. Ook leerde ik welke activiteiten mij gewoon niet gelukkig maakte 

1b. Maak een lijst van alles wat je niet gelukkig maakt

Dus je wilt echt beter overzicht krijgen in wat je gaat doen. Ik wil je eigenlijk ook aanraden om een lijst te gaan maken met alle dingen die je op dit moment niet gelukkig maken in je leven. Als je weet wat jou niet gelukkig maakt, dan weet je ook wat je kan veranderen en dat ze het tweede punt.. 

Wat je dus vooral gaat doen bij punt 1 is een lijst maken van wat je wel en niet gelukkig maakt.

Als je niks doet, word je niet gelukkiger, punt

2. Hoe ga je dat integreren in je leven?

Het tweede punt is dat je gaat kijken naar hoe je al die dingen die je gelukkig maken, gaat integreren in je leven Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Voor mij was het dus dat ik hou van nieuwe plek ontdekken en nieuwe contacten opdoen. Ik wilde meer reizen. Ik ben gaan kijken naar wat ik nodig had om te gaan reizen. Voor mij was dat ik het plan moest gaan maken om te reizen. Want als ik geen plan maakte, dus geen ticket boekte, dan zou ik in Nederland blijven. Voor mij werkt het dus echt dat ik moet gaan uitspreken dat ik ga en mijn plannen concreet ga maken. Dit kan zijn door een ticket te regelen of dingen te regelen met mijn freelance opdrachtgevers. Ik moet echt de plannen in werking zetten om daadwerkelijk weg te gaan. 

Door echt te gaan kijken hoe je de gelukkige dingen meer kan integereren in je leven, is de kans groter dat je het waar gaat maken. Je gaat dan echt je best doen om gelukkig te worden. 

Je gaat er actief mee aan de slag want dat is belangrijk. Als je niks doet word je niet gelukkiger, punt

Dus ga aan de slag en ga echt kijken naar wat je kan doen om gelukkiger te worden.

 Je hebt een lijst gemaakt van wat je gelukkig maakt dus zorg dat je dat kan integreren.

Oké, dat was punt twee. We hebben dus echt gekeken naar wat kan je doen, naar wat je nodig hebt om meer geluk moment in je leven te integreren.

3. Maak een plan

Onderdeel nummer 3 is dat je echt een plan gaat maken.  Voor mij was dit ik moest gaan kijken naar wat ik nodig had om in het buitenland te gaan werken. Ik moest een ticket boeken, ik moest mijn droom uitspreken. Ik zet alles in werking om daadwerkelijk mijn droom leven te gaan leiden. Iets wat ik ook moest doen, was mijn huis opzeggen. Hoe moeilijk dat ook was, het moest gewoon gebeuren. Door voor mijzelf te zeggen: 1 april zeg ik mijn huis op. Dan wist ik dus dat om mijn huur vanaf 1 april op te zeggen, ik al eerder daarnaar moest handelen. Onbewust wist ik in oktober al dat ik mijn huis ging opzeggen, maar in januari zei ik tegen mijzelf dat ik per 1 april mijn huis zou opzeggen. Doordat ik dat wist, kon ik eind januari mijn huisbaas laten weten dat ik de huur ging opzeggen. 

Het hoeft niet allemaal nu

Ondanks dat het plan pas vanaf 1 april in werking ging, was ik er wel al in januari mee bezig. Soms heb je gewoon de tijd nodig om een idee te laten bezinken om tot tot actie over te gaan. Dus wees ook in het plan maken niet te hard voor jezelf. Soms moet je gewoon op je eigen tempo, rustig aan, de tijd hebben om een plan uit te voeren. Wees dus vooral niet te streng.

Wanneer je je dromen niet hardop uitspreekt en ze voor jezelf houdt, dan lijkt het eigenlijk alsof je er niet volledig voor wilt gaan

4. Spreek je dromen uit

Ondertussen zijn we al bij punt nummer 4 en eigenlijk heb ik die al een paar keer genoemd. Onderdeel 4 is namelijk spreek je dromen uit. Door het hardop uit te spreken, zorg je ervoor dat anderen onderdeel worden van jouw droom.

Voor mij was dus heel belangrijk om uit te spreken dat ik mijn huur ging zeggen en dat ik uitging spreken op werk dat ik op reis ging. Ik moest het gesprek aangaan met mijn opdrachtgevers, want anders kon ik niet 2 maanden naar Slovenië toe. 

