04. Het échte begin van de podcast

1 aug 2020 | Business

Het échte begin van de podcast

De eerste aflevering ging al een beetje over het begin van de podcast, maar in deze aflevering hoor je wat me echt heeft bewogen tot het beginnen van een podcast, terwijl ik toen al begonnen was met opnemen. Een business reading die ervoor zorgde dat ik de onzekerheid kon loslaten en volledig mijzelf wilde gaan laten zien.

Ik begin geen podcast

Ik liep al langere tijd met het idee rond om met een podcast te beginnen, maar zoals bij ongeveer alles in het leven heb ik zoveel interesses dat ik niet wist waar mijn podcast dan over moest zou moeten gaan. De plannen lagen er om een podcast over nomadisch leven, reizen te beginnen, maar ook voor een Pinterest podcast. En toch voelde het met beide ideeën niet alsof ik het moest doen.

Dus dat resulteerde in dat ik het niet ging doen. Ik heb beide ideeën vol uitgeschreven en ik heb alle inspiratie klaar liggen, maar het kwam er gewoon niet van. En toen op een gegeven moment volgde ik de groeiborrel van van Deborah de Poorter. Deborah is groeicoach voor ondernemers echt een kei in winstgevende routines uitwerken en structuur aanbrengen.

De groeiborrel van Deborah

Ik was bij haar groeiborrel online op haar verjaardag en daar ging er een lezing over het opnemen van een podcast. Ook tijdens die lezing dacht ik: ik luister met een half oor, ik luister door. Ik ga hier op de korte termijn toch niks mee doen. Het is goed om de informatie te horen, maar ik doe er nu niks mee.

En toch de les die ik eruit leerde was dat het niet zo moeilijk hoefde te zijn om met een podcast te beginnen. Sterker nog, je hoeft alleen maar opte nemen op je telefoon en je kan het uploaden en je hebt een podcast.

Dit was ook al een keer eerder in de podcast van Zarayda Groenhart voorbij gekomen, ik luisterde een aflevering waarbij ze dat ook zei. Dat ze de telefoon op tafel legde en iemand ging interviewen en dat was een podcast. Dus ik zat te denken, als het zo makkelijk is, laat ik dan in ieder geval gaan oefenen met het opnemen van een podcast.

Diezelfde avond na die groeiborrel, ben ik gaan opnemen. Maar ik moet nog iets anders daarover vertellen.

“Wat nou niet goed genoeg, waarom cijfer ik mijzelf weer weg?”

Tijdens die borrel werd er iets in mij geraakt, tijdens de lezing van Lonneke Vodegel. Ik werd heel geemotioneerd van iets wat Lonneke zei. Ik weet niet eens meer wat ze zei, maar iets raakte me in mijn ziel. En toen wist ik, oké hier is iets moois gaande.

We mochten allemaal een foto aanleveren en dan ging Lonneke een lezing doen. Ik moet zeggen Lonneke is een business medium en ze is echt fantastisch. Ze heeft een hele mooie kaartendeck gemaakt als je daar meer over wilt weten, kijk dan op haar site.

Ze deed die lezingen en elke keer was het spot on. Ik baalde eigenlijk enorm dat ik geen foto had aangeleverd. Dat had met allerlei overtuigingen te maken dat ik niet goed genoeg zou zijn. En die dag ging er bij mij een knop om, wat nou niet goed genoeg, waarom cijfer ik mijzelf weer weg. Ik mag er gewoon zijn. Weet je wat, om dat te vieren verf ik mijn haar weer roze.

Als je die eerste aflevering hebt geluisterd, dan vertel ik dat ook. Ik heb de eerste aflevering opgenomen met mijn haar nog in de haarverf. Het is 6 minuten geworden en ik heb kort verteld waarom ik dat ging doen. Maar ik wilde nog even verder op in gaan. Dat was natuurlijk het beginnen en oefenen met de podcast. Ik heb later toen ik in het bos liep nog een aflevering opgenomen, die was helaas mislukt doordat er een stuk miste. Die heb ik toen opnieuw moeten opnemen. Dat was heel jammer want je hoorde ook echt vogeltjes geluiden.

“In alles wat ik doe, zit dat vrijheid element.”

De lezing van Lonneke

Daarna stopte het weer even met de podcasts opnemen. Op de dag dat ik van Deborah een mailtje kreeg met de lezing van Lonneke. (Ik heb achteraf nog een foto aangeleverd en Lonneke heeft later nog een audiofragment voor me opgenomen) en in dat audiofragment zei Lonneke dingen die mij zo raakte. En alles klopte precies en alles viel op zijn plek. Dus ik besloot toen, die podcast die mag er ook gewoon zijn.

