06. Hoe ben ik begonnen met Pinterest Marketing

12 aug 2020 | Overig, Pinterest

Hoe ben ik begonnen met Pinterest Marketing

In deze aflevering vertel ik hoe ik Pinterest voorheen gebruikte, waar ik het nu voor gebruik en hoe Pinterest mijn werk is geworden. Pinterest is in Nederland een ondergeschoven kindje en ik zou willen dat meer mensen leren hoe ze Pinterest kunnen inzetten in hun business. Luister je mee naar deze podcast?

Leuk dat je weer luistert naar de Fearless Adventure podcast 

Ik hoop dat je merkt dat ik nu een nieuwe microfoon heb, voorheen nam ik de podcast op op mijn iPhone. Nu heb ik een microfoon gekocht en hoop ik dat het geluid iets verbeterd is. Mocht je het niet horen of mocht je de vorige opnames beter vinden, laat me dat vooral weten. Je kan me een berichtje sturen via de fearless Adventure podcast website op fearlessadventurepodcast.nl en dan kom je op mijn site en kan je mijn berichtje sturen.

Hoe is mijn Pinterest business ontstaan

Vandaag weer een nieuw podcast. Ik wil je dit keer meenemen in mijn Pinterest business. Hoe ben ik met Pinterest begonnen want mocht je mij een beetje kennen dan weet je dat ik ja mijn geld verdienen via Pinterest en dat ik business coach ben met specialisatie in Pinterest.

Maar hoe is dat in hemelsnaam zo begonnen? Want zoals ik in aflevering 1 al vertelde, ben ik opgeleid als creatief therapeut. Daarna ben ik als freelancer in de festival wereld gaan werken.  Maar hoe kom je dan opeens uit bij Pinterest business coach? 

Ik heb Pinterest eigenlijk zelf jarenlang gewoon gebruikt om DIY plannen te maken, leuke huis inrichting inspiratie, kleding inspiratie, mooie quote bij elkaar zoeken. Laten we wel wezen gewoon hoe het gros van de wereld Pinterest gebruikt.

Vakanties plannen via Pinterest

Op gegeven moment was ik een keer met Rob koffie aan het drinken (Je kan Rob kennen van roodgras!) Hij vertelde dat hij en zijn vrouw op vakantie waren geweest en dat zij de hele vakantie hadden gepland aan de hand Pinterest.Ik vond dat zo bijzonder dat ik dacht, dat is een goede uitdaging.

Ik heb elk jaar een lijst op mijn blog met wat ik wil doen in dat jaar. Ik denk dat het dat jaar ging om de 30 dingen die ik moet doen in het jaar dat ik 30 word. Op die lijst had ik gezet een reis plannen te willen via Pinterest. Welke vakantie het precies was weet ik niet meer. Het ging om mijn balkanreis in 2017 of 2018, die heb ik het meest via Pinterest gepland.

Ik had mijn vakantie gepland aan de hand van plaatjes waar ik heen wilde. Ik heb een mooie reis van gemaakt. Over hoe je een vakantie plant aan de hand op Pinterest heb ik ook een blogpost geschreven. 

Ik gebruik dus ondertussen Pinterest iets meer om reizen te plannen maar ik had ondertussen ook wel een beetje door dat ik mijn blog ermee kon promoten. Ik had eigenlijk geen idee hoe ik Pinterest anders kon gebruiken. 

“In de eerste 3 maanden had ik €100 verdiend!”

Passief inkomen opbouwen

Eind 2017 wist ik dat ik een tijdje uit de running zou zijn omdat ik een operatie moest hebben. Daarvoor moest ik herstellen dus toen ik begin 2018 de datum wist en dat ik geen fysiek werk kon doen. Ik zou opeens een seizoen geen losse festival klussen doen, waardoor ik wel wat werk zou mislopen. Ik had wel mijn vaste klussen, waar ik voorbereidend werk wel gewoon via de laptop kon doen. Maar normaliter verdien ik nog een extra inkomen met de losse klussen. 