Het is echt belangrijk dat je je plan uitspreekt want daardoor wordt het veel meer realiteit. Daarnaast heb je ook nog dat als mensen je dromen weten, dan gaan ze ook vragen stellen erover. Dus je gaat wat meer nadenken erover. Daarnaast kunnen mensen je accountable houden. Wanneer jij je dromen niet gaat uitvoeren, heb je eigenlijk alleen jezelf daar mee.  

Doordat anderen op de hoogte zijn, gaan ze vragen stellen en is de kans groter dat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. De vragen van anderen, zorgen voor meer actie. Hierdoor kan alles in een stroomversnelling komen. 

Wanneer je je dromen niet hardop uitspreekt en ze voor jezelf houdt, dan lijkt het eigenlijk alsof je er niet volledig voor wilt gaan.

Stemmetjes in je hoofd

Neem nou mijn voorbeeld om mijn huis op te zeggen. Onbewust wist ik het al maanden, maar ik sprak het niet uit. Het kreeg pas vorm toen ik het daadwerkelijk uitsprak. Toen ging ik mijn huur opzeggen.

Door je droom niet hardop uit te spreken, gebeurt het niet. Daarnaast krijgen de stemmetjes in je hoofd de ruimte om je droom in twijfel te trekken. Door je droom uit te spreken, krijgen die stemmetjes minder ruimte en is de kans dus groter dan je aan de slag gaat.

Ik wil je dus echt meegeven om je droom uit te spreken.

Vraag een ander om hulp. 

Ik wil je ook een voorbeeld geven hoe het vragen om hulp kan bijdragen aan het realiseren van een plan.

Ik had het idee om sup coach te worden. Dit plan zat al al een tijdje in mijn hoofd, maar elke keer gaf ik het niet ruimte die het nodig had. Tijdens het coronavirus kocht ik een sup board en realiseerde ik me hoe erg ik er echt van genoten om op dat supboard te staan. 

Op dat moment ben ik andere deel gaan laten uitmaken van mijn droom om sup coach te worden. Ik ben een crowdfunding gestart om een tweede supboard te kunnen kopen. Mensen hebben geld gedoneerd en me op andere manieren geholpen. Ik krijg nu nog steeds vragen over hoe het staat met mijn sup droom.

Je mag ook je dromen aanpassen.

Ondertussen heb ik mijn tweeds supboard en neem ik regelmatig mensen mee het water op. Toch heb ik me gerealiseerd dat ik misschien toch geen sup coach wil worden. Het was het stapje wat ik nodig had om business coach te worden.

Het is oké om je dromen aan te passen. Ook als business coach kan ik nog steeds mensen sessies op het water aanbieden. 

Het is oké om de focus van je droom aan te passen en je dromen bij te stellen. Hier kom je ook achter door met mensen in gesprek te gaan. Dus zorg gewoon dat je uitspreekt wat je dromen zijn en durf deze ook aan te passen.

Ondertussen heb ik de 4 onderdelen van je dromen naleven behandeld. Het eerste punt was dat je moet gaan vaststellen waar je gelukkig en ongelukkig van wordt. Het tweede punt is dat je gaat kijken hoe je je gelukkige momenten meer kunt integreren in je dagelijkse leven. Het derde punt is het samenstellen van een plan en deel 4 is je dromen delen met andere en het uitspreken van je dromen

Zorg ervoor dat je tijd krijgt om elke dag eén uurtje te investeren in je droom.

5. Actief bezig blijven met je droom

Het vijfde punt sluit uit feilloos aan op de voorgaande punten. Je moet namelijk actief bezig blijven met je droom. Check elke dag bij jezelf in. Zit je nog op koers of moet je je plannen bijstellen?

Kijk er ook vooral naar hoe je er elke dag voor kan zorgen dat je bezig blijft met je droom. 

Wanneer jij bijvoorbeeld te droom hebt om je eigen bedrijf te beginnen, maar je zit ook nog in loondienst, dan kan dat ervoor zorgen dat je niet in uitvoering gaat door tijdgebrek. Zorg er dan voor dat je tijd krijgt om elke dag eén uurtje te investeren in je droom. Door een uur bezig te zijn, kan je echt sneller stappen zetten om je eigen bedrijf te starten.

Dus kijk of je een uur per dag je kan focussen op het inzetten van je droom. Ik snap dat het moeilijk is, vooral als je kinderen hebt, dan heb je misschien een uurtje niet. Kijk dan of je een uurtje eerder kan opstaan om dan even vol focus ergens aan kan werken. Ik geloof echt dat het mogelijk is en dat je er niet een hele werkweek mee bezig hoeft  te zijn. 

