03. Maak je eigen ochtendroutine

1 aug 2020 | Groei

Maak je eigen ochtendroutine

In deze podcast aflevering ga ik in op het gebruiken van een ochtendroutine. Eerst leg ik uit wat The Miracle Morning is en hoe dit de basis is geweest voor het maken van mijn eigen ochtendroutine. Ondertussen maak ik hier al 4 jaar gebruik van en heb ik aardig wat mooie resultaten mogen behalen door het effectief inzetten van een ochtendroutine.

Maak je eigen ochtendroutine

Deze aflevering wil ik het hebben over een ochtendroutine, dat zal deels gaan over the miracle morning en deels over het samenstellen van je eigen routine. Het hebben van een ochtendroutine kan zoveel effect hebben op je leven.

Ik ben zelf begonnen met een ochtendroutine in 2016. Toen begon ik met The Miracle morning. Dit is een ochtendroutine bedacht door Hal Elrod en hij heeft er ook een boek over geschreven

“Je moet je eigen manier vinden!”

The Miracle morning

The Miracle morning bestaat uit de S.A.V.E.R.S.

 • Silence
 • Affirmations
 • Visualisation
 • Energize
 • Reading
 • Scripting

Volgens Hal Elrod is dit de beste versie om dit uit te voeren maar ik ben van mening dat je het beste kunt kijken naar hoe jij je eigen miracle morning kan samenstellen. Als jij iets puur doet omdat het is opgelegd door een schrijver, dan gaat het niet werken. Je moet je eigen manier vinden.

Ik doe dit al vanaf 2016 en ik ben nog steeds zoekende naar wat mijn manier is.

Ik werkte altijd te onregelmatig om er echt een routine van te maken. Wanneer ik te vroeg op moet staan, dan skip ik mijn ochtendroutine. Wanneer ik op een festival aan het werk ben, heb ik geen uur vrij om een ochtendroutine te doen. Als ik met anderen op een kamer slaap, is het ook niet handig om dit te doen.

Juist op zulke momenten kan een ochtendroutine heel erg werken. Wanneer je te weinig slaapt of focus verliest, moet je het juist doen.

“Het gaat er dus echt om dat je een voorstelling maakt van jouw ideale leven.”