Ik ging dus op zoek naar een manier om een passief inkomen op te bouwen. Om inspiratie op te doen zocht ik op Pinterest naar opbouwen met passief inkomen. Daar kwam ik uit bij Pinterest affiliate marketing. 

“Je verdient geld met het promoten van producten op Pinterest.”

Pinterest affiliate marketing

Ik heb me aangemeld voor een gratis cursus en voor een aantal affiliate programma’s.  In die cursus werd uitgelegd hoe je het moest doen. 

  • Je gaat linken naar artikelen 
  • die link plaats dan bij de pin 
  • je maakt je afbeeldingen zelf zodat je meer kliks krijgt. 

Ik leerde in die cursus heel snel de basics van Pinterest affiliate marketing, 

Ik ben gewoon begonnen en  eigenlijk had ik binnen drie maanden de eerst  €100 verdient.

Oké als ik er in de eerste 3 maanden €100 mee verdien als ik er veel tijd in steek. Hoeveel kan ik dan verdienen als ik een pro wordt. Het voordeel van Pinterest is dat alle pins die erop staan, er op blijft staan en die links blijven ook gewoon geld verdienen. Het gaat er dus om dat ik zoveel mogelijk links op Pinterest heb staan. Én dat mijn pins gevonden worden. Op die manier kan  ik daar inderdaad een passief inkomen uit halen. Als ik in 3 maanden naar €100 toe werk als beginner, laat staan wat ik dan kan verdienen als ik er beter in wordt.

Ik heb dus toen besloten het uit te gaan  bouwen en ik ben ook wat meer gaan kijken naar de content die ik wilde delen. Ook ben ik gaan onderzoeken hoe ik het beter kon doen en dan vooral in combinatie met mijn blog.  

Kleine tegenslag

Het liep dus eigenlijk al snel heel lekker. Ik had wel een kleine setback dat het eerste programma waarvoor ik me had aangemeld, na een aantal maanden de regels omgooiden en ik mijn eerst verdiende €100 kwijt was.

Dat was even zuur, maar ik liet me er niet door tegenhouden. Ik wist dat ik een manier van geld verdienen in handen had, waar zoveel mensen baat bij zouden kunnen hebben, dat ik er meer mee wilde doen.  

Geld verdienen met pinnen

Dat zorgde ervoor dat ik eind 2018 Geld vinden met Pinterest begon. Dat is wat nu mijn bedrijf Geld verdienen met pinnen is, alleen mag je de naam Pinterest niet gebruiken dus daarom de naamsverandering naar Geld verdienen met Pinnen.

Ik ben begonnen met bloggen over dit onderwerp en en er waren zoveel mensen die  er interesse in hadden dat ik begin 2019 een e-book heb geschreven. Het ebook heet Hoe werkt Pinterest en gaat over wat het beste werkt en hoe je het kan gebruiken. Ook had ik vrij snel een basiscursus gemaakt over Pinterest. Het was erg leuk om te merken dat er veel vraag naar was. Wat erg zonde is geweest is dat ik veel producten gemaakt heb, zonder ze ooit echt te promoten. Ik heb een stuk of zes cursussen gemaakt, zonder ze echt in de markt te zetten. Natuurlijk zijn er mensen die mijn cursussen hebben gevonden, maar dat was echt nog de groei die ik kon maken. 

Business uitbouwen

Als je mijn tweede podcast hebt geluisterd, die gaat over mijn nomadische levensstijl, dan heb je gehoord dat het mijn doel was om minder festival werk te gaan doen en meer met mijn geld verdienen met pinnen business te gaan doen 

Dat is begin 2020 door het coronavirus ook wel echt gebeurd. Voor mij is het een blessing in disguise geweest omdat ik nu eindelijk de tijd hebt genomen om te focussen op mijn bedrijf.

Business coach

Ik heb de keuze gemaakt om over te gaan op business coach met Pinterest als specialisatie. 

Het is allemaal natuurlijk begonnen met Pinterest, maar ondertussen weet natuurlijk veel meer dan enkel Pinterest. Ik weet tegenwoordig ook hoe je funnel opbouwd en hoe je goede email marketing kan toepassen en nog meer zaken.