Sommige dingen moeten gewoon in je hoofd beklijven, maar hebben niet heel veel actie nodig. Kijk hoe je bezig kan zijn met je droom, kijk naar wat je nodig hebt en hoe je er mee aan de slag kan. 

Desnoods heb je een half uur per dag, dat kan al zoveel verschil maken. Als je echt geen tijd hebt, kijk dan of je elke wc- of  koffiepauze hebt waarin je dan ergens mee bezig kan zijn. Zit je elke dag op de fiets? Ga dan voice memo voor jezelf opnemen om je plan nog maar te visualiseren. Je kan ook podcast luisteren om dichterbij je droom te komen. Maar zorg dat je wel elke dag je ermee bezig bent. Zorg ook dat je elke week of elke maand bij zelf incheckt  om te kijken hoe je er voor staat en welk deel van het plan loopt. Wellicht loopt iets niet zo lekker en kan je het bijschaven. Niks is zo funest voor je plan dan je plan een beetje los te laten. Want je vergeet heel snel waar je naar toe leeft. 

Ik merk elke keer als ik mijn ochtendritueel een paar dagen niet doe, dan merk ik dat mijn doelgerichtheid verdwijnt, dan ben ik opeens niet meer zo productief en voel ik me niet meer zo gedreven. Voor mij is mijn ochtendritueel echt heel belangrijk.

Als je meer over een ochtendroutine wilt weten, luister dan ook vooral even de podcast daarover. Aflevering 3 ging over mijn ochtendroutine en je kan deze afluisteren via fearlessadventurepodcast.nl/03

Zorg er dus van dat je elke dag bezig blijft met jouw droomleven, want het is te makkelijk om vast te blijven zitten in de routine van het dagelijks bestaan. Het is zonde als je daardoor je dromen laat vervagen. Je droom leven is echt dichterbij dan je denkt want het zit in je.

Je weet waar je heen wilt, dus zorg dat je het vast blijft houden en blijf erin geloven. 

Kleine dingen

Je droom volgen hoeft natuurlijk niet zo drastisch zijn als bij mij. Je hoeft niet je huis op te zeggen, je hoeft niet in het buitenland te gaan wonen. 

Het kan er ook al in zitten dat jij ook elke week een wandeling gaat maken, of dat je elke week samenkomt met je familie. Zorg in ieder geval dat je dingen doet die jou gelukkig maken. Zo simpel kan het eigenlijk zijn.

Als jij het fijn vindt om op het water te zijn, ga kijken of je een boot kan gaan kopen. Maak spaarplan om dat concreet te maken. Als jij in de natuur wilt zijn, gaan wandelen. Bedenk iets, er zijn zoveel mogelijkheden. Ik denk echt dat als je deze 5 stappen doorloopt dat jij zo snel naar je droom leven kan gaan en dan wat ik zeg het hoeft niet drastische zijn, het kan gewoon in de kleine dingen zitten.

Mijn droom leven was eigenlijk dat ik altijd onderweg was, om niet vast te zitten in Nederland. Toen kwam de corona crisis en nu zit ik letterlijk vast in Nederland. Ben ik ongelukkig? Nee totaal niet! Ik geniet ervan. Ik heb echt gekeken naar wat het is wat mij gelukkig maakt. Dat is voor mij op het water zijn, maar het is ook nieuwe plek ontdekken. Dat kan toch ook prima in Nederland en het mooie is dat ik nu zelfs dicht bij mijn familie en vrienden ben. Nou moet ik zeggen dat mijn vrienden eigenlijk niet zie door corona. Maar ik heb in theorie meer tijd om mijn vrienden online te zien. Ik zie mijn familie elke week. Daarnaast ben ik voor het eerst naar Kinderdijk en Giethoorn geweest en er zijn nog veel meer plaatsen die ik wil ontdekken.

Ik ben echt gaan kijken naar welke kleine stapjes je al in je leven kan integreren en dan geloof ik echt dat jij je droom even snel gaan leiden.

 Ik hoop natuurlijk dat deze podcast voor jou en begin is geweest dat jij getriggerd wordt om aan de slag te gaan met je droom leven. Ga vooral aan de slag met de opdracht om de lijst te maken met wat je gelukkig maakt.  Schrijf een plan.  En dan hoop ik dat je jouw droom leven gaat leiden. Laat het me vooral weten. Je kan me laten weten op Instagram, daar ben ik te vinden op @fearlessadventurepodcast en @veerlez. Laat vooral een berichtje achter. Ik hou er zo van om mee te kijken, hoe je het kan integreren.