Hoe werkt The Miracle Morning

 • Silence staat voor mij voor mediteren. Er zijn natuurlijk verschillende manieren hoe je dit kunt aanvliegen. Ik koos er altijd voor om dit met een app te doen en die meteen aan te zetten wanneer ik nog in bed lag. Met het risico dat ik in slaap zou vallen. Voor mij voelde het mediteren al niet als een goede start, omdat het niet iets is wat ik uit mijzelf zou doen. Ik had meteen een hoop oordelen klaar waarmee ik vond dat ik het eigenlijk al fout deed.
 • Affirmations is voor mij altijd een lastig iets geweest. Er staan een hele hoop affirmaties in het boek, die je zou kunnen doen. Er staan ook veel affimations in verschillende Money Mindset boeken. Voor mij werkte het nooit omdat alle affirmaties in het Engels zijn, in het Nederlands voelt het te gemaakt, maar in het Engels dekt het de lading niet en draai ik een riedeltje af. Ik ben er nu mee bezig om mijn eigen affirmaties te maken, daar lees je later in dit artikel over.
 • Visualisatie, daarbij probeer ik één per week op te schrijven waar ik écht naar toe aan het werken ben. Die punten probeer ik stapsgewijs op te schrijven en dat hang ik dan op een briefje naast mijn bed. Dan heb ik een geheugensteuntje in de ochtend wanneer ik er mee aan de slag ga.
  Als ik bijvoorbeeld maar 3 dagen in de week wilt werken, hoe ga ik dat dan tot uitvoering brengen. Als ik op reis ben, ga ik 3 dagen in een hotel zitten om te werken en de overige dagen in een hostel. Hoe voelt dat en dan ga ik dat echt voor me zien. Ik kies dan een hotel waar ik al geweest ben en waar ik productief ben geweest. Op die manier is het veel makkelijker voor te stellen dat dat mijn werkelijkheid is. Hoe concreter je het maakt, hoe beter je het gevoel kan capturen en hoe beter je visualisatie is. Het gaat er dus echt om dat je een voorstelling maakt van jouw ideale leven.
 • Energize is om vol energie aan je dag te beginnen. Veel mensen beginnen met hardlopen of doen jumping jacks. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het hoeft niet veel tijd te kosten, je zou bijvoorbeeld ook een minuut kunnen planken. Ikzelf kies ervoor om te gaan hoepelen, dan luister ik een podcast en ga ik hoepelen. Ik vind het fijn om dan ook geestelijk bezig te zijn. Een lange tijd ben ik ook gaan hardlopen, maar zoek daarin echt naar wat voor jou werkt.
 • Reading is natuurlijk lezen. Ik probeer een hoofdstuk uit een boek te lezen, ik kies bewust voor zelfhulp boeken of business boeken, zodat ik kan focussen op groei. Wanneer ik mijn routine kwijt raak, merk ik dat ik het lezen het meeste mis. Het lezen in de ochtend brengt mij echt zoveel. In de afgelopen 4 maanden probeer ik elke ochtend en elke avond een hoofdstuk te lezen. In de ochtend kies ik voor boeken waar ook huiswerk opdrachten zitten, omdat ik die in de ochtend wel uitvoer en in de avond niet. Op dit moment lees ik een boek over The Law of Attraction. Ik de avond lees ik vaak over reizen, waar ik minder met mijn hoofd bij hoef te zijn. Afgelopen week was dat bijvoorbeeld Work Hard, Travel Harder van Suzanne van Duijn.
  Bij het lezen arceer ik ook stukken, zodat ik ook alles kan nalezen als ik een boek uit heb.
 • Scribling is schrijven in je journal. Ik schrijf al jaren in mijn dagboek, dus dit is mij niet vreemd. Het is voor mij heel fijn om dit te doen nadat ik heb gelezen omdat ik dan meteen aan de slag ga met de lesstof die ik net gelezen heb. Ik probeer het schrijven echt te richten op wat ik die dag wil doen, maar ook wat ik verder wil in mijn business. Ik merk dat daar elke keer weer meer plannen uit voort komen.

Dankbaarheid affirmaties

Het is opgedeeld in 3 onderwerpen. Je kijkt naar de dingen waar je dankbaar voor bent, je bedenkt 5 dingen uit het verleden waar je dankbaar voor bent, 5 dingen uit het heden en 5 dingen in de toekomst, dus de dingen die je wilt bereiken en dus visualiseren.

Deze lijst gaat je mixen tot een nieuwe lijst. Deze 15 punten, ga je hardop uitspreken en daarin focus je op het gevoel dat je hebt nu dit waarheid is. Doordat je begint met een punt uit het verleden, heb je daar al een bepaald gevoel bij. Ook de dingen uit het heden, wordt je al blij van en sta je positief tegenover. Je vibratie is al veel hoger. Door de dingen waar je dankbaar voor gaat zijn in de toekomst, op te schrijven alsof dat ook al gebeurd is. Wanneer je die dan uitspreekt, in een reeks met dingen die al gebeurd zijn, dan ga je daar automatisch ook een heel positief gevoel bij hebben. Dat is een manier hoe je al heel erg je visualisatie van wat je wilt bereiken kunt gaan inzetten.

Maak je eigen ochtendroutine

Wanneer je gaat beginnen met een ochtendroutine, kijk dan heel erg wat er voor jou werkt. Ik weet dat ik het liefst zo lang mogelijk in mijn warme bed blijf liggen, terwijl anderen er juist meteen uit willen om te starten. Ik probeer dus eerst alle dingen te doen die in bed kunnen en daarna pas uit bed te gaan voor de Energize. Er zijn ook mensen die de Energize juist inzetten zodat ze hun bed uit komen. Ik ken verhalen van mensen die in hun sportkleding slapen om meteen te kunnen beginnen. Al kan je natuurlijk ook gewoon je sportkleding klaarleggen de avond van te voren.