Dus ik ben nu veel meer richting business coach gegaan. Ik verdien nog steeds wel een passief inkomen via Pinterest maar ik moet zeggen dat dat wel gekrompen is tijdens de coronacrisis. 

“Je bent afhankelijk van het algoritme van Pinterest en van de affiliate partijen.”

Nadeel van Pinterest Affiliate marketing

Dat is het nadeel van Pinterest affiliate marketing, je bent afhankelijk van het algoritme van Pinterest en van de affiliate partijen. Ik noemde het al eerder, de affiliate partij waar ik in 2018 meewerkte, heeft het programma aangepast waardoor ik er niet meer onder viel en ik niet uitbetaald kreeg. Nu hebben ook veel affiliate programma’s hun cookies en eisen aangepast, maar goed, ik wil niet te specifiek worden hier. Dat is voor een andere podcast aflevering. 

Het  komt er eigenlijk op neer dat ik nu dus minder geld verdienen per aankoop die men doet en dan is er ook nog het algoritme wat ik net noemde is veranderd. Tegenwoordig wordt content naar jouw eigen website veel beter laten zien dan content naar affiliate links. 

Het is dus een moeilijkere markt geworden, ik verdien nog steeds een passief inkomen hiermee, maar ik zie wel dat het weer iets afneemt. Hierdoor zou ik deze tactiek van Pinterest Affiliate marketing niet meer aanraden. Ik zie wel dat het een mooi extra zakcentje kan zijn maar ik zou niet aanraden dat iemand zijn volledige inkomen ervan wil gaan maken. Daarvoor is het gewoon te grillig.

Kennis delen

Zo ben ik dus in Pinterest gerold. Ik heb gewoon veel gegoogled en veel uitgeprobeerd. Dan leer je hoe je het moet aanpakken. Als je dan zorgt dat je kennis up to date blijft, dan kan je er makkelijk een expert in worden. 

Ik geniet er van om tegenwoordig mijn kennis te delen, want ik zie écht hoe iemand kan groeien door Pinterest in te zetten. Dat doe ik dus ook in mijn business coaching. Ik heb losse sessies en pakket sessies om te zorgen dat iemand zijn bedrijf kan groeien. Ik merk wel dat wanneer iemand een losse sessie doet, dat ik in een uur heel veel kan uitleggen, maar dat het toch lastig blijft om alle tips dan in actie om te gaan zetten. We kennen allemaal Pinterest wel als platform waar je heen gaat om inspiratie op te doen, maar het is écht anders wanneer je het wilt gebruiken voor je business.

Hoe kan jij beginnen?

Ik denk dan ook dat het belangrijk is dat wanneer je met Pinterest marketing aan de slag wilt gaan, dat je investeert in een goede cursus. Op het moment dat ik deze aflevering opneem, heb ik nog een gratis e-mail cursus op mijn site staan. Deze ga ik binnenkort verwijderen, dus als je nu nog naar geldverdienenmetpinnen.nl/begin gaat, dan kan je nu nog de gratis cursus. Binnenkort komt daar een goed handboek om alles zelf op te starten, maar nu is dat nog in de vorm van een e-mail cursus.

Gratis email cursus

In deze cursus leer je de basisprincipes van Pinterest en de eerste stappen je je kunt zetten om te gaan groeien. Daarna zou ik alsnog aanraden om een gespecificeerde cursus te doen, omdat je echt alle up to date kennis wilt hebben en alles kunt inzetten. Pinterest is een krachtig medium en in nederland is het echt nog een ondergeschoven kindje. Er kon nog zoveel meer met Pinterest. De laatste tijd is Pinterest enorm aan het ontwikkelen en ik kijk er naar uit om daar binnenkort nog veel meer podcasts over op te gaan nemen.

 Ik dacht in ieder geval eerst even mijn basis Pinterest verhaal te delen en dan hoor je binnenkort echt heel veel Pinterest tips van me want ja dat is gewoon te leuk om zo te praten. Dit was een beetje kort mijn verhaal.