Iets wat Lonneke zei was dat ik altijd heel veel interesses heb en moeite met focussen, maar dat dat helemaal niet hoeft. En dat het prima is dat ik zoveel dingen naast elkaar doe. Ze verwoorde het heel mooi en ik zat weer vol in emotie toen ik daarnaar luisterde.

Het klopt ook volledig in mijn business, alles overlapt. Want ik was voorheen freelancer in de festivalwereld, maar dat ging ook heel erg over het nastreven van vrijheid. Ik leef als nomade, daarin zit het vrijheid element. Ik help andere ondernemers meer vrijheid te vinden in hun business, ik heb Geld verdienen met Pinnen gaat over een passief inkomen opbouwen. Dus in alles wat ik doe zit dat vrijheid element.

Ook zit in alles wat ik doe het belang van het contact hebben met mensen. Dat zit in mijn opleiding tot Creatief therapeut, het zat in mijn festivalwerk als vrijwilligersco”rdinator en het zit ook in het feit dat ik nu als coach zo enorm ben opgebloeid. Hoe ik tot coaching ben gekomen is weer een heel ander verhaal en daar zal ik ook binnenkort een podcast over opnemen.

Maar er zijn gewoon een paar dingen die in alles wat ik doe terug komen en daardoor weer samen tot één geheel komen. Dan heb ik het over het vrijheid nastreven, over in het contact staan met mensen en het heeft heel erg te maken met groei. Want ik hou heel erg van persoonlijke groei, ik lees heel veel boeken, ik schrijf er al jaren blogs over op veerlez.nl.

Waar de podcast over moet gaan

Het grappige is dat toen ik vroeg aan mensen waar deze podcast over zou moeten gaan, kreeg ik zoveel verschillende antwoorden. Waar een deel van mensen zei dat het moest gaan over mijn nomadische levensstijl, zei een ander deel weer dat het over Pinterest moest gaan, anderen zeiden het festivalleven, weer anderen zeiden persoonlijk groei, suppen werd genoemd. Alle onderdelen waar ik veel vanaf weet, werden genoemd. Ik denk dus eigenlijk dat mensen mijn ervaringen willen horen, maar ook juist al die dingen waar ik zo mee bezig ben, om mensen te laten groeien om in contact te zijn.\ en om un business op te bouwen.

Dat is dan ook meteen denk ik de boodschap van deze podcast. Zoek uit wie jij bent in de kern en daar kan je een podcast over beginnen, een business over beginnen. Je kan alles daarmee doen zolang, en het maakt niet uit wat je allemaal doet, zolang het maar terugkomt op jouw kernwaarden. Vanuit daar gaat het balletje vanzelf rollen, en zo is ook deze podcast nu begonnen.

“Oké is voor nu ook genoeg. En je mag zijn zoals je bent.”

Ik weet natuurlijk nog steeds niet waar de podcast over zal gaan en elke aflevering wordt weer een verrassing voor mijzelf, maar dat maakt ook helemaal niet uit. Ik ben deze podcast helemaal niet begonnen met het idee dat er een verdienmodel achter zit, ik ben niet opzoek naar sponsoren. Ik wil gewoon mijn ervaringen delen. En ik denk dat die het beste naar voren komen in spraak, dan hoor je mijn enthousiasme. Dat zie je niet als je een tekst leest op een blog. Ik wil dit echt een kans geven. Natuurlijk zal er af en toe iets gaan over Pinterest of de coaching die ik aanbied. Tuurlijk af en toe is er een korte reclame daarvoor. Maar dat maakt ook niet uit, daarvoor komt er zoveel andere content weer terug.

Dus dat is een beetje hoe deze podcast nu is ontstaan. Door te oefenen, door verhalen te willen vertellen. Ik denk echt dat het zo simpel is dat iedereen dit kan. Ik ga zeker wel investeren in een microfoon en leren editten. Want nu zeg ik natuurlijk 100x euh en zit er geen lijn in, maar ik denk dat dat nu ook nog de charme is. Voor nu is dat helemaal prima in de toekomst komt er natuurlijk een hele hoop anders moois en professionelers aan, maar dat hoeft voor nu niet. Oké is voor nu ook genoeg. En je mag zijn zoals je bent.