Op dit moment doe ik zelf geen energizer omdat ik merk dat het niet heel veel uit maakt voor me. Ik pak af en toe mijn hoepel op de dag wanneer ik merk dat ik een inkakker heb. Je kan dus echt kijken naar wat je nodig hebt. Wanneer je geen ochtend persoon bent, kan het juist heel fijn zijn om meteen actief te worden door de energzier.

Wat sowieso fijn is om te doen voordat je begint met de Miracle Morning, is om als allereerste een glas water te drinken. Dat zorgt ervoor dat je lichaam wakker wordt en dan volgt daarna je geest en kan je alle opdrachten gaan doen.

Mijn huidige ochtendroutine

De laatste maanden heb ik echt mijn eigen ochtendroutine vastgesteld. Ik vind het heel fijn om in de ochtend al een aantal dingen te doen, zodat ik sowieso het idee heb dat ik wat gedaan heb. Zo kijk ik bijvoorbeeld elke ochtend naar de post nl app om te zien hoeveel post ik krijg. Ik doe ook elke ochtend een spaanse les op Duolingo. En zo zijn er dingen die je altijd zelf in je eigen ochtendroutine kunt doen. Ik zou wel willen aanraden om zo min mogelijk prikkels van buitenaf in je routine toe te laten, dus zo min mogelijk op je telefoon te doen.

Voorheen deed ik dat wel op mijn telefoon en merkte ik dat ik snel werd afgeleid door meldingen die binnen kwamen of door toch social media te openen. Een truc daarvoor is het instellen van schermtijd. Ik kan niet op mijn social media apps voor 8 uur ‘s ochtends. Ik begin eigenlijk elke ochtend om 7.15 met mijn routine.

“De grootste fout die je kunt maken is om je dag te beginnen met het openen van je mailbox”

Welke punten staat op mijn lijstje

 • Glas water drinken
 • Medicijnen innemen
 • Dankbaarheid oefening, zoals hierboven genoemd
 • Visualisatie inclusief eerdergenoemd spieklijstje
 • Spaanse les op Duolingo, om mijn streak te blijven halen
 • Dansen vanuit bed op een nummer, met deze playlist
 • Intentie voor de dag samen stellen
 • Kaartje voor de dag trekken (deze decks heb ik) voor mijn levenspad, focus van de dag en hoe sta ik er mentaal voor
 • Koffie zetten
 • Boek lezen
 • Schrijven gefocussed op een stap verder komen, positief schrijven.
 • douchen met positieve playlist en favoriete douchegel
 • superman houding voor positieve energie
 • opruimen zodat ik met een frisse start kan beginnen
 • maak een lijst met wat ik wil doen

Afstemmen op beginnen met werken

Mijn ochtendroutine is afgestemd op dat ik daarna meteen kan gaan werken. Zoals je in de lijst ziet, ga ik eerst mijn bureau opruimen en mijn bed nog even opmaken, zodat ik echt met een leeg hoofd kan gaan werken. Ik klap niet meteen mijn laptop open, maar maak echt een to do lijst voor die dag. De grootste fout die je kunt maken is om je dag te beginnen met het openen van je mailbox. Ik kies bewust om mijn dag te beginnen met een taak waar ik misschien een beetje tegenop zie. In de ochtend ben ik nog fris en heb ik verse energie om te beginnen. Ik kan dan mijn volledige hersencapaciteit geven. Veel dingen op je to do lijst kan je ook later in de dag even tussendoor doen.

Kijk echt naar wat voor jou werkt. Ben jij een persoon wie ‘s ochtends energie nodig heeft, zorg dan dat je zeker ontbijt. Je kan ook je routine om je ontbijt heen plannen. Mijn advies is dus vooral om echt zelf te gaan kijken wat werkt en wat niet!

Meer lezen?

In het verleden het verleden heb ik meer artikelen geschreven over The Miracle morning, mijn ervaringen en mijn aanpassingen daarop.